látogató számláló

02. 20. ESTE! Freemasons a Club Play-ben!

Az angol producer páros, a Freemasons a világ egyik legnépszerűbb duója per pillanat a house zene frontján, hisz David Guetta, Bob Sinclar vagy a Shapeshifters mellett nekik sikerült a legtöbb house slágerükből mainstream, mindenki számára fogyasztható rádiós slágert is varázsolniuk.

A két tehetséges brit ma végre Magyarországra is ellátogat.

helyszín: a budapesti Play Club (1113 Budapest, Daróci út 2.)

Érdemes lesz megnézni, meghallgatni, hogy élőben hogy kevernek. Emlékeztetőül megnézheted az Uninvited, a When You Touch me videoját.

A sztárvendégek mellett fellép még hazai színekben Metzker Viktória és Dj Junior!

Ma este - Club Play



Maszkura és a Tücsökraj lemezbemutató koncert

A Maszkura és a Tücsökraj eddigi legkülönlegesebb koncertje lesz hallható március 10-én a Gödör Klubban. A zenekar első, Szégyentelen c. nagylemezének bemutatóján az ismert dalok mellett vadonatújak is hallhatók lesznek és most először egészül ki a formáció az albumon is szereplő vendégzenészekkel: Fekete István (trombita), Tar Gergely (ütőhangszerek). A garantáltan szégyentelen hangulat mellett egyéb meglepetések is várhatók és nem utolsó sorban ingyenes a belépés.

CD - 1.000,- Ft-ért? Igen! A zenekar azzal kedveskedik a rajongóknak, hogy ezen a márciusi koncerten lesz első alkalommal megvásárolható a lemez ún. KONCERT CD verziója... Ez egy kartontasakos kiszerelést jelent, mely egyszerű csomagolásának köszönhetően könnyen zsebre vágható és az érte elkért 1.000,- Ft, talán minden zeneszerető számára VÁLLALHATÓ.

Maszkura és a Tücsökraj lemezbemutató koncert 03. 10. Gödör Klub!

Nézd meg a Ki van festve klipet itt!

Hallgass bele és vedd meg a 'rendes' CD-t itt!

www.tucsokraj.hu

www.cls.hu

www.mp3music.hu



Top 10 Budapest (2009. február 12–18.)


Nolan nem áll meg

A siker nem tesz lustává. Christopher Nolan rendező legutóbbi filmje, A sötét lovag (The Dark Night, jelenleg újra a mozikban) a tavalyi év legnagyobb mozisikere volt: több mint 500 millió dollár bevételt hozott egyedül az Egyesült Államokban, és majd egymilliárdot az egész világon. Ezzel minden idők második legnézettebb filmje lett, és ha ez nem volna elég, nyolc Oscar-díjra is jelölték. Nolan azonban nem ül meg a babérjain. Miközben nyilván izgatottan várj az Oscar-díj kiosztó estét, már az új filmjén dolgozik: Inception (Kezdet) című sci-fi/akciófilmje forgatókönyvét saját maga írta, és a gyártó stúdió, a Warner Bros. közleménye szerint „a lélek mélyén játszódik". A forgatásra idén nyáron kerül sor, a bemutató a következő nyárra várható - és ebből az is következik, hogy a Batman harmadik része valószínűleg 2011-ben kerül a mozikba.

Megint a rajongók

Régen egyértelműbb volt a világ: a kamerák előtt vagy a vörös szőnyegen gyülekeztek a sztárok, tőlük jól elkülönítve várakoztak a rajongók. Mára kicsit összekuszálódott a helyzet. Legalább is ez derül ki abból a lelkesedésből, amit Michelle Trachtenberg mutat kollégája, Zac Efron irányában

A 24 éves színésznő a High School Musical-sztár új vígjátékában, a Megint 17-ben (17 Again, hazai bemutató: május 28.) játszik együtt rajongása - nála egyébként két évvel fiatalabb - tárgyával. A csavaros forgatókönyvnek köszönhetően azonban Zac Efron lányát alakíthatja.

- Amikor megtudtam, mi a szerep, és kivel dolgozhatok együtt, akkorát sikítottam, hogy két emelettel feljebb is összerezzentek az emberek - vallotta be nemrég az ifjú színésznő. - Iszonyú boldog voltam, hogy együtt játszhatok vele, igyekeztem a forgatás minden pillanatát kiélvezni. Azt hiszem, a premierre csináltatok egy pólót ezzel a felirattal: "Zac Efron az apám"!

Jól gurul a Gran Torino

A filmesek babonásak. Clint Eastwood szerint például, azért megy annyira jól legújabb filmje, a Gran Torino (Gran Torino, hazai bemutató: április 16.), mert jó címet választott neki.

- Sokáig nem tudtuk eldönteni, mi legyen a film címe - nyilatkozta a rendező -, de végül a főszereplő karakter kedvenc autójáról neveztük el. Talán ezért lett ez a film is megállíthatatlan.

A Ford gyár büszkesége, az 1968 és 76 között gyártott szuper autó tulajdonosa a filmben egy mogorva koreai veterán, aki egymaga száll szembe a környékre betolakodó bandákkal - csak hogy segítsen szomszédain: egy fiatal kínai lányon és kamasz öccsén. A film valóban jól gurul: az Egyesült Államokban máris Eastwood hosszú pályájának legsikeresebb darabja lett: 120 millió dolláros bevételével kocsihosszal előzte meg az eddig sikereket: a Nincs bocsánat 101, a Millió dolláros bébi 100, az Űrcowboyok 90, A szív hídjai 71 millió dollár bevételt hozott.

A filmnél csak alkotója tűnik fékezhetetlenebbnek. A 78 éves művész, bár korábban a visszavonulásáról szóló hírek kerültek napvilágra, már a következő rendezésre készül: Morgan Freeman-nel és Matt Damon-nal együtt dolgozik a Nelson Mandela első szabad éveiről szóló új filmjén.

Boldog születésnapot, Jennifer!

Jennifer Aniston különösen értékes ajándékot kapott szerelmétől, John Mayer-től a negyvenedik születésnapjára, amikor a pár a múlt héten a legendás Los Angeles-i étteremben, a Mastro's Steakhouse-ban ünnepelt kettesben: egy dalt, amit a rocker direkt a szerelmének, erre az alkalomra komponált. Egy nappal korábban nagyobb társaság köszöntötte a színésznőt Beverly Hills-i házában. Nem volt nagy parti, csupán csendes ünneplésre került sor, de a vendégek között jó néhány híresség is akadt: Sheryl Crow, Courtney Cox-Arquette és Tom Hanks is a szerencsés meghívottak között volt.

Hanks egy bölcsességet ajándékozott Aniston-nak: „Negyven fölött kezdődik az élet." A színésznő szerencsére jól tudhatja ezt: nemrég készült el új filmje, a Nem kellesz eléggé (He's Just Not That Into You, hazai bemutató: február 26.). A romantikus vígjáték egymást keresztező női történetei éppen az élet, a tartós szerelem nehéz kezdeteiről számolnak be, de Jennifer Aniston szerencsésen révbe ér benne, még hozzá Ben Affleck oldalán. A 40 éves Aniston meg is érdemli a sikert. Tom Hanks szerint: „egyszerűen szólva: ő a Föld legszeretnivalóbb nője, és mindig is az volt."


Most akkor lesz Watchmen 2 vagy sem?

Ellentmondó hírek szállingóznak a még be sem mutatott, de már most az év mozis zenzációjának számító Watchmen: Az őrzőkről. Pontosabban a folytatásáról - ugyanis a rajongók már most azzal számolnak, hogy nem érnek véget a maszkos igazságosztók kalandjai. A film egyik főszereplője, Jeffrey Dean Morgan azonban legutóbbi interjújában lehűtötte a kedélyeket. - Mint mostanában szokás, benne van a szerződésünkben, hogy a folytatásban is szerepelni fogunk - mondta a színész, aki A Komédiás nevű igazságosztót játssza a filmben. - Csak az a baj, hogy a rendező, Zack Snyder nem akar még egy részt, és nélküle az egész projekt kútba esik. Úgyhogy azt ajánlom minden rajongónak, ne vegyen mérget arra, hogy az Őrzők visszatérnek. Persze sosem lehet tudni...

A Watchmen a műfaj ismerői szerint a világ egyik legjobb képregénye, és sokáig úgy vélte mindenki, hogy nem lehet megfilmesíteni. A karakterek és a történet rendkívül bonyolult, úgy is lehet mondani, hogy a Watchmen a gondolkodó ember képregénye. A cselekmény 1984-ben, egy alternatív Amerikában játszódik, ahol a szuperhősök, az Őrzők hozzátartoznak a mindennapi élethez. Miközben kitörni készül a világháború a Szovjetunióval, valaki öldösni kezdi az Őrzőket, amit a maszkos igazságosztók nem hagyhatnak annyiban. (Watchmen - hazai bemutató: 2009. március 5.)

Transformerekkel támad a General Motors

Mivel az első résznél is bejött az ötlet, a Transformers: A bukottak bosszúja is tele lesz a General Motors legújabb csúcsjárművel, már az autóipart sújtó recesszió miatt is. Nem kell aggódni, a GM összes újdonsága a jó robotok oldalán áll majd - pontosabban a kocsikból alakulnak át a fémharcosok. Nagy reményeket fűznek az új Chevrolet Volt és Beat szerepléséhez, hiszen az első részben promotált 2010 Camaróból 20 ezer darabot sikerült már eladni. A GM szerint a Transformers 2 rendezője, Michael Bay valósággal könyörgött, hogy a két új modellt szerepeltethesse a filmben, ezt az információt azonban némi kétkedéssel illik tudomásul venni. (Transformers: Revenge of the Fallen - hazai bemutató: 2009. június)

Nem bálványozza a nénikéjét Emma Roberts

Azt lehetne hinni, ha valaki Julie Roberts unokahúga, és maga is színésznő, biztosan a híres rokon a példaképe. Pedig nem így van: Emma Roberts büszke ugyan édesapja húgára, Juliára, mégis Jodie Foster nyomdokain szeretne járni. Már ami a tanulmányokat illeti. - Már beadtam a jelentkezésemet az egyetemre - meséli Emma Roberts. - Irodalmat szeretnék tanulni szeptembertől, és az írással is megpróbálkozom. Jodie Foster is filmezett kétéves korától, mégis a Yale-en diplomázott, és tökéletesen megtanult franciául. Nem szeretnék lemaradni mögötte!

Emma Roberts legközelebb a Kutyaszálló című filmben fog négylábúakat istápolni, aztán egy darabig nem vállal semmilyen szerepet, hogy az egyetemi tanulmányaira koncentrálhasson. (Hotel for Dogs - hazai bemutató: 2009. február 26.)


 


Miért van béna bajsza Brad Pittnek?

Amióta megjelent az interneten a legújabb Tarantino-film, a Becstelen brigantyk előzetese, izzanak az internetes fórumok Brad Pitt bajszát illetően. A filmben Brad egy csapat kommandóst vezet a németek által megszállt Franciaországban, egyetlen céllal: hogy minél több náci skalpot gyűjtsenek be, méghozzá szó szerint. Ezzel nem is lenne baj, csakhogy a rajongók szerint Brad hülye bajsza elrontja a tarantinós hatást: nem snájdig kinézetű lesz tőle, hanem nyálas. És akkor még nem is esett szó a filmbeli Hitler bajszáról, ami már végképp túllépi a normalitás határát... (Inglourious Basterds - hazai bemutató: 2009. augusztus)

Néhány dolog a Watchmen-ről #5

A FILM KÉSZÍTŐIRŐL

ZACK SNYDER (rendező) a 300 (300) című nagy sikerű akciófilm rendezője és egyik forgatókönyvírója. A filmben, amely Frank Miller képregénye alapján készült és 2007 egyik legnagyobb mozisikere volt, Snyder sikerrel ötvözte az élőszereplős filmek és a számítógépes látványvilág nyújtotta lehetőségeket.

Feleségével és munkatársával, Deborah Snyderrel közösen alapította a Cruel and Unusual Films nevű produkciós céget, amelynek társelnöke. A cég a közelmúltban írt alá kétéves szerződést a Warner Bros. Picturesszel.

A Cruel and Unusual Films következő filmjei: The Last Photograph, Sucker Punch, The Guardians of Ga'Hoole, The Illustrated Man, Holtak serege (Army of the Dead), Cobalt 60.

Zack Snyder első rendezése a 2004-es Holtak hajnala (Dawn of the Dead) című horror-thriller volt, amelyet a Cannes-i Filmfesztivál Arany Kamera díjára jelöltek.

 

LAWRENCE GORDON (producer) a szórakoztatóipar egyik legtermékenyebb és legsikeresebb producere. Karrierje négy évtizedet ölel fel, s ez alatt olyan filmekben dolgozott, mint a Baseball álmok (Field of Dreams; Oscar-jelölés a legjobb film kategóriában), a Drágán add az életed (Die Hard), a 48 óra (48 Hrs.), a Pokolfajzat (Hellboy) és folytatása, a Hellboy II - Az Aranyhadsereg (Hellboy II: The Golden Army).

 

LLOYD LEVIN (producer) legutóbbi filmje a Hellboy II - Az Aranyhadsereg (Hellboy II: The Golden Army), amelyben Lawrence Gordonnal dolgozott együtt. Munkakapcsolatuk a nyolcvanas évek közepén kezdődött a Drágán add az életed (Die Hard) című filmmel, amely a Semmi sem tart örökké (Nothing Lasts Forever) című könyv alapján készült. A könyvet Levin ajánlotta Gordon figyelmébe.

Levin legjelentősebb filmjei: A United 93-as (United 93; két Oscar-díj jelölés), Baseball álmok (Field of Dreams, Oscar-díj jelölés), Kutyám, Jerry Lee (K-9), Még drágább az életed! (Die Hard 2: Die Harder), Ragadozó 2. (Predator 2), Holtpont (Point Break), Időzsaru (Timecop), Az ördög maga (The Devil's Own), Halálhajó (Event Horizon), Boogie Nights (három Oscar-díj jelölés), Mystery Men - Különleges hősök (Mystery Men), Lara Croft: Tomb Raider, K-PAX - A belső bolygó (K-PAX), Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsője (Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life).

 

DAVID HAYTER (forgatókönyvíró) olyan filmekben dolgozott, amelyek összesen több mint egymilliárd dollár bevételt hoztak a mozikban világszerte.

Hayter írta a következő filmek forgatókönyvét: X-Men - A kívülállók (X-Men), X-Men 2 (X2: X-Men United), A Skorpiókirály (The Scorpion King).

 

ALEX TSE (forgatókönyvíró) első megfilmesített forgatókönyve a Spike Lee-rendezte 2004-es Sucker Free City című tévéfilm.

Tse jelenleg a The Winter of Frankie Machine és a The Illustrated Man című regények adaptációján dolgozik.

 

DAVE GIBBONS (a képregény társszerzője) harmincöt éve dolgozik a képregény iparban. Szülőhazáján, az Egyesült Királyságon kívül műveit kiadták szerte Amerikában, Európában és Japánban is. Valószínűleg legismertebb képregénye a díjnyertes Watchmen, amelyet Alan Moore-ral közösen írt.


Néhány dolog a Watchmen-ről #4

A SZEREPLŐKRŐL
 

Malin Akerman (Laurie Jupiter/Selyem Kísértet II) svéd születésű színésznő modellként kezdte karrierjét, de a színészet jobban vonzotta.

Tévés feladatai mellett számos filmben is szerepet kapott, mint például: Kalandférgek (Harold & Kumar Go to White Castle), The Utopian Society, Titkos társaság (The Circle), Koponyák (The Skulls).

Legutóbbi filmjei: Agyő, nagy Ő! (The Heartbreak Kid), A gyerekesek (The Brothers Solomon), Heavy Petting, 27 idegen igen (27 Dresses)

Legújabb filmjei: Nászajánlat (The Proposal), Couples Retreat.

 

Billy Crudup (Jon Osterman/Dr. Manhattan) változatos szerepeket alakított színdarabokban és mozifilmekben. Legutóbb a Pretty Bird és a Dedication című független filmekben szerepelt.

Korábbi jelentősebb filmjei: Az ügynökség (The Good Shepherd), Mission: Impossible III (Mission: Impossible III), Szerelmem szelleme (Waking the Dead), Majdnem híres (Almost Famous), World Traveler, Házasság a négyzeten (Trust the Man), Charlotte Gray (Charlotte Gray), Nagy Hal (Big Fish), Nőies játékok (Stage Beauty).

Legújabb filmje a Public Enemies című bűnügyi dráma.

 

Carla Gugino (Sally Jupiter/Selyem Kísértet) a mozi- és tévénézőknek egyaránt ismerős. Legközelebb A Boszorkány-hegy (Race to Witch Mountain) című családi kalandfilmben, valamint az Every Day és Electra Luxx című független filmekben fog szerepelni.

Guginót tavaly SAG-díjra jelölték Ridley Scott 2007-es Amerikai gengszter (American Gangster) című drámájának egyik szerepéért. 2006-ban a nagy sikerű Éjszaka a múzeumban (Night at the Museum) című vígjátékban láthattuk.

További filmjei: A törvény gyilkosa (Righteous Kill), A Kulcsfigura (The Lookout), a Kémkölykök (Spy Kids) trilógia, Sin City (Sin City).

A következő tévésorozatokban láthattuk: Törtetők (Entourage), A Küszöb (Threshold), Karen Sisco - Mint a kámfor (Karen Sisco), Chicago Hope Kórház (Chicago Hope), Kerge város (Spin City).

 

Jackie Earle Haley (Walter Kovacs/Rorschach) azon kevés színészek egyike, aki sikeres gyermekszínészi pályafutása után tizenöt évet kihagyott, majd két nagy sikerű hollywoodi filmmel tért vissza 2006-ban: ezek A király összes embere (All the King's Men) és az Apró titkok (Little Children). Utóbbiért Haleyt több más rangos elismerés mellett Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Tavaly a Fél-profi (Semi-Pro) című vígjátékban szerepelt. Idén ősszel látható a Shutter Island című thriller, melyet Martin Scorsese rendez.

Korai filmjei: Gáz van, jövünk! (The Bad News Bears) és két folytatása, valamint Az utolsó gyönyörű nyár (Breaking Away), Losin' It.

 

Jeffrey Dean Morgan (Edward Blake/A komédiás) az elmúlt évek alatt a filmszakma egyik legkeresettebb színésze lett. A Watchmen: Az őrzők (Watchmen) csak egyike a négy produkciónak, amelyben idén szerepel. Következő filmjei az All Good Things című dráma, a Taking Woodstock, melyet Ang Lee rendez, és a Shanghai című második világháborús dráma.

Idén kezdi forgatni a The Resident című thrillert.

Korábbi filmjei: P.S. I Love You (P.S. I Love You), Télbratyó (Fred Claus), Kabluey (Kabluey).

A tévénézők a következő sorozatokból ismerhetik: A Grace klinika (Grey's Anatomy), Odaát (Supernatural), Nancy ül a fűben / Spangli (Weeds).

 

Patrick Wilson (Dan Dreiberg/Éji Bagoly II) díjnyertes színpadi alakításai után mozifilmekben játszott szerepeiről is ismertté vált. Következő filmje a Barry Munday című vígjáték, melyben a címszerepet alakítja. Tavaly három filmben szerepet: a Kínos közelség (Lakeview Terrace) című thrillerben, a Passengers című drámában és a  Life in Flight című független alkotásban.

Korábbi filmjei: Apró titkok (Little Children), Este (Evening), Bíbor violák (Purple Violets), Kés, villa, olló (Running with Scissors), Cukorfalat (Hard Candy), Az operaház fantomja (The Phantom of the Opera).

Wilsont Emmy- és Golden Globe-díjra jelölték az Angyalok Amerikában (Angels in America) című tévésorozatban nyújtott alakításáért.


Néhány dolog a Watchmen-ről #3

AZ ŐRZŐK VILÁGÁNAK FELÉPÍTÉSE 

A forgatás a kanadai Vancouverben, a CMPP Studios négy színpadán felépített díszleteken, valamint a város határában elterülő korábbi fatelepen felépített külső díszletekben zajlott.

- A Watchmen cselekményében nagyon sok mellékszál fut - mutat rá Alex McDowell. - Látványtervezőként egyik feladatom olyan környezet megteremtése volt, amelybe a közönség beléphet, és teljesen elmerülhet benne. Így a munkám a történetmesélés részévé vált.

McDowell irányítása alatt a stáb a képregényben ábrázolt várost három egymást metsző utcára kicsinyítette le. A viszonylag elit helynek számító Brownstone Streeten található Dan Dreiberg és az első Éji Bagoly, Hollis Mason lakása, míg a Blake Streeten áll az a magas ház, ahol A Komédiás lakik. A Blake Streetet végül átalakították Riot Streetté, azaz Zavargás utcává, ahol a Bagoly Hajó landol a Keene-zavargásokat bemutató jelenetben. A középső utca a Porno Street, amely a Riot és a Brownstone utcákat is keresztezi, és a város legveszélyesebb részének számít.

A jelmeztervező egyik kedvenc feladata Nixon elnök bunkerjének megalkotása volt, amely a valóságban az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokságnál (NORAD) épült. A díszletet részben a Stanley Kubrick Dr. Strangelove című filmjében látható műveleti terem ihlette. A stáb egyik tagja nagyban hozzájárult a díszlet hitelességéhez. Larry Fong operatőr meséli, hogy munkatársaival arról beszélgettek, vajon milyen eljárással jelenítették meg a műveleti terem falán a mozgó, változó térképeket. - Úgy sejtettem, hogy odavetítették, mások arra tippeltek, hogy festett képek voltak lámpakörtékkel, aztán a világosító azt mondta, „Ja, én tudom, hogyan csinálták. Háttérvetítést alkalmaztak". Muszáj volt megkérdeznem, hogy honnan tudta, ő meg azt felelte, „Mert ott voltam. Én csináltam a háttérvetítést". Őrület! Mekkora lehet ennek a valószínűsége?

A filmkészítők Vancouver egykori Riverview Hospital nevű kórházát is megszállták, hogy ott alakítsák ki a Gila Flats nukleáris kutatóintézetet, ahol Jon Osterman Dr. Manhattanné vált.

Éji Bagoly Bagoly Hajója, az Archimedes („Archie") - egy mérnöki mestermű, amit Dan épített, és egykor azzal harcolt a bűn ellen - a Watchmen film egyik legemlékezetesebb darabja. McDowell összeszedett egy csapat kézműves szakembert, köztük Jack Gavreau szobrász és hajóépítőt, hogy életre keltsék Archie-t a karcos hajótesttől kezdve a kipufogórendszerig. Gibbons, aki azelőtt csak papíron láthatta az általa megálmodott Bagoly Hajót, abban a ritka élményben részesülhetett, hogy végre fizikai valójában is bejárhatta alkotását. - Láthattam és megkopogtathattam a Bagoly Hajó teljes életnagyságú modelljét, beszállhattam és kipróbálhattam az irányító szerkezetet - mondja lelkesen a képregény társszerzője. - Olyan embernek, aki a képzelet világában él, fantasztikus élmény, ha szilárd valójában láthatja mindazt, amit megálmodott. Ez volt az egyik legizgalmasabb képregényekkel kapcsolatos élményem.

Néhány dolog a Watchmen-ről #2

AZ ŐRZŐK ÁLARCAI 

A történetben a világ a háború küszöbén áll. Az álarcos hősök tevékenységét betiltották, és a társadalom - amely egykor megbecsülte őket, de ma már fél tőlük és megveti őket - az alvilágba száműzte őket.

- A Watchmenben megismerjük a karakterek politikai nézeteit, szexualitásukat és világnézetüket, megtudjuk, milyen devianciákkal küzdenek - mondja Patrick Wilson, aki a filmben Éji Bagoly II-t alakítja. - Ilyesmit ebben a műfajban azelőtt nem láttunk.

Rorschach, akit a filmben Jackie Earle Haley alakít, az egyetlen álarcos hős, aki nyíltan szembeszáll az igazságosztók tevékenységét betiltó Keene-törvénnyel. Még mindig a bűnözőkre vadászik, és erkölcsi iránytűje csak két irányt ismer: a jót és rosszat.

Rorschach filozófiáját és igazságérzetét jól tükrözi az általa viselt fekete-fehér álarc, amelynek szimmetrikus mintái a Rorschach-teszt tintapacáira emlékeztetnek. - Ő a nyomozó a történetben, ugyanakkor kérlelhetetlen igazságkeresése csaknem őrületbe kergeti - mondja a rendező a karakterről.

A történet akkor vesz lendületet, amikor Rorschach felfedezi Edward Blake - akit A Komédiás néven is ismernek - meggyilkolását. A kiábrándult gyilkoló gépet, aki korábban háborúban és békeidőben a kormány helyett végezte a piszkos munkát, valaki kilökte harmincadik emeleti lakásának ablakából.

A Komédiás számára a világ mindig is sötét hely volt, amin sem a kegyetlenségek, sem a hősiesség nem tud változtatni. - A Komédiás annyira amerikai, amennyire csak lehetséges. Ám azt a rosszat is jelképezi, amivé Amerika válni képes - mondja róla a rendező. Rorschach számára a Komédiás viszont valódi hazafi; amerikai hős, aki országa szolgálata közben vesztette életét. Ma este egy Komédiás meghalt New Yorkban, írja Rorschach a naplójába. Valaki tudja, hogy miért.

Rorschach úgy gondolja, hogy valaki az álarcos hősök meggyilkolását tervezi, és a Komédiás csak az első áldozat a sorban. Felkerekedik, hogy figyelmeztesse a veszélyre a korábban az oldalán harcoló csapat tagjait. Első útja Dan Dreiberghez vezet, aki Éji Bagoly II-ként a társa volt az álarcos hősök fénykorában.

- Rorschachnak valószínűleg sosem volt Donnál közelibb barátja - mondja Haley. -  A rendőrség nem kedveli Rorschachot, ahogy a polgárok és a többi álarcos hős sem.

Mielőtt Éji Bagoly lett, Dreiberg „gazdag volt, unatkozott, romantikus álmaiban szuperhősként harcolt a bűn ellen, megmentett egy lányt és elnyerte a szívét", mondja Wilson. - Régimódi értékrendet képvisel, és meglátja a jót az emberekben. Amikor a bűn ellen harcolt, mindig az igazságot kereste, és az emberek megsegítése volt a célja.

Dan most visszavonultan él, és hetente látogatja elődjét, az eredeti Éji Baglyot, Hollis Masont (Stephen McHattie), akivel egy-egy sör mellett felidézik a múltat.

- Csak amikor tudomást szerez a rejtélyes eseményekről - társai meggyilkolásáról -, kezd el azon gondolkozni, hogy esetleg újra magára ölti régi jelmezét - veszi át a szót Snyder. - Mihelyt felveszi a jelmezt, rájön arra, hogy szuperhősként tud igazán önmaga lenni.

Dr. Manhattan neve Jon Osterman volt, mielőtt balesetet szenvedett a nukleáris laboratóriumban. Egy órásmester fia, zseniális fizikus, és „tipikus ötvenes évekbeli férfi", mondja róla Billy Crudup, aki a karaktert alakítja a filmben.

Bár Manhattan úgy döntött, csatlakozik az álarcos hősökhöz, a többiekkel ellentétben ő nem csak egy „jelmezesdit játszó ember", folytatja Crudup. - A többiek igazságosztók, nem hisznek a kormány stabilitásában, sem abban, hogy a társadalom képes gondoskodni önmagáról. Osterman pontosan mindezek ellentétében hitt: követte a szabályokat, és hitt abban, hogy kormánya erkölcsösen működik. Mindig azt tette, amit elvártak tőle, és Dr. Manhattanként kezdetben ugyanezt folytatta.

A baleset következményeként Jon Osterman emberfeletti lénnyé változott, aki a múltat, jelent és jövőt egyszerre tudja megtapasztalni, és képes magát az anyagot irányítani.

Dr. Manhattant a rendező az atombombához hasonlítja. - Létezése megváltoztatta a világról alkotott nézeteinket, és ilyen értelemben újfajta hatalom született vele. Valamilyen szinten Manhattan is ezt képviseli - azt a képességet, hogy egy pillanat alatt megmenthet vagy elpusztíthat minket. Az új hatalom megszületésének következményei félelmetesek. Kínzó kérdések merülnek fel: Tényleg a mi oldalunkon áll? Mi lesz, ha ez a hatalom megszűnik, vagy ellenünk fordul?

Miközben Manhattan egyre mélyebbre hatol az idő és az anyag végtelen dimenzióiba, eltávolodik az emberektől. - Szinte minden iránt közömbös, kivéve az atomok belső működését - mondja Crudup. - Látja, hogyan működik az univerzum. Az emberi létben olyan változók is előfordulnak, amilyenek a fizikában nem. Míg a fizika világa rendezett, amit fel lehet fedezni, az emberek közti kapcsolatokban káosz uralkodik, amiben csak fájdalmas tapasztalatok árán lehet kiigazodni. Ez végül annyira frusztráló és terhes lesz számára, hogy már nem is érdekli az egész.

- Vágyik egy meghitt kapcsolatra, de nem tud már kötődni az emberekhez - teszi hozzá Snyder.

Az egyetlen ember, akivel Dr. Manhattan valódi kapcsolatot tudott kiépíteni, Laurie Jupiter, más néven Selyem Kísértet II, aki még tizenéves korában szerette meg a férfit. - Laurie fülig szerelmes volt belé, de ahogy a férfi egyre távolodott tőle, a nő számára már semmi sem maradt a kapcsolatukban - mondja a karaktert alakító Malin Akerman.

A Komédiás halála után Laurie felkeresi Dan Dreiberget, aki osztozik a nő veszteség felett érzett fájdalmában. - Bűnüldöző múltjuk közös emlékei kötik őket össze - mondja Wilson. - Azóta átlagos emberekké váltak, akik bármiféle különleges erő, erkölcsi meggyőződés vagy emberfeletti tehetség nélkül próbálnak átvergődni az életen. Dan Laurie hatására dönt úgy, hogy ismét magára ölti a jelmezét. Addig ettől félt a legjobban, bár semmi másra nem vágyott annyira. Csupán az kellett hozzá, hogy valaki a szemébe nézzen, és azt mondja: „gyerünk".

Laurie-t kamaszkorában édesanyja, Sally Jupiter, az első Selyem Kísértet állította a szuperhősök pályájára. - Selyem Kísértet II-ként Laurie megtanult férfi módra harcolni - veszi át a szót Akerman. - Erős nő, és bár nem ő választotta, hogy álarcos hős legyen, valahol legbelül élvezte ezt a szerepet.

A még mindig szexi Sally Jupiter most egy kaliforniai idősek otthonában él, és ideje nagy részében dicső múltjáról ábrándozik, amikor ő volt a maroknyi női bűnüldöző egyike. - Szeretné azt hinni magáról, hogy egy kicsit előkelőbb, mint amilyen valójában - mondja Carla Gugino, aki a filmben a karaktert alakítja. - Sallynek tényleg fontos volt a bűnözés elleni harc, ám ugyanannyira vágyott a rivaldafényre is. Ahogy öregedett, mindezt igyekezett a lányára hagyományozni. Sally nagyon összetett karakter, aki sok nehézségen ment át életében, de ennek nagy részét csak magának köszönhette. Ezenkívül a szíve legmélyén szerelmes volt A Komédiásba, bár soha nem tudtak igazán közeli kapcsolatba kerülni egymással.

Edward Blake-et, azaz A Komédiást, Jeffrey Dean Morgan alakítja. - Minden szerepben van kettősség, és ez különösen igaz A Komédiásra - mondja a karakterről Deborah Snyder producer. - Amikor a csőcseléket lövi a zavargások idején, elgondolkodtató, hogy melyikük a jobb, a feldühödött tömeg vagy A Komédiás. A nézőknek igazából nem kellene szeretniük ezt a karaktert, mégis meg fogják kedvelni.


Néhány dolog a Watchmen-ről #1

A Watchmen: Az őrzők című misztikus kalandfilm 1985 Amerikájának egy alternatív változatában játszódik, ahol az álarcos szuperhősök a társadalom szerves részét képezik, miközben a Végítélet Órájának mutatója - amely az USA és a Szovjetunió közti feszültséget méri - lassan közeledik az éjfélhez.

Amikor Rorschach, a törvényen kívüli, de annál elszántabb igazságosztó egyik korábbi társa gyilkosság áldozata lesz, az álarcos hős elhatározza, hogy leleplezi a múlt és jelen szuperhőseinek lejáratására és meggyilkolására szőtt tervet. Felveszi a kapcsolatot egykori bajtársaival - egy csapat visszavonult szuperhőssel, akik közül csupán egy bír valódi szupererővel -, és felfedez egy szövevényes összeesküvést, amely közös múltjukban gyökerezik, és katasztrofális következményekkel fenyeget.

Küldetésük az emberiség őrzése... de ki őrzi az Őrzőket? 

A FILM KÉSZÍTÉSÉRŐL

KI ŐRZI AZ ŐRZŐKET? 

A Watchmen című tizenkét részes képregénysorozat eredetileg a DC Comics gondozásában jelent meg 1986-87-ben, majd egy kötetben is kiadták. A vérfoltos smiley-kitűző a könyvborítón, egy óra számlapjának képe, amely lassan éjfelet mutat, és a tizenkét fejezetre osztott történet mind szimbolikus jelentést hordoznak magukban, és azt bizonyítják, hogy a Watchmen nem véletlenül a máig egyetlen Hugo-díjas képregény. A művet a Time magazin 2005-ben az 1923 óta született száz legjobb angol nyelvű regény között említette, valamint többször kitüntették a képregény szakmában nagy tekintéllyel bíró Kirby- és Eisner-díjakkal.

Első megjelenésekor a Watchmen a fenyegető nukleáris háború árnyékában felnőtt generációhoz szólt. - A nyolcvanas években paranoia uralkodott mindenkin a hidegháború miatt. Latolgattuk, eldurvul-e a helyzet, és mi lesz, ha igen. Rettegtünk társadalmunk sebezhetősége miatt, és rémülettel töltött el a tudat, mennyire kevés kellene ahhoz, hogy mindent egy csapásra eltöröljünk - mondja Dave Gibbons, a képregény társszerzője és rajzolója. - Számomra akkor az valóság volt. Bár azóta kicsit enyhült a félelem, ma is rettegünk attól, hogy elpusztulunk, és szerintem ez a paranoia sosem fog teljesen elmúlni.

A történetben a szuperhősök nem a megszokott módon jelennek meg, hiszen ezek a karakterek hús-vér emberi lények, és Dr. Manhattan kivételével nincsenek emberfeletti képességeik.

A Watchment szövevényes, többrétű története, szimbólumai és a bonyolult időszerkezet miatt megfilmesíthetetlennek tartották. Lawrence Gordon és Lloyd Levin producerek viszont úgy gondolták, érdemes belevágni, és több mint egy évtizeden át várták a megfelelő alkalmat, no meg a megfelelő rendezőt a képregény életre keltéséhez.

- Első megjelenésekor olvastam a Watchment - mondja Levin. - Nagy képregény-rajongó voltam, de hozzá foghatót még nem láttam. Első alkalommal fordult elő, hogy egy képregény tényleg rólam szólt, olyan értelemben, hogy úgy éreztem, a mindannyiunk által ismert világban játszódik. Értékes irodalmi műnek tartom.

A projekt akkor állt össze egészen, amikor Zack Snyder - miközben még 300 című filmjén dolgozott - kifejezte érdeklődését a project iránt. Snyder célja a Watchmen eredeti formában történő megfilmesítése volt: a mai korba akarta helyezni jelentős változtatások nélkül.

David Hayter és Alex Tse forgatókönyve megőrizte a képregény által emberinek feltüntetett szuperhősök tulajdonságait, akik ugyanolyan társadalmi és lelki problémákkal küzdenek, mint bármelyikünk.

Watchmen Trailer

 



süti beállítások módosítása