látogató számláló

Alexander the Last (trailer + plakát)




Star Trek - magyar feliratos trailer


Closed for Winter (plakát)


Gigantic (plakát + trailer)

 


Explicit Ills (plakát + trailer)

 



Szörnyek az űrlények ellen (magyar plakát)


Apacsok és Démonok

A Zagar zenekar két tagja Zságer Balázs és Kovács Andor újra színházi munkán dolgozik. Az Apacsok c. darabhoz írnak zenét, amelyet Bereményi Géza kifejezetten a Radnóti színház társulatának írt. 
A főszereplő Csányi Sándor, a rendező Török Ferenc, akinek ez az első színházi rendezése. A darab ősbemutatója március 8-án lesz a Radnóti Színházban. A színház mellett újra színpadra áll Zságerék Demon Superior nevü formációja is, amely a pillanat cinikus projectje, mindent vegyít, ami épp friss és aktuális persze mindezt kellő iróniával vegyítve. Ezúttal a Wan2 és a Death Disco által rendezett farsangi bulin lépnek fel február 28-án szombaton a Corvintetőn.

A Zagar új klipjét, Escape from the Earth nézd meg itt!

www.radnotiszinhaz.hu
www.zagarmusic.com
www.myspace.com/demonsuperior


Az ügyefogyott

Antoine Marechal párizsi bolttulajdonos épp olaszországi álomnyaralására készül, azonban az utazás elején azonnal autóbalesetet szenved. Az incidens okozója, egy Rolls-Royce gazdag tulajdonosa, Leopold Saroyan igazgató úr, aki felajánlja Antoinnak, hogy az ő költségére repüljön el Nápolyba, majd Firenzéből egy limuzinnal térjen haza. A meglepett boltos elfogadja a nagylelkű ajánlatot, nem sejtvén, hogy a férfi valójában nem vezérigazgató, hanem egy alvilági banda főnöke, aki az ügyefogyott Marechal segítségével akar kábítószert és gyémántot csempészni Franciaországba. Antoine elindul a nagy kalandra, nyomában az áruját féltő Saroyannal és egy konkurens bandával.

Megjelenés: 2009. február 25.
Eredeti cím: Le Corniaud
Hang: magyar 2.0 (az eredeti MTV-s), francia 2.0
Felirat: magyar
Képarány: 16:9 (2.35:1)

MAGYAR HANGOK:
Perlaki István, Versényi László, Dobránszky Zoltán, Kránitz Lajos, Varga T. József, Újréti László, Kristóf Tibor, Kiss Erika, Sáfár Anikó, Surányi Imre, Kisfalussy Bálint, Dengyel Iván

EXTRÁK:
mozielőzetes
tv-spot



Top 10 Budapest (2009. február 19–25.)


Brad Pitt és a gépek

Nincs más művészeti ág, ahol alkotó ember és technika ilyen közel és egymásra utaltan működnének, mint a film. A Digital Domain cég szakemberei tudják ezt: ők vették át annak a három Oscar-díjnak az egyikét, amit a Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button, már a mozikban) című film lenyűgöző látványvilága kiérdemelt. A történet egy olyan emberről szól, aki öregen születik, visszafelé jár vele az idő és csecsemőformájú aggastyánként hal meg. A különös életet Brad Pitt kelti életre: az őszülő vénembert és a kamaszt is ő játssza, hála a cég elképesztő technikai megoldásainak: a film 52 percében, több mint 325 snitten a főszereplő feje és arca teljesen komputer generálta digitális kép, amelyet egy - a jelenetbe illő korú - élő színész testére illesztettek. A digitális képnek azonban nem egyszerűen a modellje volt Brad Pitt: ő külön, egy számítógépes laborban játszotta el ezeket a jeleneteket: ezt rögzítették és vitték winchesterre a szakemberek.

- Színész nélkül mi tehetetlenek vagyunk - nyilatkozta a friss Oscar-díjas, Eric Barba, a film vezető trükkmestere. - Sokat dolgoztunk, nem volt könnyű munka, de a lényeg még mindig a színész a moziban: nélküle semmit sem érünk. Ennek a díjnak a fele Brad Pitt-et illeti.

Aki viszont a díj másik felének történetére kíváncsi, az keresse fel a http://www.benjaminbuttonfx.com oldalat, ahol a digitális szakemberek számos szemkápráztató titkát megismerheti: azt, ahogy a 45 éves színész vénné és kamasszá változik.

http://dvdnews.blog.hu/media/image/200902/


A sötét lovag tovább szárnyal

A moziipar nemzetközi ünnepe valószínűleg a február 20. lesz ezentúl. Ez volt az a nap, amikor

A sötét lovag (The Dark Knight, jelenleg újra a mozikban) átlépte az 1 millárd (!) dolláros bevételi álomhatárt. A nagy hagyományú Warner Bros.-nak sem volt még a nemzetközi terepen olyan filmje, amely ekkora sikert könyvelhetett volna el. De Batman új története az Egyesült Államokban is minden idők második legeredményesebb filmje lett, és ha a nemzetközi piacot is hozzászámoljuk, a negyedik; 2D IMAX változata pedig az abszolút világelső. A filmet nyolc Oscar-díjra is jelölték, és Joker hideglelősen zseniális megformálásáért Heath Ledger meg is kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat: de azt sajnos már csak a családja vehette át helyette az Oscar történetének második posztumusz díjaként.

Bergman után az első: Clint Eastwood

A fáradhatatlan Clint Eastwood szerdán Párizsba érkezett új filmje, a Gran Torino (Gran Torino, hazai bemutató: április 16.) bemutatójára, de az útról egy kis souvenirt is hazavihet: a filmművészet egyik legrangosabb díját, a Cannes-i Arany Pálmát. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál két vezetője, Gilles Jacob és Thierry Frémaux egy zártkörű ünnepségen adta át a díjat Eastwoodnak, aki egyébként is visszatérő vendég a Cannes-i fesztiválon: először 1985-ben a Fakó lovas című rendezését válogatták versenybe, majd három évvel később a Bird-del, majd Az elefántvadász-szal, a Titokzatos folyó-val és legújabb filmjével is visszatért.

- Ő képviseli a klasszikus és modern amerikai mozi szintézisét - méltatták a díjátadón a négyszeres Oscar-díjas színész-rendezőt.

Életmű-díjat eddig egyetlen egyszer adott ki a Cannes-i fesztivál: akkor Ingmar Bergman vehette át a különleges Arany Pálmát.


A leggazdaságosabb színész: Will Smith

A díjak évadát éljük: de a statisztikák legalább olyan fontosak (és biztosan csalhatatlanabbak) egy színész érdemeinek megismerésekor, mint a zsűrik és a kamarai döntések. Az egyik legtekintélyesebb amerikai üzleti és gazdasági lap, a Forbes a múlt héten közzétette a leggazdaságosabb filmsztárok listáját. Egy aggályosan összeállított szempontrendszer alapján, 150 szakmabeli tanácsadó közreműködésével, jól követhető számítások során állt össze az 1400-as lista. A különböző szempontokat követve kapható pontok összesítéséből végül maximum 10-et lehetett elérni, és ez egyetlen egy színésznek sikerült: Will Smith-nek, aki legközelebb a Hét élet (Seven Pounds, hazai bemutató: február 26.) című titokzatos-romantikus filmben mutathatja meg, mennyit ér: a lista szerint ő az, aki a legjobban vonzza a befektetői tőkét és a legbiztosabban hoz nyereséget a producereknek. A második helyen Johnny Depp, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és Angelina Jolie osztozott.

A lista első húsz helyezettjéből 16-ot már jelöltek Oscarra, húszuknak összesen 69 jelölése 15 aranyszobra van. De bevétele Smith-nek a legtöbb: eddigi filmjei több mint 5 milliárd dollárt hoztak, és a legutóbbi hét filmjének mindegyike - a Sötét zsaruk II. óta - rögtön a mozis toplista első helyre került a bemutatója hetében. Jöhet a nyolcadik: a Hét élet.

Red Cliff (Trailer + poster)




Szörnyek az űrlények ellen - 2 magyar trailer




Néhány dolog a Spancserekről #4

A film szereplői

PAUL RUDD (Peter Klaven) legutóbb David Wain Role Models című vígjátékának egyik főszereplője volt. A produkció összbevétele több mint 80 millió dollárt tett ki, és a kritikusok is szerették. Rudd részt vett a forgatókönyv megírásában is.

Rudd hangján szólal meg az egyik szereplő a Szörnyek az űrlények ellen (Monster vs. Aliens) című animációs filmben.

A színész hatalmas sikert aratott Judd Apatow Felkoppintva (Knocked Up) című filmjében, amely világszerte több mint 300 millió dolláros bevételt ért el, és elnyerte a People's Choice Awardot kedvenc vígjáték kategóriában.

Judd további filmjei: Lepattintva (Forgetting Sarah Marshall), A 40 éves szűz (The 40 Year-Old Virgin), The Ten (ő volt a producer is) Éjszaka a múzeumban (Night at The Museum), Diggers, Árvák hercege (The Cider House Rules), Vágyaim netovábbja (The Object of My Affection), Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron (Wet Hot American Summer), The Chateau.

 

JASON SEGEL (Sydney Fife) mindig emlékezetes és vicces karaktereket formál meg, ahogy tette azt Judd Apatow Felkoppintva című vígjátékában és a Lepattintvában is, amely több mint 100 millió dollárt hozott a konyhára. Utóbbi film forgatókönyve Segel ötletén alapult.

Segel 1999-ben Apatow Emmyre jelölt Freaks and Geeks című vígjáték-sorozatában szerepelt. Az Undeclared című sorozat állandó szereplője volt, jelenleg a CBS-en futó How I Met Your Mother című vígjáték-sorozat sztárja.

Korábbi filmjei: A nyúl viszi a puskát (Slackers), Tenacious D in the Pick of Destiny, SLC Punk, Buli az élet (Can't Hardly Wait), Egy hulla a szobatársam (Dead Man on Campus).

 

RASHIDA JONES (Zooey) Hollywood egyik feltörekvő ifjú sztárja. Legutóbb a Farrelly fivérek Unditched című vígjátékában szerepelt. Nemrég fejezte be a Life in Flight című filmet, amelynek a főszereplője.

További filmjei: Magánügy (Little Black Book), Now You Know, Meeting Mr. Johnson, East of A, Myth of America.

 

ANDY SAMBERG (Robbie) a kis képernyőn és a nagy vásznon egyaránt bizonyította elképesztő komikusi tehetségét. Tavaly ősszel a negyedik szezonját kezdte meg a Saturday Night Live csapatának tagjaként.

Filmjei: Az örök kaszkadőr (Hot Rod) Space Chimps (animációs film, az egyik karaktert szólaltatja meg).  

A film készítői

 

JOHN HAMBURG (rendező, forgatókönyvíró, producer) 1996-ban debütált a Sundance fesztiválon Tick című kisfilmjével. Két évvel később a Széf fiúk (Safe Men) című vígjátékával tért vissza, amelynek forgatókönyvírója és rendezője volt.

További filmjei: Apádra ütök (Meet the Parents - forgatókönyv), Zoolander (forgatókönyv), Derült égből Polly (Along Came Polly - forgatókönyv, rendező), Vejedre ütök (Meet the Fockers - forgatókönyv).

 

LARRY LEVIN (forgatókönyv, eredeti ötlet) a Dr. Dolittle egyik forgatókönyvírója volt, majd önállóan jegyezte a Doctor Dolittle 2-t.

 

DONALD DE LINE (producer) az amerikai filmipar egyik legtekintélyesebb független producere, több mint húszéves pályafutása során a legnagyobb nevekkel dolgozott.

Fontosabb filmjei: Hazugságok hálója (Body of Lies), Bolondok aranya (Fool's Gold), Observe and Report, Az olasz meló (The Italian Job).

Mielőtt önálló producer lett, magas posztokat töltött be a Disneynél és a Paramountnál, és olyan sikerek születtek ebben az időszakban, mint a Micsoda nő! (Pretty Woman), az Isten nem ver Bobbal (What About Bob) és az Örömapa 1-2. (Father of the Bride I-II).


Néhány dolog a Spancserekről #3

Így készült a Spancserek

Ha látsz egy klassz pasit, elegyedj vele beszédbe. Hívd el randira, ami lehet ebéd vagy egy sör munka után. Nem vacsora, és nehogy moziba cipeld! A pasikat nem érdekli Az ördög Pradát visel, ugyebár."        Robbie (Andy Samberg)

A Spancsereket teljes egészében Los Angelesben forgatták, de nem úgy, ahogyan Hollywoodban eddig szokás volt. „Manhattenben nőttem föl, de mindig is rajongtam Los Angelesért - magyarázza Hamburg. - Sokat dolgoztam LA-ben, úgyhogy romantikus érzelmeket táplálok iránta, ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy a történet itt játszódjon.

A város hatalmas területen terpeszkedik, ezért az ember nehezen talál olyan középpontot, ahol a maga kis „belső körét" kialakíthatja. Ez a tény tökéletesen megfelelő volt a film története szempontjából. „Ha barátokat keresel, Los Angelesben nagyon sok kis odú van, de nem találsz centrumot, és borzasztó magányosnak érezheted magad haverok nélkül" - teszi hozzá Hamburg.

A rendező azt szerette volna, hogy maga a város is a film szereplője legyen. „John úgy akarta láttatni LA-t, ahogyan a vígjátékokban nem szokás - magyarázza De Line producer. - Los Angelesben nagyon érdekes filmeket forgattak már, de inkább a város drámai oldalát igyekeztek megfogni. A komikus megközelítés igazán friss és úttörő gondolat."

Hamburg azt is be akarta mutatni, hogy nem mindegy, hol lakik az ember egy ekkora metropoliszban: a hely meghatározza a személyiséget, és megnehezíti a kitörést a ketrecéből. „Peter Klaven a város keleti részén lakik, Sydney viszont a legnyugatibb végén, Venice-ben, ami tulajdonképpen egy nagy üdülőtelep - mondja Hamburg. - Ugyanabban a városban élnek, de ha valaki Venice-t választja lakóhelyéül, biztosan egészen más ember, mint aki az óceántól egyórányi távolságra vert tanyát."

„Ha Venice-ben laksz, csupa meglepetés az életed - teszi hozzá Andrew Laws látványtervező. - Azzal, hogy Sydneyt Venice-be raktuk, sokkal színesebbé tettük a figurát."

A Venice-i tengerparti sétány a helyszíne annak a sajnálatos összeütközésnek, amely végén Sydney levegő után kapkod Lou Ferrigno karjaiban. (Testépítő és színész, többek között a Hihetetlen Hulkot és Herkulest alakította.) „A duplanelson, amit alkalmazok, nagyon hatásos fogás - meséli Ferrigno. - Ha jól csinálod, elzárod vele a páciens nyaki ütőerét, ezáltal blokkolod a vér áramlását, és az illető percekre elájul."

Természetesen a filmesek nem akarták, hogy Segel elájuljon, ezért egy kaszkadőr megmutatta az izomembernek, hogyan kell biztonságosan alkalmazni a fogást.

Mivel a harci jelenetet fényes nappal vették fel a venice-i sétányon, hatalmas tömeg gyűlt oda bámészkodni. „Úgy éreztük magunkat, mint Angelina Jolie Cannes-ban - mosolyog Rudd. - Próbáltam segíteni az én Sydney barátomnak, hogy kiszabaduljon Lou szorításából, közben hallottam, ahogy a hátam mögött kattognak a fényképezőgépek. Fura volt."


Néhány dolog a Spancserekről #2

Kik lettek a Spancserek? 

A főhős, Peter Klaven szerepét Hamburg régi barátjának, Paul Ruddnak szánta. „Ez a figura nyitott gondolkodású, ami tetszik - mondja Rudd. - Pozitívan áll hozzá mindenhez, de nem minden helyzetben találja fel magát. Jóindulatú, ami a szívén, az a száján, de elég gyakran hozza magát kínos helyzetekbe. Johnnal úgy gondoljuk, hogy a figura nagyon hasonlít ránk."

A Spancserekben azok Rudd kedvenc jelenetei, amelyekből a néző megtudhatja, mennyire sután viselkedik Peter, ha barátkozásról van szó. „John nagyon szereti a kényelmetlen csendeket meg az olyan vicceket, amiknek nem üt a poénja, és mindenki csak néz, és ezzel én is így vagyok."

Peter házaukciót rendez, ahová betoppan Sydney Fife, akit főleg az ingyenkaja érdekel, és ezt őszintén be is vallja. A korábbi katasztrofális barátkozási kísérletek után Sydney kellemes meglepetés Peter számára. Bohém fickó, aki nem szívja mellre az élet dolgait. Civilben magánbefektető. A tengerparton lakik egy bungalóban, sörözik a haverokkal, csajozik és sétáltatja turcsi orrú kutyusát Anwar Szadatot (azért így nevezte el, mert hasonlít a merénylet áldozatául esett egyiptomi elnökre). Sydney csak elvált nőket cipel haza, mert ők nem vágynak komoly kapcsolatra (és ki vannak éhezve a szexre). Peterrel ellentétben Sydneynek szoros baráti köre van, amelyben megélheti a férfiak közötti intimitást. „A barátainak köszönheti érzelmi egyensúlyát" - magyarázza Hamburg.

A titokzatos és vonzó Sdyney Fife szerepére Hamburg Jason Segelt szemelte ki. Évekkel korábban már együtt dolgoztak Judd Apatow Undeclared című tévésorozatában, és azóta Segel jó nevű komikussá nőtte ki magát olyan filmeknek köszönhetően, mint pl. a Lepattintva (Forgetting Sarah Marshall).

Segelnek nagyon tetszett, hogy a forgatókönyv életszagú, és rögtön bele tudta élni magát a történet világába. „Az ilyen vígjátékokat szeretem: a valóságban gyökereznek, és nem túl durvák vagy harsányak."

A tény, hogy megint Ruddal játszhat, csak még vonzóbbá tette Segel számára a projektet. „Szeretem, ha Paullal játszhatok együtt. A Felkoppintva (Knocked Up) és a Lepattintva közös filmünk volt. Nincs is jobb annál, mint verbális pingpongot játszani egy vígjátékban, és Paul ebben a legjobb partner."

A két színész közeli jó barát, ezért megvolt közöttük az a szoros kapcsolat, ami a filmbeli barátság hitelességéhez kellett. „Amikor együtt álltak a kamera előtt, valósággal izzott körülöttük a levegő - mondja egy másik szereplő, Jaime Pressley. - Ez annak volt köszönhető, hogy jól érzik magukat egymás társaságában, és tisztelik a másikat, ami átjött a kamerán."

Sydney legfontosabb jellemvonása az őszinteség, ami ellenállhatatlan vonzerővel párosul. „Átmenet egy golden retriever és egy ámokfutó között - definiálja Rudd a figurát. - Ami a szívén, az a száján, nagyon érzékeny és érzelmes: akit szeret, azt képes körbeugrándozni, mint egy nagy kutya, és mindig teljes mellszélessel kiáll a barátja mellett. Jason ügyesen hangsúlyozza Sydney 'kutyaságát', és egy kicsit hátborzongatóvá is teszi, mint akit első pillantásra nem tudunk hová tenni. Borotvaélen táncolt, amikor megalkotta a figura jellemét: egyfelől azt gondolhatjuk róla, hogy elhalmoz ajándékokkal, de azt is kinézzük belőle, hogy álmunkban megfojt."

A Peter és Sydney jelleme közti eltéréseknek köszönhető, hogy a kapcsolatuk működik. „Peternek még soha nem volt olyan jó haverja, mint Sydney. Megismerteti mindazzal, ami kimaradt az életéből, vagy amiről lemondott, ezért olyan vonzó számára" - magyarázza Segel.

„Bár nagyon különböznek egymástól, mindkettejüknek kiváló a humorérzéke, és érzelmileg érettek, bár ez elsőre nem tűnik föl számukra" - teszi hozzá Hamburg.

A színészek alkatában is felfedezhetünk különbségeket. „Paul és Jason jól kiegészítik egymást, ami a stílusukat illeti - veszi át a szót De Line. - Már a kinézetük is utal arra, hogy nem egyformák. Paul amolyan tipikus fanyűvő amerikai, Jason viszont lazább, bohémabb, hedonistább. Energiáik minden tekintetben kiegészítik egymást. Ezek a különbségek tökéletesen illenek a karaktereikhez."

Ahogy a történet előrehalad, Peter és Sydney sokat tanulnak egymástól. „Sydney ráébreszti Pault arra, hogy olyan érzéseinkről is tudunk beszélni, amelyek létezéséről nem is tudtunk - magyarázza Hamburg. - Peter magában tartja az érzéseit, talán az esküvő vagy a kapcsolata miatt szorong, és szüksége van valakire, aki segít kifejezni magát."

Sdyneynek is hasznára van Peter barátsága. „Sydney furcsa elméleteket gyárt, és nem hajlandó bevallani magának, hogy nem sokra vitte az életben - mondja Rudd. - Csak akkor figyel fel arra, hogy bizonyos dolgok hiányoznak az életéből, amikor megismerkedik Peterrel. Például rájön, hogy akár a párunkkal is jó barátságba keveredhetünk - még akkor is, ha nő."

Rashida Jones, aki Peter menyasszonyát, Zooey Rice-ot alakítja, odáig volt a boldogságtól, hogy olyan szerepet játszhat, ami jóval nagyobb kihívás, mint a tipikus vígjátékbeli barátnő megformálása. „Zooey összetett személyiség, aki teljes jogú hőse ennek a filmnek - magyarázza a színésznő. - Nehéz ilyen szerepet találni ebben a műfajban. Zooey nem pusztán valakinek a csaja vagy a felesége - tökéletesen kidolgozott, többdimenziós karakter, aki saját jogán része ennek a filmnek."

Zooey a film kiegyensúlyozottabb szereplői közé tartozik: intelligens és magabiztos nő, aki igencsak helyesli, hogy Peter szeretne egy jó havert magának. Hamburg ráérzett, hogy Jones-nak mind a humora, mind a kellemes személyisége kapóra jön a film számára. „Fontos volt, hogy Zooey ne csak egy olyan karakter legyen, aki végszavaz a fiúknak - azt szerettem volna, ha megvan a saját egyéni stílusa és kidolgozott nézőpontja - magyarázza Hamburg. - Rashida nagyon okos, és ha valaki olyan gyorstüzelő fazonokkal dolgozik, mint Paul és Jason, hasonló kaliberű partnerre van szükség. Rashida pedig egy szinten van velük."

Peternek és Zooeynak olyan az érdeklődési köre, ami furcsa mások, különösen Sydney számára. „Üldögélünk a nappaliban, és építészeti vagy lakberendezési magazinokat nézegetünk - mondja Rudd. - Semmilyen szempontból nem vagyunk karikatúrák, de Zooeyval olyan különös módon egyezik az ízlésünk, ami másoknak zavaró lehet. Például képesek vagyunk egy elegáns vacsora közben háromnegyed órán keresztül a Domino magazin legutóbbi számáról áradozni, aztán a desszert felszolgálása után újabb egy órát szentelünk a Real Simple magazinnak."

„Zooey nem nagyon tud mit kezdeni Sydneyvel, de mivel szeretné, ha Peternek lenne egy jó barátja, igyekszik elfogadni a fickót" - veszi át a szót Jones.

Ahogy kanyarog a cselekmény, Zooey megfigyel valamit a két férfiben, ami a nőknek ritkán jut osztályrészéül. „Zooey képviseli azokat a nőket, akiknek a szeme előtt férfibarátság bontakozik ki. Ez olyan, mintha az ember lánya valamilyen antropológiai kísérletet szemlélne."

Ami a saját társasági életét illeti: Zooeynak teljesen normális módon sok barátnője van, akik közül ketten nagyon közel állnak hozzá. Az egyikük Denise (Jaime Pressly), a másik Hailey (Sarah Burns). A három nő egyáltalán nem hasonlít egymásra. „Denise és Haley Zooey két ellentétes oldalát képviselik - magyarázza Jones. - Denise szörnyen határozott és akaratos, Hailey viszont egy kicsit tutyimutyi."

A három nő egy lakberendezési stúdió tulajdonosa, és szemmel láthatóan mindent tudnak egymásról. „A nők nagyon gyorsan kitárulkoznak egymásnak - folytatja Jones. - A kapcsolatuk kétfajta lehet. Az egyik a negatív kötődés, ami elég hülye dolog. A másik eset, amikor azonnal a szívedbe zárod a barátnődet. A pasiknál ez kicsit nehezebb, nem könnyen jönnek elő a csigaházukból."

A férfiaktól eltérően, teszi hozzá Pressly, a nők nem sokat titkolnak el egymás előtt, különösen, ha a szexről van szó. „A nők ebben a tekintetben még rosszabbak, mint a férfiak, mert ha összejövünk, az égvilágon mindent kibeszélünk, és sokkal érzékletesebben, mint a férfiak. Azt hiszem, a férfiak a túlfejlett egójuk miatt többet takargatnak, mindenáron kúl csávónak akarnak látszani."

Burns ezzel csak egyetérteni tud: „A nők sokkal többet beszélnek a szexről meg a testükről meg hogy mivel elégedetlenek. Ha a férfiaknál jön szóba a szex, az sokkal hátborzongatóbb és gusztustalanabb - a nőknél ez inkább közösségteremtő élmény."

Míg egy hagyományos romantikus vígjátékban a szerelmet kereső szereplő a legjobb barátjától kér tanácsot, a Spancserekben Peter a bátyjához, Robbie-hoz fordul, akit a Saturday Night Live-ból ismert Andy Samberg alakít. Robbie sokkal összetettebb személyiség, mint a műfaj macsó karakterei, így tökéletesen alkalmas arra, hogy tanácsot adjon a haver utáni hajszában. Már csak azért is, mert meleg. Robbie személyi edző és tökéletes tanácsadó, ha arról van szó, hogyan kell egy férfi figyelmét felkelteni.

Bár Robbie szexuális irányultsága nagyon fontos, ez nem befolyásolja férfias kinézetét. „Ezt a figurát nem az határozza meg, hogy meleg - mondja Hamburg. - Andy tökéletesen tudta, mit jelent ez. Nem akarta mindenáron viccesen előadni magát, hanem hitelesen játszotta el a karaktert, és épp ebből fakad a humor."


Néhány dolog a Spancserekről #1

A Spancserek alkotója nem ismeretlen a nézők előtt: John Hamburg a Derült égből Polly (Along Came Polly) rendezője, és olyan sikeres vígjátékokat jegyez forgatókönyvíróként, mint az Apádra ütök (Meet the Parents), a Vejedre ütök (Meet The Fockers) és a Zoolander.

Peter Klaven (Paul Rudd), a menő ingatlanügynök éppen elvenni készül álmai asszonyát, Zooeyt (Rashida Jones), ám legnagyobb bánatára rá kell jönnie, hogy nincs olyan közeli barátja, akit esküvői tanúnak kérhetne fel. Peter idiótábbnál idiótább ürügyekkel próbál legjobb barátra szert tenni, aztán belebotlik Sydney Fife-ba (Jason Segel), aki pont az ő ellentéte: vicces és vonzó férfi. Azonnal összebarátkoznak. Ahogyan egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Peter úgy hidegül el Zooey-tól, és egyszer csak rájön: választania kell menyasszonya és az új haver között. A film története azt kutatja, mi a férfibarátság lényege, illetve pontosan miben is áll a barátság fogalma.

Így formálódott a Spancserek 

„Azt hiszem, nincs egyetlen haverom sem. De jó ez így nekem. Egyáltalán nem is hiányzik."        Peter Klaven

 

A romantikus vígjátékoknak hasonló szokott lenni az alapfelépítménye: a srác találkozik a csajjal, összejönnek, szakítanak, aztán végleg összejönnek. John Hamburg Spancserekje azonban a feje tetejére állítja ezt a sémát: ez egy haveros vígjáték, amely két férfi kapcsolatáról szól, akik történetesen szöges ellentétei egymásnak.

Miután Peter Klaven ingatlanügynök megkérte barátnője, Zooey kezét, szomorúan konstatálja, hogy miközben a lány secperc alatt összetrombitálja barátnőit, ő senkit nem tud csatasorba állítani, merthogy nincs egyetlen haverja sem. Peter rájön, Zooeyt zavarja, hogy nincsenek barátai, ezért szélsebesen nekilát, hogy esküvői tanút kerítsen magának egy legjobb haver személyében. Ebben a bátyja, Robbie (Andy Samberg) van segítségére, aki személyi edző és meleg, tehát tud egy-két dolgot a pasikról. Néhány katasztrofális „randi" után Peter belebotlik Sydney Fife-ba (Jason Segel), a vonzó agglegénybe, aki főállásban házaukciókat látogat az ingyen kaja-pia és a kiéhezett elvált nők miatt. Peternek szimpatikus lesz Sydney, ezért barátság alakul ki közöttük, és Peter olyan dolgokat tud meg a barátságról, amikről korábban fogalma sem volt. Ez szétzilálja kapcsolatát Zooeyval, és emiatt Peternek nehéz döntéseket kell meghoznia.

A Spancserek alapötlete Larry Levin (Dr. Dolittle) fejéből pattant ki akkor még Legyünk barátok címmel, és azonnal megragadta Donald De Line producer figyelmét. „A szerkezete olyan volt, mint egy klasszikus romantikus vígjátéknak, de jó nagy csavarral - két férfi barátságáról szólt. Eddig még nem készítettek filmet a férfibarátságról, sem olyan vígjátékot, amely arról szólt volna, hogy a férfiaknak mennyire kényelmetlen az intimitás. Szóval rögtön lecsaptam a sztorira."

A projektre hamarosan John Hamburg (Apádra ütök, Derült égből Polly) is felfigyelt, aki forgatókönyvíróként és rendezőként több produkcióban is érdekelt volt akkoriban. „Valahányszor fölhívtam, John megkérdezte, mi van a Legyünk barátokkal. Mondtam, hogy megvan, vágjunk bele, erre ő egy másik filmmel kezdett foglalkozni" - idézi fel a történteket De Line.

Ám a producer nem tett le arról, hogy Hamburgot megnyerje a projekt számára, mert tudta, hogy tökéletesen megfelel a feladatra. „John briliáns forgatókönyvíró és rendező. Bármit ír, intelligens és kifinomult anyag kerül ki a kezei közül. Olyan filmeket készít, amelyek mindenkit meg tudnak szólítani."

De Line biztos volt abban, hogy Hamburg hozni fogja megszokott természetes vígjátéki stílusát, és rokonszenves karaktereket teremt. „John összetett figurákat alkotott, amelyek érzelmileg hitelesen működnek. A néző Johnnak köszönhetően könnyen azonosulhat a főhőssel, és bele tudja élni magát azokba a helyzetekbe, amelyeket talán maga is megtapasztalt."

Több mint öt évvel azután, hogy Hamburg olvasta a Legyünk barátokat, újra elkezdett gondolkodni az ötleten, és megírta a Spancserek forgatókönyvét a legjobb barátját kereső vőlegényről.


Fórum Home Entertainment: 2009 áprilisi megjelenések

A kiadó a változtatás jogát fenntartja!

2009. április 01. 

  • Magnólia (Magnolia)

2009. április 07. 

  • Hívatlanok (Strangers)
  • Karantén (Quarantine)
  • Snoopy és a húsvéti kutya (It's Easter beagle, Charlie Brown)
  • Vészhelyzet 13. évad (ER - Season 13)
  • BD: Casablanca (Casablanca SE)
  • BD: Karantén (Quarantine)

2009. április 10. 

  • Hazugságok hálója (Body of Lies)
  • BD: Hazugságok hálója  (Body of Lies)

2009. április 14. 

  • A zsaruk becsülete (Pride & Glory)
  • Sárkányok háborúja (D-War)
  • Vörös homok (Red Sands /Stone House/)

2009. április 21. 

  • Az óceánjáró zongorista legendája (Legend of 1900)
  • Nők (The Women)
  • Veszélyes Bangkok (Bangkok Dangerous)
  • Változó vizeken (Diggers)
  • BD: Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)

2009. április 28.

  • Alkonyat - 1 lemezes kiadás (Twilight)
  • Alkonyat - 2 lemezes kiadás (Twilight)
  • Csillogó fekete lemezek (Cadillac Records)
  • Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street)
  • Rémálom az Elm utcában 2. - Freddy bosszúja (A Nightmare on Elm Street 2: Freddy's Revenge)
  • Rémálom az Elm utcában 3. - Álomharcosok (A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors)
  • Rémálom az Elm utcában 4. - Az álmok ura (A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master)
  • Szextúra (Sex Drive)
  • Terminátor - Sarah Connor krónikái 1. évad (Terminator: Sarah Connors Chronicles - Season 1)
  • BD: Csillogó fekete lemezek (Cadillac Records)

T2 Blu-ray


Halálos iram


Rengeteg szex és erőszak a Watchmenben

A Watchmen képregény rengeteg szexet és erőszakot tartalmaz, ezért attól lehetett tartani, hogy a belőle készült filmváltozat szelídebb lesz. Nos, a félelem alaptalan volt, mert Zack Snyder rendező ragaszkodott a felkavaró jelenetek elkészítéséhez. - Szóba került, hogy ha túl durva a film, előnytelen korhatáros besorolást fog kapni, és emiatt kevesebben nézik meg, de én ragaszkodtam az eredeti történethez - mondja a rendező. - Ha már nekivágunk, nem adhatjuk alább az igényeinket, nem igaz? A színészekkel nem volt gond, tudták, hogy a meredek jelenetek szervesen hozzátartoznak a történet komor világához.

A Watchmen a műfaj ismerői szerint a világ egyik legjobb képregénye, és sokáig úgy vélte mindenki, hogy nem lehet megfilmesíteni. A karakterek és a történet rendkívül bonyolult, úgy is lehet mondani, hogy a Watchmen a gondolkodó ember képregénye. A cselekmény 1984-ben, egy alternatív Amerikában játszódik, ahol a szuperhősök, az Őrzők hozzátartoznak a mindennapi élethez. Miközben kitörni készül a világháború a Szovjetunióval, valaki öldösni kezdi az Őrzőket, amit a maszkos igazságosztók nem hagyhatnak annyiban. (Watchmen: Az őrzők - hazai bemutató: 2009. március 5.)




Az ausztrálok betiltják Tarantinót?

Az ausztrál családvédő csoportok és több kritikus is azt kéri, ne mutassák be Quentin Tarantino új filmjét, a Becstelen brigantykat. A háborús történet olyan véres, mint még egyik Tarantino-film sem volt soha, a Kill Bill például kismiska hozzá képest, pedig Uma Thurman több tucatnyi rosszfiút darabolt fel benne. A Becstelen brigantyk előzetese nem keltett felháborodást, ám kiszivárgott az internetre a film forgatókönyve, amelyből kiderül: különös kegyetlenséggel halomra gyilkolják majd le benne a szereplők jó részét. A családvédőknek azzal is bajuk van, hogy a film főszereplője Brad Pitt, aki sok fiatal számára jelent követendő példát.

A Becstelen brigantyk egy zsidó katonákból álló kommandóról szól, akik a megszállt Franciaországban nácikra vadásznak. A filmnek zsidó csoportok sem örülnek, mert súlyosan eltorzítja a valóságot, a fiatalok jó része pedig a moziban szerzi történelmi ismereteit. (Inglourious Basterds - hazai bemutató: 2009. augusztus 20.)


A robotnak is van lelke

Már leforgott a Transformers: A bukottak bosszúja, és tart a vágás. Michael Bay rendező gondban van, mert a nyersvágott változat két és fél órásra sikeredett, ami egy kicsit sok. - Nyesnünk kell még belőle, de olyan érzés, mintha a saját ujjamat kellene levágnom - mondja a rendező.

A rendező azt is elárulta, hogy már megvan a harmadik rész koncepciója. - Eleve úgy gondoltam, hogy legalább egy trilógiát kihozok a sztoriból. Az első rész volt az alapozás: bemutattuk a szereplőket és kibontottuk a cselekményt. A második rész, amikor a legyőzött robotok visszavágnak, jóval sötétebb és bonyolultabb. Sokat dolgoztunk a robotok lelkén, hogy még inkább szerethető, illetve gyűlölhető karakterek legyenek. Az új gépszörnyeknek is jóval összetettebb a lelkivilága. A harmadik részben pedig lezárul a nagy háború, de azt nem mondom meg, hogyan. (Transformers: Revenge of the Fallen - hazai bemutató: 2009. június)

süti beállítások módosítása