látogató számláló

Kritika: Deadpool

Aki nyomon követi az oldalon lévő filmes beszámolóimat/kritikáimat, az tudhatja, hogy nem nagyon szeretem a szuperhősfilmeket. Persze vannak kivételek (X-Men franchise, A sötét lovag-trilógia stb.). Leginkább a Marvel Studios által jegyzett filmekkel vagyok szkeptikus. Valahogy nem jön be, hogy egy komoly veszély közeledik, de azért jó sok poént és oda nem illő jelenetet beletesznek. Ráadásul a gonoszok is egydimenziós karakterek általában. Az is szúrja a szememet, hogy egy évben marha sok szuperhősfilm jelenik meg, ami szerintem túlzás, és érthetetlen számpmra, hogy még mindig az ilyen filmek robbantanak kasszát. Ezt a gondolatmenetet nagyon szívesen folytatnám - lehet, egyszer folytatom is - de most jöjjön a csavar!

deadpool_banner_620.jpg

A szuperhősös filmeket nem nagyon szeretem, viszont a képregényeket igen. Mert azoknak - legalábbis véleményem szerint - a pár sorral feljebb említett stílusjegyek jól állnak. Persze ott is csak mértékkel, de képregényekben kifejezetten működik a dolog, és ott valahogy annyira nem zavaró. Itt rá is térnék a Deadpoolra.
Én imádom ezt a karaktert! Az egyik kedvenc képregényes (anti)hősöm. A karaktere, a humora, illetve az, hogy eleve a karakter tudja magáról, hogy egy képregényfigura, sokszor csal mosolyt az arcomra. Itthon is van egy pár Deadpool képregényem, természetesen a többi másik képregény mellett. Szóval igen, a Deadpool humora szerintem jó, mert nem veszi komolyan magát, és valahogy működik, nem úgy, mint mondjuk a Marvel Filmes Univerzumban a Bosszúállóknál vagy A galaxis őrzőinél, ahol folyamatos hullámzás van a komolyság és a humor között, és ez már annyira jelen van a filmben, hogy hangulatromboló. Nincs meg az aranyközépút, ami a Deadpoolban megvan, legalábbis képregényben igen. Ott működik, mert ugye Deadpoolnak is vannak komoly ellenfelei. De a humorát tekintve is sokszínű: morbid, egyben kifigurázza a szuperhősöket, és popkulturális utalások is vannak benne.

Igen, a Deadpoolt vártam, köszönhetően a remek marketingnek is. Látszott rajta, hogy a készítők teljesen a képregény eszméletlen badass stílusát akarták megeleveníteni, ami nagyon bejött. Bár azt is le kell szögeznem, hogy féltem attól, hogy Ryan Reynolds fogja játszani a főszerepet. Oké, oké, tudom, hogy ez egyfajta bocsánatkérés akart lenni a részéről a fanok felé a Zöld Lámpás miatt és az X-Men kezdetek: Farkas című filmben látott Deadpool miatt, de azért a kételyek megvoltak, és nem is tartom jó színésznek. Jó, a film nagy részében maszkban van, de akkor is.
Na, de akkor konkrétan a filmről. Nos, szerintem nagyon szórakoztató és izgalmas alkotás lett. Igazi vérbeli badass akciófilm. És nem hittem volna, hogy ezt mondom, de azta! A végső összecsapás nagyon jól megvan koreografálva, de a kocsis akciójelenet is nagyon, de nagyon szép, bár ezt az előzetesek alapján már lehetett tudni, de én csak néztem, hogy végre egy újabb film ami nem használja a rángatózó kamera effektet és minden nagyon jól látszik. A CGI-ra se lehet panasz - legalábbis az én szememet nem szúrta -, van benne, sok helyen észrevehető, de valahogy nem zavart.
Deadpool a nézőkhöz is beszél (elég sokszor), ahogy a képregényekben az olvasókhoz. Meg igazából ugyanazok a poénok találhatók a filmben, mint a képregényben: rengeteg popkulturális utalás, rengeteg Marvel vagy nem Marvel-film leszólása, de más filmek is megkapják a magukét; a kendőzetlen, morbid és szórakoztató humor végig jelen van. Ja, és véres, nagyon véres film, szóval én személy szerint nem nagyon értem, hogy kaphatott nálunk 16-os besorolást, mert úgy folyik a vér benne, mint egy Tarantino-moziban.  
A szerelmi szál is rendben volt. De komolyan, nem volt giccses és úgy elhittem, hogy Wade és Vanessa tényleg szeretik egymást. Persze nem tökéletes film, vannak hibái, de azok egyáltalán nem zavaróak.
Jó zenék kísérik, a látvány is szép, és eredettörténethez képest egyáltalán nem unalmas. Szóval én biztos megnézem még párszor. A magyar szinkron is jó volt.

Bár nem tudom, hogy hány Deadpool mozit néznék meg a közeljövőben - egyet még mindenképp -, de mondjuk háromig menjen el a stúdió szerintem. Egy szép trilógiát mindenképp megér. Nézzétek meg!

Rajongj értünk Facebookon vagy Twitteren!

deadpool_hun_p3_620.jpg


süti beállítások módosítása