látogató számláló

Élőszereplős Disney-mesék, amik biztosan jönnek

Ha minden jól megy...

Idén már láthattuk a Disney-től a Tim Burton-féle Alice Csodaországban folytatását (Alice Tükörországban), A dzsungel könyvét és az Elliott, a sárkányt, 2017 tavaszán pedig bemutatásra kerül A Szépség és a Szörnyeteg, amely az 1991-es animációs film élőszereplős feldolgozása lesz. (A legújabb magyar előzetest, amelyben már a szereplőket is láthatjuk és hallhatjuk, illetve a magyar plakátot ide kattintva nézhetitek meg.)

A filmben felcsendülnek a rajzfilmből már jól ismert dalok, visszatért Alan Menken zeneszerző, de a stáblistán olvasható Tim Rice dalszövegíró neve is, aki a színpadi musical készítésekor segített Menkennek új dalokat írni (Menken szerzőtársa, Howard Ashman ugyanis 1991-ben elhunyt), így elképzelhető, hogy a film a musicalből is vesz át dalokat. Ami biztos, hogy három új betétdalt is hallani fogunk, illetve a rajzfilmhez készült, de aztán fel nem használt dalszövegeket is újra elővették. (Ha lehet egy kívánságom, akkor az lenne, hogy a már ismert dalok kapják meg Csörögi István 1991-es műfordítását!)

Most pedig lássuk, mire számíthatunk még a Disney-től a klasszikus mesék "élőszereplősítésének" frontján!

FIGYELEM! Ez a bejegyzés 2017-ben frissült utoljára.
A benne szereplő információk azóta elavulttá válhattak.

  • Guy Ritchie tárgyalásokat folytat az egeres céggel, mégpedig az élőszereplős Aladdin rendezéséről. Az Aladdin c. rajzfilm 1992-ben került a mozikba, Alan Menken és Howard Ashman "A Whole New World" c. dalának, valamint Menken filmzenéjének köszönthetően két Oscar-díjat is kapott, így egyértelmű, hogy a dal - több másik mellett - hallható lesz majd az élőszereplős feldolgozásban is. (Itt szeretném jelezni a szinkronstúdió felé, hogy a nemrég elhunyt Csörögi István az Aladdinhoz is remek magyar dalszövegeket írt!)
    De sajnos Csörögi István halálán kívül egy másik szomorú eset is kapcsolódik a filmhez, hiszen Dzsini eredeti hangja, Robin Williams 2014-ben elhunyt. Bár valószínűleg akkor sem őt kérnék fel ismét, ha még élne, és a pótlása gyakorlatilag lehetetlen, bízom benne, hogy a castinggal nem lesznek gondok.
  • És hogy ki lesz az új Dzsini, az valószínűleg még korábban kiderül, mint a többi színész kiléte, ugyanis egy Genies (Dzsinik) c. előzményfilm is tervbe van véve, illetve már íródik is, amely azt mutatja be, hogyan lett Dzsini a lámpa foglya.
    update: A hírek szerint a Disney Will Smith-t szeretné szerződtetni Dzsini szerepére, ám egyelőre csak az Aladdinról van szó, az előzményfilmről nincs.
  • Kb. két éve poénkodok azzal, hogy "Mi lesz a következő, amit bejelentenek? Az oroszlánkirály?" - utalva arra, hogy egy olyan filmet, amiben nincsenek emberek és nyilván valódi állatokat sem fognak használni, viszonylag nehéz élő szereplőkkel megvalósítani. Erre nem bejelentik?!
    Bizony, a hivatalos közleményben is élőszereplősként említik a Jon Favreau (A dzsungel könyve, Vasember 1-2.) rendezésében készülő Az oroszlánkirály c. filmet, és mivel nem tetszik az a gondolat, hogy egy animációs filmet esetleg ismét animációs filmként raknak elénk, csak éppen számítógéppel újraalkotva, ezért kíváncsian várom, mi lesz benne az "élő" szereplő.
    Persze ebbe a filmbe is átemelnek néhányat az eredeti betétdalokból, melyeket Elton Johnnak és Tim Rice-nak köszönhetünk, a rajzfilm zenéjét és az afrikai hangzást pedig Hans Zimmernek és Lebo M-nek - valószínűleg róluk sem feledkeznek majd meg, talán Alan Menkenhez hasonlóan vissza is hívják őket... (Amúgy érdemes lenne használni Az oroszlánkirály betétdalainak 1994-es, Csörögi István-féle magyar szövegét a film szinkronizálásakor, csak úgy mondom.)
  • 2018 novemberében tervezik bemutatni a Mulan c. filmet, Alex Graves (Trónok harca, Az elnök emberei) rendezésében. A forgatókönyvet Rick Jaffa és Amanda Silver, az Avatar 2, a Jurassic World és A majmok bolygója - Forradalom írópárosa csiszolgatja. A címszereplőt alakító kínai színésznő castingja már elkezdődött.
    Az 1998-as rajzfilm (amit 18 éve pont a mai napon, november 26-án mutattak be itthon) világszerte 304 millió dollárt zsebelt be.
  • A kis hableány is jön a Disneytől (is). Az 1989-es rajzfilm dalait Alan Menken és Howard Ashman szerezte. Menken ehhez a filmhez is visszatér, hozza a korábbi dalokat, de újak is lesznek, a dalszerzésben pedig Lin-Manuel Miranda, a nagy sikerű Hamilton c. Broadway-musical alkotója segít neki. A rajzfilm két Oscar-díjat hozott Menkennek (egyébként 8 van neki, plusz a jelölések). Miranda pedig imádja a rajzfilmet, a fia például a Sebastian nevet kapta a mesében szereplő rák után.
    (Csörögi István pedig remek magyar szöveget írt a dalokhoz...)
  • Szörnyella de Frász előzménytörténet lesz a Cruella (Szörnyella) c. film, melynek címszerepét Emma Stone-ra bízták. A bemutatót 2018-ra tervezik.
    A karakter a mozivásznakon először az 1961-es 101 kiskutyában tűnt fel, de élőszereplős verziója is volt 1996-ban és 2000-ben, Glenn Close alakításában.
  • Merész vállalkozásnak ígérkezik a Dumbo, melynek direktori székében Tim Burton foglal majd helyet, a forgatókönyvet Ehren Kruger (A kör, Transformers: A bukottak bosszúja) írja.
    A kis elefánt 1941-ben mutatkozott be a mozikban.
  • David Lowery, az Elliott, a sárkány rendezője újabb filmet készít a stúdiónál: a Pán Péter élőszereplős feldolgozását. A premier 2018-ban várható.
  • Ismét önálló történettel jelentkezik Csingiling, ám ezúttal nem (teljesen) animált figuraként, ugyanis Reese Witherspoon testileg is életre kelti a Tinker Bell c. filmben.
    Steven Spielberg Hookjában Julia Roberts látta el ezt a feladatot.
  • A Trónok harca egyik írója, Bryan Cogman írja a forgatókönyvet A kőbe szúrt kardhoz, amely a Disney 1963-as, azonos című rajzfilmjén alapszik és a fiatal Arthur király kalandjairól szól.
  • 1940-ben jelent meg a Disney második egész estés animációs mozifilmje, a Pinokkió. A kis fabábu nemsokára ismét életre kel, ugyanis jön az élőszereplős film.
  • A.A. Milne mackója is hamarosan visszatér a vásznakra: jön az élőszereplős Micimackó, pontosabban a Christopher Robin (Róbert Gida), amely a felnőtt Róbert Gidáról szól, aki gyermeki fantáziájának már rég búcsút intett, üzletember lett, családot alapított, de az élete romokban hever, mert inkább a munkáját helyezi előtérbe. Ám ekkor Micimackó ismét betoppan az életébe...
    A filmet Marc Forster (Z világháború, Én, Pán Péter) rendezi és a független filmes író-rendező Alex Ross Perry (Listen Up Philip) írja. A szereplőket még keresik. 
    update: Róbert Gidát Ewan McGregor alakítja majd.
  • Egy újabb meglepő cím: Night On Bald Mountain (Éj a kopár hegyen). Ha esetleg nem rémlik, mint Disney-cím, az azért lehet, mert sosem volt önálló alkotás. Az 1940-es Fantázia c. rajzfilm egyik szegmense volt, melyben az alkotók klasszikus zeneműveket rajzfilmesítettek meg. (Az Éj a kopár hegyen Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij szerzeménye.) A zenéhez készített párbeszédmentes, 10-11 perces rajzfilm kissé horrorisztikus - és akkoriban még inkább annak tűnhetett, hiszen évtizedekkel korábban a gyermekek még annyira sem voltak az ilyesmihez hozzászokva, mint manapság.
    Egy Csernabog nevű hatalmas démon áll a középpontban, aki szabadon engedi a halott lelkeket, túlvilági lényeket, majd tűzbe veti őket...
    Érdekesség, hogy a stúdió a Fantázia egy másik szegmensét már megfilmesítette: ez a 2010-es A varázslótanonc Nicolas Cage és Jay Baruchel főszereplésével, melynek eredetijében Miki egér a címszereplő, és Paul Dukas zenéjét hallhatjuk alatta. A rajzfilm és a zene Goethe "A bűvészinas" című versén alapszik.
  • A dzsungel könyve 2. is terítéken van. A tavasszal bemutatott első rész 966 millió dolláros globális bevételnél jár. A Mauglit játszó Neel Sethi mellett Jon Favreau rendező és Justin Marks forgatókönyvíró is visszatér a 2019-re tervezett filmhez.
    (Én csak azt remélem, hogy A dzsungel könyve 2. című rajzfilmet figyelmen kívül hagyják és új irányba mennek.)
  • Az Angelina Jolie főszereplésével 2014-ben bemutatott Demóna 758 millió dollárt gyűjtött világszerte, így az ő történetét is folytatják. Visszatér Linda Woolverton, az első rész forgatókönyvírója és természetesen Angelina Jolie, Elle Fanning és Brenton Thwaites is.
  • Prince Charming (Szőke herceg/Daliás herceg). Az nem tisztázott, hogy Hamupipőke vagy Hófehérke hercegéről van-e szó, vagy akár egy eddig ismeretlen szívtipróról, de az biztos, hogy egy herceg saját filmet kap... 
  • A Disney egész estés klasszikus rajzfilmjeinek sora a Hófehérke és a hét törpe című alkotással kezdődött 1937-ben. Ezt talán mindenki tudja. De vajon azt is, hogy Hófehérkének van egy testvére, akit úgy hívnak, hogy Rózsapiros? Ha eddig nem tudtad, most majd megtudod, ugyanis ő lesz a Rose Red főszereplője. Nem, nem a Disney találta ki a karaktert, ő már az eredeti Grimm-mesében is szerepelt.
    Hogy ki alakítja, még nem tudni, ahogy a rendezőről és a forgatókönyvíróról sincs információ.
  • Bár nem egy rajzfilm feldolgozása, talán érdemes megemlíteni, hogy jön a Mary Poppins Returns c. film is, amely az 1964-es mozi folytatása. Természetesen nem Julie Andrews és Dick Van Dyke főszereplésével forgatják a 2018-ra tervezett filmet. Mary Poppinst Emily Blunt alakítja, Lin-Manuel Mirandát pedig egy új karakter, egy Jack nevű lámpagyújtogató szerepében láthatjuk. De szerepel még benne Colin Firth, Meryl Streep, Ben Whishaw és Emily Mortimer is.
    A rendezői székben Rob Marshall (Vadregény, Chicago) foglal helyet.
  • 2018-ban a 2007-es Bűbáj (Enchanted) is folytatódik, a címe pedig Disenchanted (kb. Visszavarázsolva) lesz. Ebből már sejthető - meg amúgy is nyilvánvaló -, hogy élőszereplős és rajzolt jelenetek is lesznek a filmben, akárcsak az első részben. Az új történetben Giselle megkérdőjelezi a saját "boldogan élnek, míg meg nem halnak"-sztoriját a valódi világban, és ekkor kezdődnek a bonyodalmak...
    A Disenchantedben visszatér Amy Adams, és talán Patrick Dempsey és James Marsden is. A forgatás 2017 első felében kezdődik, a rendezői székben Adam Shankman (Hajlakk, Mindörökké rock) ül majd.
    (De Alan Menken vajon vállalja az új részt is?)
    A Bűbáj, melyet Kevin Lima (A Disney-féle Tarzan direktora) rendezett, 85 millió dollárból készült és 340 milliót termelt globálisan.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon az élőszereplős Herkulest, Tarzant, A Notre Dame-i toronyőrt, Pocahontast vagy a Susi és Tekergőt is elkészítik-e. Nos, megtörténhet...

disney_eloszereplos_620.png


süti beállítások módosítása