látogató számláló

Kritika: Tudhattad volna (The Undoing)

A nárcizmus, illetve a fától nem látni az erdőt esete.

Ezúttal az HBO új bűnügyi thriller-drámáját, vagyis a Tudhattad volna című minisorozatot mutatjuk be nektek.

Egy éjszaka. Ennyi kellett ahhoz, hogy a Fraser-család élete fenekestül felforduljon. Grace (Nicole Kidman) és Jonathan Fraser (Hugh Grant) boldog házasságban éltek gyermekükkel, Henryvel (Noah Jupe). Viszont az a bizonyos éjszaka az addigi boldog, gondtalan családi életet teljes mértékben felborította. A sorozatban nem csak az a legfőbb kérdés, hogy mi történt azon az éjjelen, hanem az is, hogy mi vezetett odáig.

A miniszéria bemutat egy gazadag, elit körökben mozgó családot, akiknek az életében az események olyan fordulatot vesznek, hogy kénytelenek kimozdulni a komfortzónájukból, és olyan helyzetekbe kerül a család összes tagja, ami mindenkitől nagy helytállást és erőfeszítést igényel. Grace sikeres párterapeuta, aki próbál a dolgok mögé látni, ok-okozati összefüggéseket keres, míg Jonathan próbál higgadt maradni, és az igazát bizonyítani, a kis Henry pedig egyszerűen az édesapját próbálja visszakapni, aki egyben a legjobb barátja is. Grace édesapja (Donald Sutherland) eközben – a kiváló egysorosai mellett – próbálja menteni a menthetőt, és a lányát kihúzni ebből az esztelenségből.

A casting remekül sikerült, Hugh Grant élete egyik, ha nem a legjobb alakítást nyújtja. Nicole Kidman is remekel, de bármennyire is kiváló a plasztikai sebésze, azért a színészi eszköztára így is kárát látta a beavatkozásoknak. A főbb szerepelők mellett pedig a mellékszereplők is igényes színvonalat nyújtanak (lásd: Edgar Ramírez játéka).

Kifejezetten ajánlom azoknak a sorozatot, akik szeretik a feszült, izgalmas thrillereket, mivel minden egyes epizód cliffhangerrel zárul, és a készítők folyamatosan próbálják félrevezetni a nézőt. Ezért egyrészt érdemes a sorozatot – ha lehetséges – egyben ledarálni, másrészt odafigyelni bizonyítékokra, múltbeli történésekre, az elejtett félmondatokra, utalásokra, az apró, szinte jelentéktelennek tűnő gesztusokra.
A hat rész engem végig lekötött, és amint eggyel végeztem, egyből indítottam is a következőt. Az alkotók nagyon jól tudtak műfajok között mozogni; a tárgyalótermi részek feszültséggel teliek, de hagytak időt az érzelemdús, lassú, drámai jelentekre is, amik kellettek is, hiszen a szereplőket és azok motivációit ezen jelentek során lehetett megértetni és elmélyíteni.
Plusz érdekesség, hogy bár a sorozat Jean Hanff Korelitz 2014-es azonos című regényéből készült, ám az alkotók eszközöltek pár változtatást, így azt is érheti meglepetés, aki olvasta a könyvet.

A Tudhattad volna nem csak a nyúl üregét mutatja be, hanem azt is, hogy milyen mély is az a bizonyos üreg. Hiába a gazdag miliő, az igazság mindig kiderül.

A sorozat összes epizódja elérhető az HBO GO kínálatában.


süti beállítások módosítása