látogató számláló

Kritika: Éjszaka a házban (The Night House)

Nyugtalan éjszakák.

David Bruckner művei ez idáig elkerülték a figyelmemet, no meg a horror műfaja sem áll közel hozzám, így tulajdonképpen lesz, ami lesz alapon ültem be az Éjszaka a házban vetítésére.

night_house_720_2.png

Amit így utólag nem is bántam meg, sőt kifejezetten jó alkotás lett Bruckner filmje. Nem is igazán horrorról van szó, sokkal inkább illik a thriller és a dráma műfajába. Noha vannak horror elemek is benne, üdítő volt látni, hogy nem azokkal a tipikus, közhelyes rémisztgetésekkel próbálkoztak az alkotók, hanem csak akkor nyúltak az ijesztgetés elemeihez, amikor tényleg szükség volt rá. Ezzel persze nem azt állítom, hogy nem ijesztő az Éjszaka a házban, csak aki egy tökös horrort vár tőle, az csalódni fog.

A történet röviden arról szól, hogy Beth (Rebecca Hall) férje, Owen öngyilkos lett, minden előzmény nélkül. Természetesen a feleség próbál válaszokat keresni, és ahogy egyre mélyebbre túr férje halmijai közt, rálel egy sötét titokra.

Nagyon lassan építkezik a film, és szépen adagolja a válaszokat. Rebecca Hall alakítása pedig szenzációs, az egész alkotást elviszi a hátán, így Beth drámája csontig hatoló tud lenni a néző számára. Az Éjszaka a házban egyszerre szól a depresszióról, a magányról és a gyászról. A színésznő pedig minden egyes percben remekel; nem csak akkor, amikor másokkal van egy jelenetben, hanem akkor is, amikor magában monologizál.

Tetszett, hogy lassanként kapjuk meg a válaszokat, ám súlyosat hibázik a film, amikor rájön, hogy nem tud minden kérdést megválaszolni. A jól felépített történtben így vannak üresjáratok, megválaszolatlan kérdések, melyek ugyan nem rontanak a konklúzión, de a vetítés után ott tud az ember fejében motoszkálni, hogy tulajdonképpen mit is akart a költő ezzel?!

A lezárás nagyon szürreálisra sikeredett, és kifejezetten ötletes megoldásokkal élt a mű. A látvány mindvégig pazar volt, Beth látomásai is ötletesen lettek kivitelezve. A zene pedig végig idomult a látványhoz. Ben Lovett remek munkát tett le az asztalra, dallamai néha már magukban képesek voltak félelmet kelteni. De ha már hangok: a filmben hallható hangeffektek is ötletesek voltak, így akit érdekel a thriller és a dráma műfaja, annak mindenképpen eredeti nyelven, moziban kell megnéznie.

night_house_720_2.png


süti beállítások módosítása