látogató számláló

Videó: Motkány búcsúzik, és vele együtt a Blue Sky Studios is

Nem én sírok, te sírsz!

Motkány az elmúlt 20(!) évben tulajdonképpen az 1987-ben alapított Blue Sky Studios kabalaállata volt. A 21st Century Fox leányvállalataként működő céget a Fox 2019-es, Disney általi felvásárlása negatívan érintette, ugyanis a Disney nem akart három animációs stúdiót is fenntartani, plusz jöttek a pandémia gazdasági következményei is, így a Blue Sky egy évvel ezelőtt, 2021. áprilisában megszűnt létezni.

Ám a Blue Sky utolsó napjaiban művészek egy kis csapata még összejött, hogy egy végső felvétellel búcsúztassák el a stúdiót és a méltán híres, a hőn áhított makk megszerzésért akár a testi épségét is kockáztató kordfogú mókust, Motkányt; mégpedig úgy, ahogy ők szeretnék.

A "The End" címet viselő rövid animációt nemrég töltötték fel rejtett videóként egy újonnan regisztrált, "Finale" nevű YouTube csatornára. Íme:

A Blue Sky a fennállása alatt 13 egész estés animációs filmet készített, amelyből hármat a stúdió egyik alapítója, a Nyuszkó c. rövid animációs filmért 1999-ben Oscar-díjat nyert Chris Wedge rendezett, akit aztán 2003-ban a legjobb animációs film díjára is jelöltek a Jégkorszakért. Wedge egy évvel ezelőtt írásban már elbúcsúzott a rajongóktól a maga és alkotótársai nevében.

A Blue Sky Studios egész estés animációs filmjei:

  • Jégkorszak 1-5. (2002-2016)
  • Robotok (2005)
  • Horton (2008)
  • Rio 1-2. (2011-2014)
  • A zöld urai (2013)
  • Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts film (2015)
  • Ferdinánd (2017)
  • Kémesítve (2019)

Ezek közül a legjobb animációs film Oscar-díjára jelölték a Jégkorszakot, a Riót és a Ferdinándot. 

A Disney+-on az év elején debütált a Vad Buck jégkorszaki kalandjai c. animációs film, amelyet még 2018-ben jelentett be a Fox – sorozatként. 2020 decemberében derült ki, hogy film lesz belőle. A rendező és a vezető producer elmondása szerint a Blue Sky soha nem vett részt a munkálatokban.
Ezen kívül a Disney+-on a tegnapi napon bemutatták az Ice Age: Scrat Tales című, rövidfilmekből álló sorozatot, amely a Motkány karakterére, és az ő gyermekére koncentrál. Ez a sorozat még a Blue Sky közreműködésével készült, és a címszereplő hangja természetesen az őt 20 éve megszólaltató Chris Wedge.

A stúdiónak továbbá évek óta készülőfélben volt egy animációs filmje, az ND Stevenson képregényén alapuló Nimona, melynek jogait 2015-ben vásárolta meg a Fox. A Blue Sky bezárása miatt úgy tűnt, hogy a Nimona végleg eltűnik a süllyesztőben. (Az alkotók szerint egyébként mintegy 75%-ban kész volt a produkció, és 10 hónap volt hátra a munkálatokból.)
A héten kiderült, hogy egy másik stúdió, az Annapurna Pictures, valamint a Netflix végül megmentette a projektet, befejezik az animációs filmet, és a streaming-szolgáltató 2023-ban tervezi bemutatni.


süti beállítások módosítása