látogató számláló

Összefog a magyarországi Blu-ray szakma

Összefognak a hazai Blu-ray készülékek gyártói és a filmforgalmazók, hogy a jövőben együtt népszerűsítsék az új formátumot. A közös munka célja, hogy megismertessék a közönséggel a Blu-ray technológia előnyeit, lehetőséget adva ezzel a filmrajongóknak házimozis élményeik maximalizálására. Az együttműködésben a filmforgalmazók és a Blu-ray technológia élvezéséhez elengedhetetlen HD TV-t és lejátszókat gyártó cégek egyaránt részt vesznek.

Összefog a magyarországi Blu-ray szakma

 Összefognak a hazai Blu-ray készülékek gyártói és a filmforgalmazók, hogy a jövőben együtt népszerűsítsék az új formátumot. A közös munka célja, hogy megismertessék a közönséggel a Blu-ray technológia előnyeit, lehetőséget adva ezzel a filmrajongóknak házimozis élményeik maximalizálására. Az együttműködésben a filmforgalmazók és a Blu-ray technológia élvezéséhez elengedhetetlen HD TV-t és lejátszókat gyártó cégek egyaránt részt vesznek.

Együttműködést terveznek a hazai Blu-ray HD-lemez forgalmazók és a Blu-ray lejátszók, HD TV-k gyártói a Blu-ray formátum népszerűsítése érdekében. Együttműködési szándékát már jelezte a hazai filmforgalmazók közül a Budapest Film, a Fórum Home Entertainment, az InterCom és a Select Video, a készülékek gyártói közül pedig az LG, a Panasonic, a Philips, a Samsung, a Sony és utóbbi Playstation3 üzletága is, illetve a Media Vision DVD és Blu-ray authoring és sokszorosító, valamint házimozi-szobatervező és kivitelező stúdió. A közös erőfeszítések láttán valószínűleg további piaci szereplők is csatlakoznak hamarosan. Az összefogás éppen időszerű, hiszen hazánkban is rengeteg háztartás rendelkezik már HD vagy HD ready TV-vel, valamint ma már a Blu-ray HD-lemez lejátszók is elérhető áron kaphatók.

A résztvevők a következőket nyilatkozták az együttműködéssel kapcsolatban:

„Nagyon örülök a kezdeményezésnek, hiszen közös eszközökkel remélhetőleg hatékonyabban el tudjuk érni a filmkedvelőket, akik így a DVD-t felváltani készülő Blu-ray HD-lemezről, hardware és software újdonságokról, trendekről, érdekességekről több csatornán keresztül értesülnek majd. Külföldi példák is bizonyítják, hogy az ehhez hasonló Blu-ray szerveződések hatékonyabban alapozták meg az új formátum jövőjét" - mondta a megállapodással kapcsolatban Stern Gábor, a Fórum Home Entertainment marketing igazgatója.

"Maximálisan hiszünk ennek a formátumnak az elterjedésében, hiszen az általa nyújtott kép- és hangminőség valóban rabul ejtő. A Blu-ray esetében ugyanazt fogjuk tapasztalni, mint a VHS-ről DVD-re történő átálláskor: jelenleg egy szűkebb réteg nyitott rá, de amint megtapasztalják a filmszeretők az általa nyújtott minőségi ugrást, rövidesen a mindennapok részévé válik. Akik kipróbálták, mind igazolják, hogy a Full HD TV-k képminősége a Blu-ray lejátszók gazdag jeláradatával valóban egy új fejezetet nyit az otthoni szórakozásban"- véli Gál Zsolt, a Samsung Blu-ray, DVD, és Házimozi termékcsoportok marketing menedzsere.

„Az LG - szórakoztatóelektronikai társaságként - nagy örömmel áll ki minden olyan kezdeményezés mellett, amely az otthoni mozizás és szórakoztatás minél magasabb színvonalra emelését támogatja. A nagyfelbontású képet adó Blu-ray technológia a filmszerető közönség számára egy olyan mérföldkő, amely jelentősen javítja a filmnézés élményét, hiszen tökéletes megjelenítési képessége miatt olyan érzést nyújt, mintha mi magunk is a film részesei lennénk" - mondta Szili Krisztián, az LG Electronics Magyar Kft. regionális szórakoztatóelektronikai marketing menedzsere.

„A Philips több mint 25 éve elkötelezett fejlesztője az optikai lemezformátumoknak, hiszen egyik megalkotója volt a CD-nek, számos szabadalmával járult hozzá a DVD piacra hozatalához, valamint a Blu-ray formátum kulcsfejlesztője és szószólója minden lehetséges fórumon. Szeretnénk, ha a mozi által nyújtott élmény otthon is átélhető lenne. Ezt ma már a bővülő Blu-ray lejátszó és Blu-ray házimozi-rendszer kínálat, illetve a kiváló minőségű televízió-választék elérhetővé teszi" - mondta Cseh Zoltán, a Philips szórakoztatóelektronikai marketing menedzsere.

A gyártók és forgalmazók fontosnak tarják az együttműködést, hiszen a Blu-ray HD-lemezek és HD-TV-k együttesen biztosítják a legkiválóbb házimozi-élményt. A Média Vision tapasztalatai szerint azok, akik moziszobát építtetnek, már eleve a HD technológiák alkalmazását tartják szem előtt. Nemcsak a minőségi televíziózás, de Blu-ray lemezgyűjtemény kialakítását is fontosnak tartják, így erősítve az igényt a magyar nyelven elérhető magas színvonalú filmkönyvtárak iránt. Emellett azonban számos fogyasztó még mindig nincs tisztában a formátum adta lehetőségekkel.

Az a tapasztalat, hogy rengetegen vásárolnak HD TV-t anélkül, hogy tudnák, milyen tartalommal tölthetik fel azt a kívánt képminőség elérése érdekében. Éppen ezért a friss összefogás célja a HD TV vásárlók megfelelő informálása. Ugyanakkor fontosnak tartja a filmrajongók - mozilátogatók, DVD vásárlók - elérését is. Ezen kívül szükségesnek ítéli az áruházak, szakkereskedések alkalmazottainak folyamatos oktatását is, hogy ők a lehető legnagyobb szakértelemmel tudják tájékoztatni a vásárlókat és érdeklődőket a Blu-ray formátumról és a hozzá kapcsolódó termékekről.

A filmforgalmazók Blu-ray HD-lemez kínálata folyamatosan bővül, 2009-ben olyan sikerfilmek várhatók, mint a Gladiátor, a Bond sorozat, a Terminátor - Megváltás, az Angyalok és démonok, a Halálos iram, a Transformers 2., a Közellenségek, a Jégkorszak legújabb része és a teljes jeges trilógia, valamint a Disney klasszikusa, a Hófehérke.

„Az InterCom alapítása óta elsődleges célunk, hogy a nézőkhöz a legújabb technológiákat felhasználva, a lehető legjobb minőségben juttassuk el az álomgyár sikerfilmjeit és örökérvényű klasszikusait. Ahhoz azonban, hogy a filmválaszték bővülni tudjon, szükség van arra, hogy a nézők az új formátum mellett is letegyék voksukat. Bízom benne, hogy az összefogás által egyre szélesebb közönséghez érünk el és kiderül, hogy a Blu-ray nem luxuscikk, hanem valódi alternatíva a DVD mellett" - mondta Gyarmati Rita, az InterCom DVD forgalmazási igazgatója.

A piac 2009. év végéig számokban/magyar háztartás (a GfK felmérése alapján):

Blu-ray lejátszására alkalmas készülék (PS3 és Blu-ray lejátszók): 40 000 db

HD TV: 832 000 db

Eddig megjelent Blu-ray HD-lemez címek: 200 cím

A Blu-ray-ről:

A Blu-ray magas tároló-kapacitású formátum. A Blu-ray lemezek segítségével tárolhatunk és A Blu-ray formátummal HD minőségben nézhetjük a filmeket, a részletgazdag kép mellett megszépülnek a menük, látványosabbak lesznek az extrák, az interaktív felületen pedig az internethez is csatlakozhatunk. A Blu-ray HD filmeket nézhetjük Blu-ray lejátszón és Playstation 3-on egyaránt, melyek nagy előnye, hogy a már meglévő DVD-lemezeinket is képesek lejátszani.

Budapest Film

A Budapest Film az egyik legnagyobb független filmforgalmazó Magyarországon, a DVD piacon 2002 óta van jelen. Blu-ray-en 2007 áprilisában jelent meg a Fűrész 3. című filmje, ezt követte az Apocalypto, majd idén a Fűrész 5. része. A Budapest Film bízik benne, hogy ez az új hordozó egyre népszerűbbé válik a vásárlók körében, ezért év végéig még számos filmet szeretne Blu-ray-en megjelentetni, elsősorban olyan magyar sikerfilmeket, mint a Macskafogó 2. vagy a Made in Hungaria.

Fórum Home Entertainment Kft.

A Fórum Home Entertainment (FHE), 2006. szeptember 1-jén kezdte meg működését a Warner Home Video jogutódjaként. A Fórum Home Entertainment Hungary a Cinema City International magyar leányvállalata, olyan filmstúdiók filmjeit adja ki DVD-n mint a Sony Pictures, az SPI, valamint a mozikban a Fórum Hungary által forgalmazott ABLO, Spyglass és egyéb független filmek. 2006 áprilisában az FHE megkezdte a Sony Pictures stúdió filmjeinek Blu-ray formátumban való kiadását.

InterCom Zrt.

Az Andrew G. Vajna által alapított InterCom 1989-ben elsőként jelent meg a hazai piacon számos nagy hollywoodi filmstúdió kizárólagos forgalmazójaként. Piacvezetőként jelenleg a cég mutatja be hazánkban a 20th Century Fox, a Warner Bros. és a Columbia Pictures filmjeit a mozikban; forgalmazza a 20th Century Fox Home Entertainment, a Paramount Pictures, és a Buena Vista Home Ent. termékeit DVD-n és Blu-ray-en; valamint számos amerikai és európai független stúdióval működik együtt. 2008 novembere óta a 20th Century Fox, 2009 márciusa óta a Paramount Pictures, és 2009 augusztusa óta a WDHE filmjei jelennek meg Blu-ray formátumban. A Disney combo packja már egy új lehetőséget nyújt a leendő Blu-ray felhasználók számára, hiszen a legtöbb esetben 1 DVD és 1 Blu-ray discet tartalmazó dobozt kapnak a vásárlók kézhez 1 Blu-ray áráért.

Az InterCom a BD filmjeit szinkronosan hozza forgalomba, egyidőben, vagy a DVD filmek piacra kerüléséhez közeli ütemezéssel. Az InterCom az aktuális sikerfilmek mellett eddig olyan klasszikusokat adott ki, mint az Ómen, A majmok bolygója, A jó, a rossz, és a csúf, MASH.

LG Electronics

Az LG Electronics, Inc. a szórakoztatóelektronikai, háztartási elektronikai és mobilkommunikációs termékek egyik vezető szállítója és technológiai megújítója világszerte. A vállalat több mint 82 000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 114 különböző pontján. Az LG Electronics öt üzleti részlegét beleszámítva - szórakoztatóelektronika, háztartási elektronika, légkondicionáló, üzleti megoldások és mobilkommunikáció - 2008-ban összesen 44,7 milliárd dolláros bevételt ért el. Az LG a világ vezető mobiltelefon, laposképernyős tévé, légkondicionáló készülék, elöltöltős mosógép, optikai tároló, DVD lejátszó és házimozi rendszer gyártója. Az LG a Forma1-el kötött hosszú távú megállapodás értelmében az A Global Partner of Formula 1TM and A Technology Partner of Formula 1TM címek tulajdonosa lett. E magas szintű szövetség részeként az LG kizárólagos megjelöléseket használhat, valamint exkluzív marketingjogokra tesz szert a nemzetközi sportesemény hivatalos szórakoztatóelektronikai, mobiltelefon, illetve adatfeldolgozó partnereként. További információ: www.lg.hu

Média Vision Produkciós Kft.

A Média Vision Kft.-t két magánszemély alapította 2001-ben azzal a céllal, hogy a magyar piacon magas minőségű DVD authoring szolgáltatást nyújtson, valamint Európa egyik vezető gyártójának képviseletében DVD és CD sokszorosítást vállaljon kiadók számára. Időközben szolgáltatásainkat nemcsak filmforgalmazóknak, hanem egyéb területen dolgozó marketing és PR szakembereknek is ajánljuk, hiszen az optikai adathordozók felhasználási lehetősége igen széles.  2007 óta Blu-ray lemezek tartalomszerkesztésével, authoringjével is foglalkozunk, legújabb üzletágunk pedig a házimozi és stúdiótervezés és építés. Hazánkban is egyre többen választják a szórakozásnak ezt a magas minőségű és kényelmes formáját, mely egy lassan szélesedő, a HD technológiát igénylő réteget formál.

Panasonic South-East Europe Kft.

A vállalat 1994-es megalapításakor a Panasonic Magyarország Kft. nevet viselte, amely 2007-ben módosult Panasonic South-East Europe Kft-re (PSEE). A 103 munkatárssal dolgozó, 10 ország értékesítési feladatait ellátó regionális központ szórakoztatóelektronikai és irodatechnikai termékek forgalmazásával foglalkozik. A PSEE több szegmensben is piaci helyzetét tekintve előkelő helyet foglal el, egyebek mellett a plazmatelevíziók, DVD-felvevők, valamint a digitális fényképezőgépek és videokamerák területén. További információkért keresse fel a vállalat honlapját: www.panasonic.hu

Royal Philips Electronics

A hollandiai Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) egy egészségügyi és well-being vállalat, amely az emberek életminőségének javítására összpontosít a legújabb innovációk időszerű alkalmazásával. A világ egyik vezető vállalataként az egészségügy, az életstílus és a világítástechnika területén. A Philips a technológiát és a designt ötvözi emberközpontú megoldásokban a fogyasztói igények és a "sense and simplicity" márkaígéret alapján. A hollandiai székhelyű Philips körülbelül 116.000 főt alkalmaz a világ több mint 60 országában. A 2008-ban 26 milliárd eurós forgalmat elérő cég piacvezető pozíciót tölt be a szív-, és az akut betegellátás, az otthoni egészségügy, az energiahatékony világítástechnikai megoldások és új alkalmazások, illetve a személyes jó közérzethez kapcsolódó életstílus termékek területén, melyen belül erős vezető pozícióval rendelkezik a síkképernyős televíziók, a férfiborotválkozás és szőrtelenítés, a hordozható szórakoztató elektronika illetve a szájápolás terén. www.philips.hu

Samsung Electronics

A Samsung Electronics világelső a félvezetők, a telekommunikáció, a digitális média és a digitális konvergencia terén. A vállalat konszolidált bevétele 2008-ban elérte a 96 milliárd dollárt. Világszerte 61 ország 179 irodájában 164 000 embert foglalkoztat. A világ egyik leggyorsabban növekvő márkájaként a Samsung Electronics a digitális televíziók, memóriachipek, mobiltelefonok és TFT-LCD képernyők vezető gyártója. További információért keresse fel weboldalunkat: www.samsung.com

Select '86 Kft.

A Select '86 Kereskedelmi Kft. 1994 óta foglalkozik VHS, illetve 2000 óta DVD forgalmazással. Mint nagykereskedelmi cég vált ismertté a piacon, de az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az önálló kiadású DVD lemezek. 2008 májusától a Universal Pictures képviseletét látja el Magyarországon, ennek keretében 2008 decemberétől hozza forgalomba Blu-ray lemezeket. Az idei évben már az újdonságok nagyobb része Blu-rayen is megjelenik, de a katalógus-termékek is egyre nagyobb választékban lesznek elérhetők az őszi/téli szezonban, például a Gladiátor különleges két lemezes Blu-ray kiadványa októberben érkezik.

Sony Hungária Kft.

A Sony is mindig élen járt a technikai innovációk alkalmazása terén. A Blu-ray formátum kifejlesztésében és bevezetésében a japán cég ugyancsak nagy szerepet játszott. 2007 tavaszán mutatta be Európa első Blu-ray lemez lejátszóját, amely új szabványt állított fel a nagyfelbontású kép- és hangvisszaadás és a kezelés egyszerűsége terén. A Blu-ray lejátszó modelljeink új audiovizuális szabványt állítottak fel a filmek nagyfelbontású lejátszásában, és teljes mértékben illeszkednek a Sony BRAVIA Theatre koncepciójához. A Sony számos termékkategóriájában megtalálható a Blu-ray alapú technológia, így az asztali Blu-ray játszókban, a Blu-ray játszóval felszerelt házimozi rendszerekben, a VAIO számítógépekben és nem utolsósorban a PS3 konzolokban, melyek a kiváló képminőségű játékok mellett Blu-ray filmek lejátszására is alkalmasak. A Sony csoport ugyanakkor nemcsak a Blu-ray lemezek lejátszásában, de azok előállításában is élenjáró: a Sony Pictures számos sikere jelent már meg Blu-ray lemezen.

süti beállítások módosítása