látogató számláló

9-es terv a világűrből - DVD-n a világ legrosszabb filmje!

A világ legrosszabb, ám mégis egyik legzseniálisabb filmje DVD-n!

Íme a világ legrosszabb filmje!

Nem, szó sincs tréfáról: a 9-es terv a világűrből című filmet tényleg minden idők legrosszabb mozgóképes alkotásának kiáltották ki, ami nem is csoda: minden idők legrosszabb rendezője, a halhatatlan Edward D. Wood Jr. bábáskodott felette.
A filmben minden megvan, ami méltóvá teszi a megtisztelő címre: jó pár nem-éppen-különleges effektus, szaténblúzban feszítő ufók, madzagon le-felrángatott repülő csészealjak, melyek a kilencedik ördögi tervvel igyekeznek meghódítani a Földet (talán az első nyolc terv befuccsolt?), zombik hadserege (vagyis valójában háromé), és végül, de nem utolsó sorban Lugosi Béla felülmúlhatatlan utolsó alakítása (akinek szerepére halála után a rendező feleségének csontkovácsa ugrott be).
Ez a valóban páratlanul egyedi film, Ed Wood Aranypolgára, valójában himnusz mindazokhoz, akik valaha is megpróbáltak létrehozni valami igazán értelmeset és maradandót... ám végül bődületesen mellényúltak.

December 1-jén jelenik meg DVD-n minden idők legrosszabb filmjének kikiáltott produkciója, Edward D. Wood Jr. 9-es terv a világűrből című alkotása. Vitatott, hogy a világ legrosszabb vagy épp legzseniálisabb filmjével állunk-e szemben, azonban egy biztos, a film cseppet sem szokványos, sokak szerint pedig egyszerűen annyira rossz, hogy épp ez teszi elképesztően viccessé.

A filmet a híres vagy épp hírhedt Ed Wood rendezte, a vámpír filmek megszállottja, aki Lugosi Béla Drakula alakításakor szeretett bele a műfajba. Nem sokkal halála előtt Lugosi Béla egy horrorfilmet forgatott Ed Wooddal (Tomb of the Vampire), ám a forgatás befejezése előtt szívinfarktust kapott és meghalt. Ezt a filmet Ed Wood sohasem fejezte be, de úgy gondolta, hogy a Lugosival felvett jeleneteket nagyon jól fel lehet használni egy másik filmtervéhez. A 9-es terv a világűrből forgatása tehát már Lugosi Béla halála után kezdődött, és miután az összes rendelkezésre álló felvétel nem bizonyult elegendőnek, a hiányzó részekben egy Lugosinál lényegesen magasabb ember, a rendező feleségének csontkovácsa helyettesítette a színészt, arcát mindvégig köpennyel eltakarva.

Az a legenda járja, hogy Ed Wood olyan tárgyakat használt fel a filmben a csészealjak szemléltetésére, mint például serpenyők, papírtányérok és dísztárcsák, valójában azonban gyerekeknek szánt játék csészealjakat lebegtettek a filmben.

A film befejezése után három évbe telt, mire sikerült találni olyan forgalmazót, aki vállalta, hogy bemutatja a mozikban az alkotást. Mára azonban klasszikussá vált, és végre a magyar közönségnek is bemutatkozhat DVD-n. Külön meglepetés, hogy a legrosszabb filmhez rendhagyó szinkron is társul, hiszen a szereplőknek a kiadó, a Fórum Home Entertainment (FHE) munkatársai kölcsönözték a hangjukat. A DVD-n megtalálható a film fekete-fehér, és utólag rekonstruált színes változata is, valamint audiokommentár Varga Zoltán filmesztéta közreműködésével.

Érdekességek:

  • Edward D. Wood Jr. és Lugosi Béla kapcsolatát örökíti meg a Tim Burton által rendezett Ed Wood című film, melyben a 9-es terv a világűrbőlről is szó esik
  • Lugosi egy Ed Wood-forgatókönyvvel a kezében halt meg
  • Lugosi egykori los angelesi háza ma Johnny Deppé
  • A budapesti Városligetben található Vajdahunyad vára egyik sarkában található Lugosi Béla mellszobra
  • Az úgynevezett Ed Wood-trilógia: a Bride of the Monster, a Night of the Ghouls és a 9-es terv.
  • Az újságot tartó férfi szerepét maga Ed Wood alakítja a 9-es tervben
  • Vampira jóban volt Marilyn Monroe-val és Elvis Presleyvel, és egy ideig járt Orson Wellesszel
  • Az Edithet játszó Norma McCarty volt Ed Wood első felesége
  • Habár a világ legrosszabb filmjeként tartják számon, a Rotten Tomatoes felmérése szerint a kritikák 62 %-a összességében pozitívan értékelte a 9-es terv a világűrből című filmet.
  • A film bemutatásának 50. évfordulójára remake készül a 9-es tervből: http://www.plan9movie.com/index2.html ; https://www.youtube.com/watch?v=eJh-gdpJxJo

plan9_hun_dvd.png


süti beállítások módosítása