látogató számláló

Apacsok

az Apacsok című film a hazai gyakorlattól eltérő módon, három héttel a mozis bemutató után jelenik meg...

A 42. Magyar Filmszemlével egy időben, május 5-én került a mozikba Csányi Sándor és Szervét Tibor főszereplésével Török Ferenc filmje, az APACSOK, mely kisvártatva meg is nyerte a Szemle TV-filmes kategória Fődíját, a Zsurzs Éva rendezői Díjat. A Kovács Krisztina és Bereményi Géza írásából készült művet Török Ferenc először színpadra alkalmazta, s az előadás évek óta nagy sikerrel fut a Radnóti Színházban.

Az 1956-os forradalom utáni passzív ellenállás különös módját választotta Horváth Imre, aki legjobb barátjával indián törzset alapított a Duna-menti Zebegényben. A népköztársaság által megtagadott nyugati civilizáció és apacs rezervátumok világa iránti érdeklődésük és szokásaik, kultúrájuk gyakorlása azonban hamar felhívta működésükre az állam figyelmét. A magyar apacsok furcsa szeánszairól, különös fegyvereiről és amerikai állampolgárokkal folytatott levelezéseikről naplót vezettek a titkosrendőrök. A törzs két vezetőjét pedig folyamatos megfigyelés alatt tartották, míg egy napon elég bizonyíték gyűlt össze államellenes tevékenységükről a kihallgatáshoz.

Élete első filmtervének szánja Horváth Imre unokája, Kishorváth ezt a nagyapja feljegyzései alapján megírt történetet a hatvanas évek magyar apacsainak életéről. Ám a támogatást elbíráló kuratóriumban van valaki, aki családja révén szintén érintett a témában. Ő pedig egészen máshogy emlékszik vissza a hazai folyóparti indiánok történetére, ezért Kishorváth mindent megtesz, hogy kiderítse az igazságot.

Az Apacsok 2 lemezes változata 2011. május 26-án jelenik meg a Katapult Film forgalmazásában. A film magyar DD2.0-s hangot kapott, valamint magyar és angol feliratot. Mindezt eredeti, 1.85:1-es képaránnyal élvezheted és a következő extrákkal:

  • Audiokommentár Török Ferivel, Bálint Andrással, Csányi Sándorral és Angelusz Iván producerrel
  • A Radnóti Színház azonos című színdarabja, szintén Török Ferenc rendezésében
  • Előzetes
  • Fotók a forgatásról
  • 25 db-os fotóalbum a Duna menti Indiánok archív fotóiból.
  • HVG 30 - Török Feri dokumnetumfilmje - egy 30 perces kisfilm, amit a Feri rendezett a HVG 30. születésnapja alkalmából.
  • Amatőr film az indiánokról
  • Zene
  • Werkfilm


süti beállítások módosítása