látogató számláló

Az oroszlánkirály 20

1994. június 15-én, tehát 20 éve mutatta be a Disney Az oroszlánkirály c. rajzfilmet. (Igaz, ekkor még csak korlátozottan, az országos bemutató június 24-én volt az USÁ-ban.)
Jelenleg ez a Disney második legsikeresebb egész estés animációs filmje. (Az első a Jégvarázs, Pixarral együtt pedig a harmadik Az oroszlánkirály, mert a Toy Story 3. is megelőzi.)

Magyarországon 1994. december 1-jén volt a premierje. Számos újrabemutatója volt már, köztük IMAX- és 3D-s bemutató is. (Utóbbi kettő elkerülte hazánkat, és itthon a 3D-s Blu-ray sem jelent meg.)
A 2003-as kétlemezes DVD-kiadásra (mely mellékesen életem első DVD-je volt) és a vele együtt megjelenő VHS-re kibővítették egy vadonatúj jelenettel és dallal, de a film az eredeti változatban is megtekinthető volt a DVD-n. (DVD-n és Blu-rayen legutóbb májusban jelent meg Magyarországon.)

Az oroszlánkirályt Rob Minkoff (Stuart Little, kisegér, Elvarázsolt kastély, Mr. Peabody és Sherman kalandjai) és Roger Allers (Nagyon vadon) rendezte, a szereplők eredeti hangját pedig többek közt Matthew Broderick, James Earl Jones, Jeremy Irons, Whoopi Goldberg és Rowan Atkinson adta.
A dalok zenéjéért Elton John, a szövegéért Tim Rice, a filmzenéért pedig Hans Zimmer felelt.

Te hogy emlékszel a filmre? Menyire kötődsz hozzá? Melyik a kedvenc jeleneted? Mikor nézed meg újra? Hakuna Matata!

Lion_King_20.jpg


süti beállítások módosítása