látogató számláló

Átírta a múltat Ice Cube és Dr. Dre: az N.W.A igaz története

Nagy balhék, rendőrségi ügyek, rajongólányok és hamisítatlan hip-hop – erről szóltak a Niggaz With Attitude, azaz az N.W.A nevű legendás formáció mindennapjai a ’80-as, ’90-es években. Az Arabian Prince, DJ Yella, Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube és MC Ren alkotta banda történetét a Straight Outta Compton dolgozza fel, amiben a már DVD-n és Blu-rayen is elérhető film producerei, Ice Cube és Dr. Dre néhol izgalmasabbá teszik az egyébként sem unalmas múltat.

A mára ikonikussá vált N.W.A nevű formáció azután alakult, hogy Eazy-E kihozta a börtönből Dr. Dre-t, akit kifizetetlen parkolójegyek miatt, és a tévhitek ellenére nem azért került előzetesbe, mert behúzott valakinek, aki megtámadta a kisöccsét. Cserébe viszont Eazy valóban azt kérte, hogy Dre legyen a producere a Ruthless Records debütáló felvételének, a Boyz-n-the-Hood-nak. Hozzájuk csatlakozott Ice Cube, majd Arabian prince, DJ Yella és MC Ren.

Az N.W.A 1986 és 1991 között – bár a mainstream rádiók tiltólistára tették dalaikat – csak az Egyesült Államokban több mint 10 millió lemezt adott el. Ahogy azt a Straight Outta Compton című film is feldolgozza, a bevételek elosztása túlontúl homályos volt, ezért Ice Cube ’89 decemberében a menedzserükkel támadt jogdíjvita után kiszállt a közös bizniszből. Ott volt azonban még akkor, amikor 1987-ben ok nélkül zaklatta őket a rendőrség egy stúdió előtt, ahol épp első albumukat rögzítették. Az incidens azonban valójában nem járult hozzá a F*** tha Police megszületéséhez, mivel Ice Cube-nak már azelőtt megvolt a koncepció, hogy Dr. Dre jóváhagyta volna a felvételt. Dre ugyanis várni akart vele addig, amikor már nem kell hétvégenként börtönbe vonulnia a túl sok közlekedési szabálysértése miatt.

Az is valóban megtörtént, hogy Ice Cube baseballütővel támadt a Priority Records irodájára. Akárcsak a filmben – amelynek a producerei között volt Ice Cube, Dr. Dre és Eazy-E özvegye, Tomica Woods-Wright – a valóságban is kiborult a rapper, mert nem fizették ki neki a szóló albumáért járó előleget. Ezért 1991-ben, néhány nappal első fia születése után alumínium baseball ütővel verte szét a kiadó irodájának berendezését.

Az egyik legnagyobb tévhit a csapattal kapcsolatban az ikonikus F*** tha Police-hoz köthető. Amikor ugyanis a rendőrségi tiltás ellenére az N.W.A mégis előadta a számot 1989-ben egy detroiti koncerten, valóban bilincsbe verték őket, persze nem olyan gerinctelen és brutális módon, ahogy azt a filmben ábrázolták. Menedzserük, Jerry Heller memoárja szerint a koncert után visszakísérték őket a szállodájukba, és nem tartóztatták le őket mindaddig, amíg le nem jöttek a hallba, hogy találkozzanak a rajongóikkal.

Ellenben a rapperek tényleg kibékültek Easy halála előtt és az újraegyesülést tervezték. Dr. Dre és Ice Cube is egyeztetett erről Easy-vel, akinek a halála örökre ellehetetlenítette a próbálkozást. Tomica Woods ugyanakkor sikeresen hozzáment a haldokló rapperhez, akitől volt már egy gyermeke és a másodikkal volt várandós Eazy-E 1995. március 26-án bekövetkezett halálakor. A filmben viszont arra már nem térnek ki, hogy sokak szerint a március 22-én kötött házasságkor Eazy már nem volt beszámítható, ám ennek a döntésnek köszönhetően Tomica örökölte a Ruthless Records-t. Az sem derül ki a moziból, hogy a rappernek összesen hét gyermeke született hat különböző nőtől...

A Straight Outta Compton 2016. március 18-án jelent meg DVD-n, Blu-rayen és fémdobozos BD-n a Bontonfilm forgalmazásában, a DVD-n DD5.1-es magyar és angol hanggal, a BD-n DTS 5.1-es magyar és DTS-HD MA 5.1-es angol hanggal, valamint mindkét formátumon magyar és angol felirattal, 2.40:1-es képaránnyal.

Magyar feliratos extrák a DVD-n:

 

 • Az N.W.A születése
 • Zenei és kulturális örökség
 • A szereposztás

 

Magyar feliratos extrák a Blu-rayen:

 • Az N.W.A születése
 • Zenei és kulturális örökség
 • Utcák és verdák: A comptoni forgatás
 • Kimaradt jelenetek
 • Kimaradt koncertdal
 • A szereposztás
 • Rendezői utazás
 • Audiókommentár F. Gary Gray rendező közreműködésével (felirat nélkül)
 • Az N.W.A detroiti fellépése

compton_hun_dvd_620.jpg

compton_hun_bd_620.jpg

compton_bd_steelbook.jpg


süti beállítások módosítása