látogató számláló

Suicide Squad-karakterbemutató: Joker

A nevetés gyógyító hatásai.

Lassan a mozikban a Suicide Squad - Öngyilkos osztag és mivel a DC Comics talán leghíresebb gonosztevője is feltűnik benne, egy kicsit összefoglalnám nektek, hogy a mozivásznon milyen Jokerekkel találkozhattunk már.

Kezdeném is a Cesar Romero által alakított Jokerrel. Az 1966-os Batman: The Movie-ban a Romero által alakított Joker inkább hasonlít egy bohócra, mint egy veszélyes bűnözőre. Persze a filmben is úgy tüntetik fel, hogy Batman legnagyobb ellenfele, örült és elszánt. De mai szemmel inkább az egész koncepció egy vígjátéknak felel meg. Nincs nagy motivációja, mint a későbbi filmekben látott Jokereknek, de mentségére szóljon, Romero is tudott őrült módon nevetni.

Aztán itt van nekünk a Tim Burton által rendezett 1989-es Batman, aminek még a mai napig is sok rajongója van, nem is véletlenül. Az ebben a filmben megjelenő Joker egy piti gengszter, akit Jokerré válása előtt Jacknek hívtak, a főnök csajával kavart, rendőröket próbált lefizettetni, ám szerencsecsillaga hamar leáldozott és főnöke csapdát állít neki egy konkurens cég gyárában, ahol egy baleset folytán egy zöld trutymóval teli tartályba zuhan, amit a filmben csak savnak neveznek és ezáltal alakul át Jokerré.
Míg Jack volt, vígan élte piti bűnöző életét, a csúcsra akart törni, és ahogy egyből színre lépett Gotham új államügyésze, Harvey Dent, egyből el akarta őt tenni láb alól. Ám mikor Jokerré változott, egyből a bosszú éltette. Egy bosszúszomjas bűnöző lett, aki keresztbe akar tenni ellenségeinek, ami sikerült is, így végül a csúcsra tört a gengszterek világában. Ám örömet nem tudott ezzel magának szerezni, mert a hírek, a sajtó nem az ő tetteivel vannak tele, hanem Gotham szárnyas hősével, név szerint Batmannel. Így a következő dolga az volt hogy a Denevérembert tegye el láb alól, hogy ő több figyelmet kapjon, és csak ő maradjon Gothamben, mint "uralkodó".
A figyelemfelkeltés érdekében mindent megtett a Jack Nicholson által alakított Joker, még pénzt is szór a pórnépnek. Sőt egy új halálos szert is elkészített - név szerint a vigyorexet (Smilex), aminek következtében az áldozatok mosolyogva halnak meg -, csak azért, hogy rá figyeljenek.
Motivációja igen egyszerű: megölni mindazokat, akik holtan akarják őt látni, és megkapni azt a figyelmet, amit egész életében meg akart kapni. Mikor Jokerré változik, nem gyilkosként tekint önmagára, hanem művészként. Egy meg nem értett művészként, akinek a műve nem kap kellő figyelmet. A Jack Nicholson-féle Joker nem a társadalomkritikát célozza meg, nem azt akarja, hogy a káosz legyen domináns, hanem elismerést akar, és mindent megtesz azért, hogy ezt megszerezze, mivel sosem ismerték el igazán az ő tehetségét. Ebből kifolyólag személyisége az átváltozás után lényegében nem változott meg, eltökéltebb lett, és örültebb, de Jack előtte is labilis személyiség volt, aki érdeklődött a tudományok és a vegyészet iránt. Sőt pályafutása se volt valami hosszú.

Most viszont jöjjön a számomra legkiforrottabb, legjobb Joker, vagyis az anarchista, akit Heath Ledger formált meg a 2008-as A sötét lovag-ban.
A Ledger által játszott Jokernek vannak a legjobb motivációi szerintem. Egyértelműek és letisztultak. Egy bürokratikus város - név szerint Gotham - megérdemelt gonosza, aki káoszpárti, mert úgy tartja, egy dolog állandó, az pedig maga a káosz. És szerintem senkinek se kell elmagyaráznom, hogy mi is a káosz. Ha mégis, akkor íme: "A káosz nem más, mint megfejtésre váró rend" (José Saramago).
A megoldást pedig Harvey Dent jelenti. Nem Batman, mert Bruce Wayne szájából is elhangzik, hogy Harvey az, aki törvényesen el tud bánni a bűnözőkkel, ő képes megteremti azt a rendet ami miatt Batman is létrejött, de a Denevérember sose lesz a törvény ember. Őt a szükség hozta létre, addig él a szimbólum, míg szükség van rá,  Harvey pedig képes azt véghezvinni, amit Batman sose fog.
Ezzel pedig Joker motivációi egyértelművé válnak: bemocskolni Harvey Dentet, mint Gotham fehér lovagját. Bebizonyítani, hogy a bürokratikus rendszerben nincsenek jófiúk, akik ne lennének korruptak, akinek a neve ne lenne egyenlő a kis emberek elnyomásával. Harvey Dentet gyilkosok közé emelni. Persze ironikus, hogy Jokert mindig is érdekelte Harvey, de csak akkor indul száll szembe vele, amikor elhiszi, hogy ő a Sötét lovag. De végül jól jön ki belőle, és képes rosszfiút teremteni Dentből és a saját képére formálnia a személyiségét.
Mikor ezzel végzett, visszatér legnagyobb ellenfeléhez, Batmanhez, akit gyűlöl, de kvázi rajong is iránta. Be akarja bizonyítani, hogy ők egyek. Két ellentétes erő, melyek vonzzák egymást. Nem élhet az egyik, míg él a másik típusú kapcsolat uralkodik közöttük. Ezért se engedi Batman, hogy Joker lezuhanjon a film végén az épületből.

Pro Video: 2016. augusztusi megjelenések

A gonosztevő akkor ábrándul ki Gotham polgáraiból, mikor a hajós kísérlete nem igazolódik be. Elszántan be akarja bizonyítani, hogy minden ember gonosz és romlott. Ám se a börtöntöltelékkel teli hajó utasai, se az adófizetőkkel teli hajó utasai nem robbantják fel egymást. És ekkor jelenik meg haloványan Joker tudatában, hogy talán még sincs igaza. De ezt a gondlatot hamar elhessegeti, mert tudja, hogy a nagyvárosi államügyészből mi lett, ami neki köszönhető és tudja, hogy Dent még lehet az ő aduásza. Ami a film végén meg is történik. Dent neve bemocskolódik, és meghal. Batman, hogy a helyzetből a legjobbat hozza ki, magára vállalja az esetet, csak azért, hogy az emberekben megmaradjon a remény, hogy vannak még jó emberek, akiket a város megérdemel. Ebből kifolyólag rend lesz úrrá a városban, de ez a rend nagyon rossz alapzatra lett építve.
A Heath Ledger-féle Joker a legveszélyesebb, nem lehet mivel megfogni. Nem érdekli őt a vagyon megszerzése, társait is simán feláldozza, ha szükséges. Sőt még az agresszív véleménycsere se segít abban, hogy bármiféle információt ki lehessen húzni belőle. Az imént felsorolt jellemzői alapján válik számomra a legveszélyesebb bűnözővé. Ő nem tervezget, mint a bürokraták, spontán, de egyben elhivatott, hogy káoszba taszítsa a várost.

És hogy milyen lesz a Jared Leto-féle Joker? Hát, az biztos, hogy egy pszichopatát fogunk tőle látni, aki egyben csapatjátékos is, hisz végül az Öngyilkos osztag tagjaként jelenik majd meg, bár az előzetesekben leginkább egyedül vagy Harley Quinn társaságában volt látható, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a csapat többi tagjának társaságában ne tűnne fel majd a vásznon. Bár tuti, hogy neki lesz a legtöbb kifogása az ellen, hogy csapatban dolgozzon. De ezek csak az én tippjeim. Az biztos, hogy a filmben is ő lesz felelős azért, hogy Dr. Harleen F. Quinzel-ből Harley Quinn lett... 

Nektek melyik a kedvenc Jokeretek és mit vártok az újtól?

suicidesquad_hun_p2_620.jpg


süti beállítások módosítása