látogató számláló

65 mm-es filmre forog a Star Wars IX. epizódja

George Lucas az előzmény-trilógia idején határozottan támogatta a digitális kamerákkal történő filmezést, ám J.J. Abrams - ahogy pl. a valódi díszletekkel is - megpróbálta visszaidézni a klasszikus trilógia készítésének bizonyos metódusait Az ébredő Erő megalkotása során, így ő ismét a filmszalagot választotta, de csak a 35 mm-est. Ebben követte őt Rian Johnson, a VIII. epizód rendezője is. Ám a Kodak bejelentette: Colin Trevorrow, a IX. rész direktora a sokkal részletesebb és tisztább kép, valamint gazdagabb színvilág rögzítésére képes 65 mm-es filmszalagot választotta, melyet Quentin Tarantino és Christopher Nolan is előszeretettel alkalmaz.

Az egyébként egy ideje veszteséges Kodak ennek természetesen nagyon örül: "A különbség a 65 mm-es és a digitálisan rögzített filmek között még mindig óriási. Ha egy filmkészítő igazán minőségi, igényes, emlékezetes alkotást akar készíteni, akkor azt csakis filmszalagra történő forgatással tudja elérni." - mondta Steve Overman, a Kodak filmes divíziójának elnöke.

A választásban részben az is közrejátszik, hogy már a Kodak angliai üzeme is fel tudja dolgozni a 65 mm-es nyersanyagokat, és ugyebár a Star Wars-filmek is Angliában forognak.

Arról nem szólnak a hírek, hogy Colin Trevorrow még mindig fel akar-e küldeni kamerákat az űrbe, hogy a csillagos hátteret ténylegesen lefilmezhessék azokhoz a jelenetekhez, amelyek az űrben játszódnak...

(Az egy hónap múlva debütáló Zsivány Egyest egyébként 6K-s digitális kamerákkal rögzítették.)

colintrevorrow_620.png


süti beállítások módosítása