látogató számláló

Így varázsolták Tarkint a Zsivány Egyesbe

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet c. filmben mennyire lett hiteles a CGI segítségével létrehozott Tarkin kormányzó (az 1994-ben elhunyt Peter Cushing) és Leia hercegnő (a 19 éves Carrie Fisher). Hallottam olyan véleményt, hogy 100%-ig élethűek voltak, cseppet sem látszott rajtuk, hogy számítógépes grafika, a technológia már készen áll arra, hogy elvegye a maszkmesterek munkáját stb., de ezeknek az álláspontoknak a szöges ellentétét is olvashatjuk szerte a világhálón.

tarkin_04.png

De ez a bejegyzés nem azért született, hogy a CGI minőségéről vitatkozzunk, hanem azért, mert az ABC ellátogatott az ILM-hez, a Lucasfilm trükkcégéhez, ahol felfedték a digitális Tarkin és Leia megalkotásának néhány titkát, bemutatva egy-két kulisszák mögötti felvételt.
A videóban láthatjuk Guy Henryt – aki Peter Cushing dublőre volt a Zsivány Egyesben –, amint a mimika rögzítésére szolgáló markerekkel az arcán, illetve Tarkin jelmezébe bújva teszi a dolgát, valamint korábbi teszteket is mutatnak.

A munka során segítségükre volt egy gipszöntvény is, amely az 1984-es Top Secret!-hez készült Cushing arcáról, hiszen a színész elmaszkírozva szerepelt a filmben, ehhez pedig szükségük volt egy mintára. Ezt a gipszöntvényt szerezte meg John Knoll, ami nyilván sokkal nagyobb segítség, mintha csak a fényképeket és filmrészleteket nézegetve próbálnák felépíteni az arcot - de azért Tarkin jeleneteit is rengetegszer megnéztek a IV. epizódból.

Az is elhangzik a riportban, hogy az emberi arc valósághű digitális megvalósítása azért nehéz dolog, mert emberi arcokat minden nap látunk, tudjuk jól, hogy milyennek kell lennie, így ha egy apróság nincs a helyén, azonnal bukta a dolog. Tarkin megalkotása egyébként közel 18 hónap munkájának eredménye.

A videó vége felé pedig a scarifi űrcsatából mutatnak részletet, ahol az első Star Wars-filmhez készített, de aztán soha fel nem használt eredeti felvételeken láthatjuk viszont Arany Egyest (Angus MacInnes) és Vörös Egyest (Drewe Henley).

update: Az ILM is feltöltött egy rövid videót.

Alább pedig az 1977-es és a 2016-os Tarkin összehasonlítását láthatjátok:


süti beállítások módosítása