látogató számláló

Nosztalgia kritika: Star Wars - Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi)

A megosztó csillag esete.

Nyakunkon a Skywalker saga utolsó fejezete, így arra gondoltam, hogy felelevenítem, milyenre is sikeredett az új trilógia középső része, a Star Wars: Az utolsó Jedik. Ugyan az oldalon található egy két évvel ezelőtti írás is, de az szigorúan az embargó szabályai között íródott, szóval a spoilereket érintő véleményem nagyon felületesen található meg benne.

Egy trilógia is úgy épül fel, mint egy jó fogalmazás: van bevezetés, tárgyalás és befejezés. A trilógia középső darabja tölti be a tárgyalás szerepét, ahol a felek közötti konfliktus elmélyül, mindkét fél motivációját jobban megismerhetjük, és behoznak még új karaktereket is a történetbe. Hogy ezeket mennyire teljesítette Az utolsó Jedik? Nos, az írás nagy vonalakban ezt fogja körbejárni.

Kezdeném azzal, hogy amikor 2017-ben kijöttem Az utolsó Jedik sajtóvetítéséről, nem gondoltam volna, hogy ennyire megosztó alkotás lesz a Star Wars fanok között. Hiszen ugyanazt a receptet követi kivitelezés szempontjából, mint az összes, a Marvel Studios égisze alatt megszületett szuperhősmozi. És mivel azok szinte mindenfajta rossz húzást megúsznak, úgy gondoltam, hogy ez a Star Wars-filmeknél sem lesz másként.

Mire is gondolok? Minden adva lenne egy komolyabb hangvételű filmre, ám helyette oda nem illő poénokkal totálisan elrontjuk az alaphangulatot, így teljesen ignorálva minden lehetőséget arra vonatkozóan, hogy egy komorabb, megfelelő mondanivalóval megáldott filmet kapjunk. Magyarán sokszor nevettünk a film alatt és a látvány pazar volt. Ez a legtöbb blockbuster esetében a rajongók alapvető szükségleteit kielégíti, így ennél több már nem is kell nekik, beérik ezzel is. Az utolsó Jedik esetében a Lucasfilm pedig teljes mértékben megvolt róla győződve, hogy ennyi elég is lesz. Csakhogy nem így lett!

A VIII. rész pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol Az ébredő Erő befejeződött. Rey megérkezik Luke-hoz, az Első Rend pedig hatalomra tör és az Ellenállás megmaradt részének elpusztítására törekszik. Utóbbi történetszál talán a legunalmasabb és a legvontatottabb, többszöri újranézés után pedig már-már idegesítő. Az Első Rend bárgyú katonák gyülekezete és hiába rendelkeznek félelmet keltő, gigantikus csatahajókkal, ha egyszer az a gond, hogy túl közel, máskor pedig túl messze vannak az Ellenállás hajói ahhoz, hogy megfelelő tűzerőt gyakoroljanak rájuk. Az azután következő űrbéli kergetőzés meg kész vicc. Finn és Rose persze elmegy segítségért, de az is egy teljesen felesleges kiruccanás. Legalábbis karakterépítés és elmélyítés szempontjából. Bár ez igaz az egész új trilógiára. Az ébredő Erő nagyon felületesen mutatta be az új éra karaktereit, mondván, majd a folytatásokban jobban megismerhetjük őket. És bár Az utolsó Jedik az eddigi leghosszabb Star Wars-film, az új generáció hőseiről érdemben továbbra sem tudhattunk meg többet. Finn egy bárgyú, humoros karakter, aki kész harcolni. Poe egy jó pilóta, és hát Rey… az erőbajnok. Mindegyik karakter egy mondattal leírható, és az újonnan behozott karakterek se olyanok, akik szimpatikusak lennének, legalábbis számomra egyik sem volt különösebben az.

Viszont Rey kiképzése, valamint a lány és Kylo Ren kapcsolata érdekes történetszál lett, és bár a két szereplő közötti kapcsolat nem szerelmi, nagy valószínűséggel együtt hozzák el az egyensúlyt mind a galaxisban, mind pedig az Erőben. Hiszen kapcsolatuk szimbolikus, jin és jang ismerhető fel kettejükben. Bár sokan panaszkodtak arra, hogy Rey kiképzése konkrétan semmi nem volt, viszont a IX. rész nem közvetlenül a VIII. után fog játszódni, így az idő alatt is gyakorolhat, hogy felkészüljön a mindent eldöntő megmérettetésre. Luke karaktere meg hát… sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle, és méltóbb búcsút is lehetett volna tőle venni. Nagyon sajnálatos, hogy csak ezért a kis szerepért hozták vissza. Persze még a IX. epizódban feltűnhet erőszellemként, de az már nem ugyanaz. A VII. részben szinte csak másodperceket szerepelt, a VIII. részben meg méltatlan szereplést kap...
Na meg ott van Leia is, akitől méltó módon el lehetett volna köszönni, és szerintem rajtam kívül még megannyi Csillagok háborúja rajongó kíváncsi arra, hogy a IX. epizódban mekkora szerepet fog ő még kapni, és milyen lesz a búcsú a karaktertől.

Az utolsó Jedik, ellenben Az ébredő Erővel, nem akarja a korábbi részeket lemásolni, bár sok jelenet van, amit már láthattunk régebben, de itt egyáltalán nem volt zavaró, sőt több monumentálisabb jelenettel is rendelkezik. A fénysebességre kapcsolásos ütközés, valamint a tróntermi csata a Pretorian őrökkel, mind-mind maradandóak a számomra, és bebizonyították, hogy van még dinamika és lehetőség az univerzumban, csak a sok rossz vezetői döntés miatt az új trilógia számtalan lehetőség kihagyása jelenleg. A film utolsó jelenete pedig szép gondolat, ám számomra nagy kérdés, hogy ezt vajon az új rész mennyire fogja továbbvinni.

A pozitívumoknál maradva, Snoke halála nekem kifejezetten tetszett, mert váratlan volt és Kylo Ren karakterfejlődéséhez hozzájárult. Amíg nem volt egyértelmű, hogy a IX. részben valamilyen formában visszakapjuk Palpatine-t, addig én teljes mértékben megnyugtattam magam, hogy a kiírásától függetlenül a következő részben így is többet megtudhatunk Snoke-ról, például visszaemlékezések útján. Az más kérdés, hogy jelen pillanatban erre mekkora esély van, de hamarosan kiderül...

A lassan két évvel ezelőtti írásomban azt írtam, hogy kifejezetten jó filmnek tartom Az utolsó Jedik-et, ám ennyi idő távlatából már vitatkoznék a múltbéli önmagammal, és inkább egy korrekt alkotásnak nevezném, amiből többet ki lehetett volna hozni, ha nem lettek volna benne a kötelező Disney stílusjegyek.

Így az írás végére – úgy, hogy még nem láttam a Skywalkert korát – leírom, hogy nekem mik az elvárásaim a saga utolsó részével szemben. Számomra a legfontosabb, hogy ne legyen egy nosztalgiára épülő rész. Ha már Palpatine-t visszahozták, legyen idő az új trilógia karaktereire is, ne csak a régiekre. Bár az ő visszatérését sok rajongó úgy éli meg, mintha a messiás tért volna vissza, ez nem új dolog! Ugyanis korábban is voltak olyan Star Wars regények, képregények, melyek úgy folytatták Luke és társai történet, hogy újból az Uralkodóval kellett megküzdeniük. Természetesen ezek a történetek már nem a kánon részei, de mint tudjuk, ettől függetlenül nagyon sok ötletet merítenek belőlük.
Rey szülei továbbra is legyenek senkik. Én nagyon mérges lennék, ha közben kiderülne, hogy jelentős szereplők voltak, hiszen a VIII. részben maga Rey mondja ki, az ő szájából hangzik el, hogy a szülei senkik voltak. Az elvárásaim között van még, hogy egy komolyabb hangvételű epizód legyen és minden kérdésre kapjunk választ. És akkor végre méltó módon lesz lezárva a Skywalker saga. Nem lesz könnyű…

Nosztalgia kritika: Star Wars - Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens)


süti beállítások módosítása