látogató számláló

Kritika: Ava

A nő a fegyver mögött.

Lassan, de biztosan újranyitnak a hazai mozik, és ahogy egyre jobban telik az idő, a filmszínházak műsorába újdonságok is felkerülnek. Ezek között van a mostani írás alanya is: Ava.

Tate Taylor rendező ismételten Jessica Chastain színésznővel dolgozott együtt, ám most egy bérgyilkosos történetet hoztak el a nézőközönség számára. Mielőtt kivesézném a filmet, röviden ismertetném a szinopszist: Ava (Jessica Chastain) tökéletes bérgyilkos, egy háttércég legjobb embere, ám magánéleti problémái, valamint függősége hamar rányomja a bélyegét munkahelyi teljesítményére is. Na meg a cégnél is vannak olyanok, akik már szívesen látnák hibázni a tökéletes bérgyilkosasszonyt. A dolgok végül odáig fajulnak, hogy egy éles bevetés balul sül el, aminek következtében Ava sorsfordító ösvényre lép.

Matthew Newton, a film forgatókönyvírója lényegében a bérgyilkosos történetek másik oldalát akarta megmutatni: az embert a fegyver mögött. Ami egy ígéretes koncepciónak ígérkezett, ugyanis Ava karaktere rengeteg rejtélyt és tragédiát foglal magába, amik a cselekmény előrehaladtával egyre jobban bontakoznak ki. Viszont Newton kicsit túlment ezen a szemszögön, és lényegében olyan karaktereket írt a filmhez, akik közül alig akad értelmesen cselekvő személy. Ava családjának minden egyes tagja valamilyen függőségben szenved. Van itt alkoholizmus, játékszenvedély, kényszeres viselkedés stb. Szóval igen, Ava családi háttere nagyon elcseszett, ami miatt érthetőek a karakter egyes döntései, viszont a magánéletében még így is voltak olyan döntések, amiket én nem tudtam hová tenni. Ráadásul ehhez a problémás családi háttérhez olyan kínos párbeszédek lettek írva, hogy majdnem lefordultam a székről.

Viszont Tate Taylor próbálta menteni a menthetőt, és ha nem is John Wick-féle akciójeleneteket dobott össze, de azért minden egyes jelentben ott volt az igyekezet. A film vége felé pedig már tényleg feszültségekkel teli akcióorgiát kapunk, ami miatt minden egyes néző nagyon hálás lehet. Jessica Chastain már többször alakított kemény női karaktert, így Ava szerepe is tökéletesen passzolt hozzá. Bár nem élete legnagyobb alakítását nyújtja, de hozza a tőle elvárt szintet. Chastain mellett még olyan nagy nevek tűnnek fel a filmben, mint John Malkovich és Colin Farrell, szóval sztárokból nincs hiány.

Összegezve tehát minden itt van, amit egy kémes akciómozitól elvár az ember: tökös akciók, rengeteg helyszín, viszont a filmnek pont a túlzott perspektívaváltás nem tesz jót, ami annak köszönhető, hogy túl lett tolva Ava és családjának a problematikája. Ettől függetlenül egy korrekt akciófilmről van szó, és aki vevő erre a zsánerre, az még így sem fog rossz szájízzel kijönni a vetítésről.

Az Ava c. film 2020. július 2-től látható a hazai mozikban.


süti beállítások módosítása