látogató számláló

Kritika: Becsületes tolvaj (Honest Thief)

Liam Neeson kálváriája.

2020 nem a mozirajongók éve. A járványhelyzet miatt nagyon sok film premierjét halasztják el, és aki tényleg a mozi varázslatos közegében akarja átélni a 2020-as filmfelhozatalt, az idén nem nagyon válogathatott jó filmek között. De lássuk, a Becsületes tolvaj a jó vagy a rossz alkotások táborát erősíti!

A történet igen egyszerű: Tom (Liam Neeson) korábban számtalan bankot rabolt ki, ám egy nap rátalál a szerelem, és szeretné tiszta lappal kezdeni új életét. Viszont a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezte. Hiába adja fel magát a hatóságoknak, egy korrupt FBI ügynök minden tervét dugába dönti.

Mark Williams rendező és Steve Allrich forgatókönyvíró egy teljesen középszerű alkotást rakott le az asztalra. Sem a történettől, sem a színészektől nem kell elvárni többet, vagy épp mélyebbet. A Becsületes tolvaj minden egyes részlete pont olyan mély, mint ahogy fentebb felvázoltam a cselekményt. Amivel igazából szerintem nincs is baj, hiszen ez az egész rosszabbul is elsülhetett volna, de az alkotók úgy voltak vele, hogy ők egyáltalán nem akarnak semmiféle kockáztatott vállalni, ezért mindenből (akcióból, szerelemből, mondanivalóból) pont annyit kapunk, amennyit egy hasonló kategóriában induló filmtől kapni szokott a néző.

A Becsületes tolvaj talán legnagyobb hátránya a silány akciójelenetek. A 68 éves Liam Neeson szerintem már bármelyik akciómozi főszereplőjeként kevés. Egyszerűen már nem bírja az iramot, és ez totálisan látszódik a közeli, harci jeleneteken: már nem úgy mozog, mint annak idején az Elrabolva című filmben. Bár ezt a készítők is kiszúrták, ezért leginkább autósüldözéseket kapunk.

A színészek is teljesen átlagos alakítást nyújtanak. Talán Jai Courtney az, aki egy picit kimagaslik a többiek közül. Courtney szerintem már élvezi, ha egy gonosz karaktert formálhat meg. Kate Walsh, mint az egyetlen női főszereplő pedig ugyan próbál mindent megtenni azért, hogy lelket vigyen a filmbe, ám ez nem sikerült neki.

Összegezve tehát a Becsületes tolvaj se nem jó, se nem rossz. Egy teljesen átlagos, sablonos szösszenet. Ugyan a cselekményben van egy morális szál, de az is olyan faék egyszerűségű, mint a többi történetszál. Leginkább annak ajánlatos megnézni Liam Neeson új akciófilmjét, akinek már tényleg hiányzik a mozi varázsa; olyannyira, hogy egy átlagos filmmel is beéri, csak moziban lehessen megnézni.


süti beállítások módosítása