látogató számláló

Kritika: Obi-Wan Kenobi

Hello there!

SPOILERES!

Megnéztük a Star Wars-univerzum legújabb élőszereplős sorozatát, az Obi-Wan Kenobit, hiszen minden rajongó kíváncsi, hogy hogyan is élte meg az egykori Jedi lovag a Tatooine bolygón töltött remeteséget, és voltaképpen hogyan is lett Kenobiból az öreg Ben.

Korábban már tudvalevő volt, hogy a Disney szeretne egy Kenobiról szóló filmet, viszont ezt az ötletet elvetették, amikor is látták, hogy a Solo: Egy Star Wars-történet rosszul teljesített a mozikban, sőt ekkorra már a Star Wars rajongók tábora is kettészakadt, köszönhetően a VIII. résznek. A Disney így az élőszereplős sorozatokba kezdett pénzt és energiát fektetni. A Mandalóri (The Mandalorian) első két évada nálam is remekül betalált. Hozta a nosztalgiafaktort, de egyben új és érdekes szereplőket vonultatott fel, és ehhez még az is párosult, hogy bár sorozatról van szó, a látvány így is magas színvonalú volt.

Viszont a megalománia a Star Wars-sorozatokra is baljós árnyakat vetett. A Mandalóri második évada után szinte cunamiként jelentették be a számtalan további élőszereplős sorozatot. Itt van például a Boba Fett könyve (The Book of Boba Fett). Nem volt egy rossz sorozat, de Boba Fett sokkal tökösebb és vagányabb lehetett volna. Persze voltak jó pillanatai a karakternek, de sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.
De az Obi-Wan Kenobi sorozatot még így is vártam, bár már tele volt a hócipőm a Tatooine-i homokkal. Nonszensz, hogy minden egyes SW-sorozatnak valahogy ehhez a sivatagbolygóhoz kell kapcsolódnia. De, mint írtam, vártam a sorozatot, mert úgy gondolom, van létjogosultsága egy Kenobiról szóló szériának. Az más kérdés, hogy a Disney-éra előtt született egy olyan könyv – ami mára már a Legendák sorát erősíti –, melynek az a címe, hogy Kenobi, és a könyv írója, John Jackson Miller jól be is mutatta a címszereplő viszonyulását a sivatagi remete léthez. Mindazonáltal azóta a sivatagi élet viszontagságait már a Boba Fett-sorozat is reprezentálta, így adva volt a kérdés, hogy akkor az Obi-Wan-széria mit is fog bemutatni, főleg úgy, hogy a sorozat a hivatalos kánon része.

Azon nem is fröcsögnék, hogy a Kenobi-sorozat, mennyire bolygatta meg a III. és a IV. rész közötti eseményeket, mert azt maga George Lucas is több ponton elrontotta. Plusz az elhivatott SW-rajongók már így is számtalan belemagyarázással érvelnek... 
Kellett-e egy újabb Kenobi vs. Vader párbaj? Kellett, hiszen milyen jól nézne ki, ha ez a két karakter újra összecsapna. Így képzeltem-e el? Hát nem! Kezdem a vizualitással, mert az valami rettenetes. Sőt az összecsapások koreográfiái kifejezetten unalmasak, lagymatagok. Oké, tudom, Kenobi elnyomta magában az Erőt, nem az a nagy harcos már aki régen volt, ám a hatodik részben váratlanul visszanyerte régi erejét, és még akkor is egy olyan jellegtelen, unalmas párbajt kaptunk, ami nélkül én abszolút meglettem volna.
Morálisan is értékelném Vader és korábbi mestere összecsapását: Kenobi újra felveszi a kesztyűt, hogy szembeszálljon egykori barátjával, viszont megint életben hagyja. Tehát annyira azért mégsem kerekedik felül az érzelmein, és mégsem lesz elhivatottabb, mint annak idején a Mustafar bolygón, így már kétszeresen is megköszönhetjük Kenobinak a "tökéletesen" elvégzett galaxis-megmentést, amire lényegében a Jedik felesküdtek.

Azon generációba tartozom, amely az előzménytrilógián nőtt fel. Szerintem abban az érában is voltak jó karakterek, és igenis vannak köztük olyanok, akiknek a története érdekes lehet, ám nem ilyen formában. A Kenobi-sorozat a legtöbb alkalommal inkább érződött egy Leia eredettörténetnek.
Az inkvizítorok behozatala az élőszereplős sorozatokba várható volt, és én ugyan abszolút ambivalensen viszonyulok hozzájuk, de szerintem ezzel kisebbségben vagyok. De ha már inkvizítorok: hát.. erőt és félelmet kellene sugározniuk, de nagyon gyenge volt, amit a sorozatban produkáltak. Reva története pedig a végére már unalmas volt. Plusz nem volt elég tökös a sorozat: a Fő Inkvizítor halála egy váratlan fordulat lehetett volna, de még ezt sem merték bevállalni a készítők.
Az ötödik epizód lett talán a leghangulatosabb, hiszen ott kapunk egy olyan visszaemlékezést, amely megmutatja a két barát taktikai nézeteltérését, és talán annál az epizódnál érződött a legjobban a logikus narratív felépítés.

Összegezve én úgy érzem, hogy a Star Wars-sorozatokra is ráférne egy kis pihenés. Lehet nosztalgiázni, régi karaktereket előhúzni a kalapból, de akkor azokhoz tartalmas cselekmény is párosuljon. Az Obi-Wan Kenobi egy unalmas, lagymatag sorozat, aminek ilyen formában nincs létjogosultsága.


süti beállítások módosítása