látogató számláló

Néhány dolog a Hopp c. filmről

...a UIP áprilisban bemutatandó családi vígjátékáról.

Magyar hangok:
Fred: James Marsden (Crespo Rodrigo)
Husi: Russel Brand (Arany Tamás)
Husi apja: Hugh Laurie (Kulka János)
Samantha: Kaley Cuoco (Czető Zsanett)

A nagy sikerű Gru (Despicable Me) alkotói újabb vígjátékkal rukkoltak elő, amelyben a legmodernebb számítógépes animációt élőszínészes játékkal elegyítik. A film címe: Hopp. A történet Husiról szól (eredeti hangja Russell Brand), aki a híres Húsvéti Nyuszi kamaszkorú fia.

Dél-Amerika partvidékének közelében, Rapa Nuin, amelyet mi csak Húsvét-szigetként emlegetünk, a hatalmas kőfejek alatt a világ legcsodálatosabb csokigyára működik. Az év háromszázhatvanöt napján a Húsvéti Nyuszi tapsifülesek és csibék hadát irányítja, akik azt a temérdek édességet készítik, amelyet világszerte a gyerekeknek szállítanak takaros kosárkákban húsvét hajnalán.

Husit éppen kineveznék apja utódjává, ő azonban inkább Hollywoodba megy, mert az az álma, hogy dobos lesz egy zenekarban. Itt botlik bele Fredbe (James Marsden), akit éppen kirúgtak a munkahelyéről, ezért azon van, hogy rendbe tegye az életét. Miután a szülői házból is szívélyesen kitessékelték, véletlenül elüti Husit. A ravasz nyúl úgy csinál, mintha súlyosan megsérült volna, és mivel Fredet amúgy is sokkolja, hogy egy tapsifüles beszélni tud, könnyedén ráveszi, hogy fogadja be otthonába.

Közben Húsvét-szigeten a Húsvéti Nyuszi helyettese, Carlos, egy túlméretes csibe arra használja ki Husi távollétét, hogy puccsot hajtson végre. A dolgok végül odáig fajulnak, hogy Fred és Husi lesz a húsvét egyetlen reménye: vissza kell térniük a szigetre, hogy ádáz küzdelemben megmentsék a közkedvelt ünnepet.

Nyuszi, hopp: elindul a produkció

Chris Meledandri producer 2007-ben a Universal Pictures égisze alatt hozta létre családi és animációs filmeket gyártó cégét, az Illumination Entertainmentet. Három évvel később az IE bemutatta első 3D-s számítógép animációs filmjét, a Grut, amely világsikert aratott. Az összbevétel meghaladta az 540 millió dollárt, így a Gru csupán eggyel maradt le a tavalyi év legnagyobb animációs sikere, a Toy Story 3. mögött. A Gru a Universal hatodik legsikeresebb filmje, és minden idők tizedik legjövedelmezőbb animációs produkciója.

Saját cége megalapítása előtt Meledandri 13 évig a Foxnál dolgozott, ahol a stúdió animációs részlegét vezette, s többek között olyan franchise-ok elindításánál bábáskodott, mint a Jégkorszak-sorozat (Ice Age).

Meledandri most Cinco Paullal és Ken Daurióval (a Hortont /Horton Hears a Who!/ és a Grut készítették együtt) fogott össze, hogy kidolgozzák az Illumination igazgatója, John Cohen ötletét.

Brian Lynchcsel, Paullal és Daurióval megalkották Husi történetét, aki a Húsvéti Nyuszi kamaszfia, de egyáltalán nem érdekli az apai örökség. Rapa Nui parányi szigetén Husit úgy nevelték fel, hogy egyszer majd örökli apja birodalmát, ő azonban csak dobolni akar naphosszat, meg világot látni.

Fél világgal odébb él a harmincéves Frank O’Hare, aki hiába tehetséges, képtelen megfelelő foglalkozást találni magának. Aztán amikor Husi személyében furcsa lakótársra tesz szert, kiderül, pont ez a találkozás kellett ahhoz, hogy új életet kezdhessen.

„Amikor éppen átvenné apjától a húsvéti csokikombinát irányítását, emberi években számolva Husi 17 éves – magyarázza Meledandri. – Tudja, hogy ez nem neki való feladat, és megpróbálja elmondani az apjának, ő azonban nem hajlandó meghallgatni. Husi úgy dönt, hogy lelép Los Angelesbe, mert dobos akar lenni. Végül Fred szobatársaként köt ki. Ez a két karakter végtére is rokon lélek, hiszen mindketten a felnőtté válás problémáival küzdenek.”

A forgatókönyvírók szellemes és fantáziadús háttértörténetet alkottak a Húsvéti Nyuszi számára, amely minden kérdésünkre választ ad, amit csak az ünneppel kapcsolatban feltehetünk. „A húsvéti ünnep világát még sosem láthattuk filmvásznon – magyarázza Cohen. – Számos fontos kérdésre kellett választ adnunk. Hol készül az a rengeteg édesség? Ki festi a tojásokat? A Húsvéti Nyuszi hogyan utazik városról városra? A forgatókönyvírók és a dizájncsapat új világot és új mitológiát alkotott, amikor létrehozták a húsvéti ünnep főhadiszállását a Húsvét-szigeten. Ez a csodálatos csokikombinát, ahol tapsifülesek és csibék irányításával éjt nappallá téve gyártják az édességet, hogy minden gyereknek jusson ajándék húsvétkor.”

Amikor a rendező kiválasztására került sor, Meledandrinak eszébe jutott régi kollégája, Tim Hill, akit még a 20th Century Fox Animation igazgatójaként ismert meg. „Timmel nagyon jó volt együtt dolgozni az Alvin és a mókusokon (Alvin and the Chipmunks), ezért mindketten örültünk az új lehetőségnek.”

„Tim az Alvinnel bebizonyította, hogy remek érzéke van a vígjátékokhoz – veszi át a szót Imperato Stabile. – Ugyanolyan ügyesen irányítja az élő szereplőket, mint a számítógép által életre keltett állatokat. Volt szerencsénk megtanulni tőle, milyen problémákkal kell megküzdeni, amikor az élőszínészes felvételeket összedolgozzuk a legkorszerűbb számítógép animációs trükkökkel.”

Hill elsősorban azért csatlakozott a csapathoz, mert egyetértett azzal, hogy nem „egyszerű gyerekfilmet” fognak létrehozni. „Sosem csinálok gyerekfilmet – szögezi le a rendező. – Az az elvem, hogy egy vígjáték akkor működik, ha megvan benne az az érzékenység, amely minden közönségréteget meg tud szólítani. Ügyelek arra, hogy a filmjeim humora sokkal kifinomultabb legyen, mint amilyet általában egy közönséges gyerekfilmtől el szoktak várni.”

Hill biztos abban, a film humora mellett a nézők azt is értékelni fogják, hogy a történet egy fontos ünnep kulisszatitkaiba avat be. „Még sosem készült nagy film a Húsvéti Nyusziról. A nézők imádni fogják ezt a szépen animált figurát. A Húsvéti Nyuszi aranyos teremtés, de azért karakterének más tulajdonságait is kibontottuk ám! Biztos vagyok abban is, hogy a Hopp nem csupán húsvét környékén működik majd, hanem minden évszakban magával ragadja a közönséget. A Hopp univerzális, mert a története is az.”

Lent a Nyúl vermében: így fest a húsvét világa

A Hopp két nagyon különböző helyen játszódik: Los Angelesben, ahol Fred tengeti napjait ábrándozva, illetve a húsvét-szigeti csodálatos csokikombinát fantasztikus világában. A húsvét világának megálmodására az alkotók Richard Holland látványtervezőt és csapatát szerződtették, akikkel Hill annak idején együtt dolgozott az Alvin és a mókusokban.

A Húsvéti Nyuszi csodálatos csokikombinátja olyan elképesztő hely, amilyet még nem látott a világ. Hatalmas gyár, ahol millió színben gördülnek tova a futószalagon a rágógumi-golyók, vízesésként zúdul alá a cukordrazsé, a Húsvéti Nyuszi kimeríthetetlen raktáraiban pedig a legkényesebb ízlésűek is megtalálják a fogukra való édességet. Ez olyan nagyüzem, ahol nyuszik és csibék a legnagyobb egyetértésben végzik a pillecukor minőségi ellenőrzését, és gondoskodnak arról is, hogy a tejcsoki állaga pontosan megfeleljen a nemzetközi szerződésekben rögzített normáknak.

Egy nappal húsvét előtt a Húsvéti Nyuszi hatalmas, tojás alakú, repülő csirkék vontatta szánra pakolja a rengeteg csábító édességet. (Itt áruljuk el, hogy a Mikulás a maga rénszarvasos szánjához a repülő csibéktől lopta az ötletet.) Csak a minden titokba beavatott Húsvéti Nyuszi képes kiigazodni a sötét nyúlvermek szövevényes világában, így tudja 24 óra alatt mindenhová eljuttatni a gyerekek várva várt ajándékát.

„Ha megközelítjük valamelyik húsvét-szigeti óriás kőfejet, a szája kinyílik, és feljön a lift – magyarázza Meledandri. – Levisz egyenesen a csodálatos csokikombinátba. Kreatív csapatunk olyan világot alkotott, amely minden közönségréteg számára izgalmas: e nagyüzemben patakokban folyik a csoki, a nyuszik nagy szakértelemmel kezelik a dagasztógépeket, a csibék meg fegyelmezetten pakolják a finomságokat a kosarakba. Futószalagokon és csúszdákon közlekedik a rengeteg édesség, a nyuszi alakú fúrótornyok olaj helyett csokit pumpálnak. Az egész komplexumot vicces kis sárga csibék és aranyos nyuszik üzemeltetik.”

A Hopp szereplői

Ez a hasznos kis útmutató eligazít a Hoppot benépesítő nyuszik, csibék és emberek világában.

Fred (James Marsden) harmincéves fiatalember, aki szeretné rendbe tenni az életét. Amikor kisfiú volt, korán felébredt húsvét reggelén, és látta, amint Husi apukája meghozza az ajándékokkal teli kosarat. Miután ezt elmesélte családtagjainak és barátainak, azt mondták, álmodott, sőt hogy tökkelütött idióta. Ami a mostani Fredet illeti, nem találja a helyét, de tudja, hogy biztosan van valami értelme az életének. Amikor találkozik Husival, nem érdekli, hogy egy beszélő nyuszival van dolga, aki cukordrazsét tojik, csak az a fontos számára, hogy elvállalhatja azt a küldetést, amelyre barátja nemet mondott. Ha Husi dobos lehet, Fred miért ne lehetne Húsvéti Nyuszi? Egy kis gyakorlással megszerezheti a Végzet Tojását – egy aranytojással díszített jogart, amelynek révén szert tehet a Húsvéti Nyuszi varázserejére.

A Húsvéti Nyuszi fiát, Husit (eredeti hangja Russell Brand) pelenkás kora óta arra készítették fel, hogy egy szép napon átveszi a családi vállalkozás irányítását. Éveken át tojásfestő foglalkozásokra járt, szemináriumokon ismerkedett a cukordrazségyártás módszertanával, és a testnevelési órákon villámgyors reflexeket fejlesztett ki, hogy amikor eljön a nap, teljes tudás birtokában vehesse át az apai örökséget. Csakhogy Husi világéletében dobos szeretett volna lenni. Néhány órával azelőtt, hogy Húsvéti Nyuszivá koronázták volna, Los Angelesbe szökik, hogy valóra váltsa álmát.

Sam O’Hara (Kaley Cuoco) Fred húga. Bár még csak húszas évei közepén jár, vérprofi módjára építi karrierjét. Bár talán maga sem hisz a sikerben, megpróbál munkát szerezni élhetetlen bátyjának, például egy videójátékokat gyártó cégnél, illetve saját főnökénél, aki házvezetőnőt keres. Sam optimista bátyja jövőjét illetően, tudja, Fred közel áll ahhoz, hogy növekedési pályára állítsa életét.

Minden évben egy varázslatos tavaszi éjszakén egy híres-nevezetes nyúl gondoskodik arról, hogy valamennyi gyerek díszes tojásokat és finom édességet találjon az ablaka alatt. Ez a bizonyos tapsifüles a Húsvéti Nyuszi (eredeti hangja Hugh Laurie). Az év többi részében az édességgyártást felügyeli, a tojásfestést irányítja, és általában körmére néz a seregnyi csibének és nyuszinak, aki kombinátjában dolgozik. Amikor úgy dönt, hogy nyugdíjba vonul, kész átadni a stafétabotot fiának, Husinak. A baj csak az, hogy az utódnak nem fűlik a foga ehhez a feladathoz. Amikor a Húsvéti Nyuszi rájön, hogy egyetlen fia felvette a nyúlcipőt, atyai érzelmei felülkerekednek, és kiküldi rettenthetetlen kommandósait, hogy megmentsék a trónörököst.

Carlos (eredeti hangja Hank Azaria) főcsibe, a Húsvéti Nyuszi jobbkeze, gyakran kíséri el főnökét hivatalos útjaira. Szigorú, de igazságos, bár csibének túl nagy. Carlosnak mindene a biznisz. Frusztrálja, hogy évek óta csupán másodhegedűs, és a nyuszik aratnak le minden babért. Felteszi magában a kérdést: ha a húsvét a tojásokról szól, miért nem a csibék kerülnek előtérbe? Államcsínyt szervez tehát, és az édességet a sokkal madárbarátabb férgekkel és káposztalevéllel akarja helyettesíteni. Miután Husi lelép, Carlos előtt megnyílik a lehetőség, hogy valóra váltsa alattomos tervét.

Egyetlen tábornok sem lehet meg kiváló katonák nélkül, így a Húsvéti Nyuszinak is megfellebbezhetetlen erényű csirkékre van szüksége. Dolgozzanak keményen, legyenek hűségesek, és minden téren állják ki a próbát. Philre (eredeti hangja megint csak Hank Azaria) speciel egyik leírás sem illik, mégis belopta magát főnöke szívébe. Phillel madarat lehetne fogatni, ha nem csirke lenne. Édességet gyárt, de sokkal szívesebben flörtöl a csibékkel. Ha teheti, naphosszat szunyókál, és imád táncolni – csupa öröm tehát az élete.

Vigyázat, a név csalóka: a Húsvéti Nyuszi gárdistái, a Rózsaszín Sapkások kőkemény harci gépek. Ezek a csöndes gyilkosok értik a dolgukat, ezért csak végveszélyben vetik be őket. Amikor Husi lelép, az ő dolguk, hogy bármi áron visszahozzák. Pihés, a légképzettebb vadász a főnök, ő kezeli a nyomkövető készüléket. Félszemű a fegyverszakértő. Bal szemét szőrös tapasz fedi, és mindig kéznél vannak a dobónyilai. Picur a kishúguk, aki borzasztóan igyekszik lépést tartani a nagyokkal, de túlzott igyekezetében gyakran elszúrja a trió akcióit. Állandó társa az inhalátor, mivel asztmától szenved. A Rózsaszín Sapkások fáradhatatlanul Husi nyomában vannak Hollywoodban, mert azt a parancsot kapták, hogy mindenáron hozzák haza Húsvét-szigetre.

Fred apja, Henry O’Hare (Gary Cole) tipikus családapa, aki három gyereke közül kettőre rendkívül büszke – a harmadiknak viszont ajtót mutat. Mr. O’Hare azt szeretné, ha fia a saját lábára állna, és találna egy unalmas munkát, ami lehetővé teszi, hogy fizesse a számláit.

Fred anyja, Bonnie O’Hare (Elizabeth Perkins) a családanyák gyöngye, egyben villámhárító szerettei között. Nem egészen érti fiacskáját, de a lehető legjobbat kívánja neki. Feltétel nélkül gyermekei pártján áll, és mindig igyekszik pozitívra fordítani a dolgokat.

Alex (Tiffany Espensen) O’Hare-ék tízéves örökbe fogadott kislánya. Akárcsak Sam, ő is igazi stréber, mindenben túltesz Freden. Alex pajkosan azt mondja bátyjának, őt azért fogadták örökbe, mert Fred egy rakás szerencsétlenség, ezért kellett nekik egy rendes gyerek is. Alex olyan mérhetetlenül tehetséges, hogy ő játszhatja a főszerepet, Tapsi Hapsit az iskolai húsvéti színdarabban.

Végszavazni a levegőnek

A Hopp alkotói tudták, vérbeli komikusokat kell szerződtetniük filmjük szerepeire, legyen szó élő vagy animált karakterekről. Haveros vígjátékról van szó, amelyben egy ember és egy nyúl épp akkor találkozik, amikor nagy változások történnek életükben. A humor legfontosabb forrása az a viszony, amely a két hős kapcsolatát jellemzi.

Fred O’Hare, a harmincéves mamakedvence szerepére James Marsdent kérték fel. „Mindenképpen Jamest akartuk, mert nemcsak remek komikus, de komoly drámai színész is – magyarázza Hill. – Mindig tudni akarja, mi az általa játszott karakter leglényege, és az honnan fakad. A nyusziról mindvégig mint szuperreális szereplőről beszéltünk, hogy James ennek megfelelő hitelességgel játszhassa el a barátját.”

Meledandrit lenyűgözte, hogy Marsden folyamatosan egy olyan szereplőnek végszavaz, akit majd csak az utómunkálatok során illesztenek be a jelenetekbe. „James elképesztően jó színész, és hihetetlenül kifejező az arca. Tökéletes választás egy animált főhős mellé. Már a Bűbájban (Enchanted) is remekelt, ahol pont egy életre kelő animációs figurát kellett eljátszania.”

Fred sikeres húgának szerepét Kaley Cuoco kapta, akit a nézők az Agymenők (The Big Bang Theory) című vígjátéksorozatból ismerhetnek. „Kaley elképesztően természetes és vicces – mondja Hill. – Nem sok vesződségünk volt vele, egyszerűen beleállt a jelenetbe, és már működött is. Sam kicsit anyáskodik Fred felett, mert a bátyusnak szüksége van rá, és Kaley tökéletesen hozta a figurát.”

Fred szüleit, Henry és Bonnie O’Hare-t Gary Cole, a The Brady Bunch című tévésorozat és a Hivatali patkányok (Office Space) sztárja, illetve a Nancy ül a fűben (Weeds) egyik főszereplője, Elizabeth Perkins alakítja. „A karakterem örök optimista – mondja Perkins, aki kamaszkora óta együtt dolgozik Bradyvel. – A lelke mélyén még hisz a tündér keresztanyában, a Mikulásban meg a Húsvéti Nyusziban. Mindig fia mellett állt, bármi is történt vele, és abba sem kötött bele, hogy felnőtt létére a szüleivel él. Az tetszett meg a forgatókönyvben, hogy pozitív a végkicsengése. Az az üzenete, hogy hinnünk kell olyan dolgokban is, amiket nem látunk-hallunk, vagy nem tudjuk bizonyítani a létezésüket.”

Cole számára nagy élvezetet jelentett, hogy tekintélyes családfőt játszhat. „A film úgy kezdődik, hogy a karakterem nincs elragadtatva a munkától, amit Fred végez, sőt magától a fiától sem. Próbál toleráns lenni, csak hát ő nem olyan. Amikor a fia lelkesen hazajön, és elújságolja, hogy munkát talált, a karakterem enyhén szólva lelombozza.”

Mr. O’Hare nem az egyetlen frusztáló pátriárka ebben a vígjátékban. „A Húsvéti Nyuszi több tekintetben is hasonlít Mr. O’Hare-re – magyarázza Meledandri. – Mindene a tradíció, hiszen a Húsvéti Nyuszik több ezer éves hagyományának folytatója. Nagyon szereti a fiát, éppen ezért magas elvárásokat támaszt vele szemben.”

A film meglepetés-szerepekkel sem fukarkodik. Husinak például sikerül besurannia a legendás The Blind Boys of Alabama gospelcsapat lemezfelvételére, s végül együtt dobolhat zenekarukkal. Hasonló vicces húzás, hogy Husit beválogatják a Hoff-faktor nevű tehetségkutató döntőjébe, amelynek házigazdája nem más, mint David Hasselhoff.

A film szereplői

JAMES MARSDEN (Fred) az utóbbi években nagyszerű drámai és komikus szerepekkel küzdötte magát Hollywood élvonalába. Nagy siker aratott a Modern család (Modern Family) című sorozat vendégsztárjaként, akárcsak a Haláli temetés (Death at a Funeral) című fekete komédiában.

További jelentősebb filmjei: A doboz (The Box), Kutyák és macskák: A rusnya macska bosszúja (Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore), Robot Chicken, Hajlakk (Hairspray), Superman visszatér (Superman Returns), X-Men trológia, Véres utcák (Tenth & Wolf), Height, Alibi – Ha hiszed, ha nem (The Alibi), Szerelmünk lapjai (The Notebook), A 24. napon (The 24th Day).

KALEY CUOCO (Sam) 17 éves kora óta szerepel sikeres tévésorozatokban. A 2000-es években a Pimaszok (8 Simple Rules) és az Agymenők (The Big Bang Theory) szereplőjeként vívta ki a nézők elismerését.

Fontosabb sorozatai: Mercy angyalai (Mercy), Bűbájos boszorkák (Charmed), A pletykafészek (Gossip Girl), Monster Allergy, A szökés (Prison Break), Rém rendetlen család (Complete Savages), Tru Calling – Az őrangyal, Az igazság napja (First Monday), Hetedik mennyország (7th Heaven).

GARY COLE (Mr. O’Hare) a híres chicagói Steppenwolf Theatre Company tagjaként kezdte pályafutását.

Fontosabb filmjei: Ananász expressz (Pineapple Express), Határtalan indulat (Conspiracy), American Pastime, Taplógáz (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby), Cry Wolf – Kiálts Farkast!, Hóbortos szerelem (Mozart and the Whale).

Cole leginkább tévés szerepeiről ismert, számos sikeres sorozatban volt látható: A férjem védelmében (The Good Wife), Halálosan komolytalan (Funny or Die Presents...), Family Guy (hang), A főnök (The Closer), Törtetők (Entourage), Gyilkos számok (Num3ers), The Cleaner – A független, Chuck, Született feleségek (Desperate Housewives), Kim Possible – Kis tini hős, Shark – Törvényszéki ragadozó, Az elnök emberei (The West Wing), Élve vagy halva (Wanted), Ügyvédek (The Practice), Különleges ügyosztály (Law & Order: Special Victims Unit).

ELIZABETH PERKINS (Mrs. O’Hare) rendkívül sokoldalú színésznő, a legváltozatosabb szerepekben volt látható pályafutása során. 2006-ban és 2007-ben Arany Glóbuszra és Emmyre jelölték a Nancy ül a fűben (Weeds) című sorozatban nyújtott alakításáért.

A Segítség, felnőttem! (Big) című Tom Hanks-film hozta meg számára az áttörést 1988-ban, ezt követte a kritikusok által nagyra értékelt Avalon.

További fontosabb filmjei: A doktor (The Doctor), Indián nyár (Indian Summer), A Flintstone család (The Flintstones), Csoda New Yorkban (Miracle on 34th Street), Tűzforró Alabama (Crazy in Alabama), Kutyák és macskák (Cats & Dogs), Némó nyomában (Finding Nemo – hang), A Kör 2. (The Ring Two), Kutyátlanok kíméljenek (Must Love Dogs), Monk – A flúgos nyomozó (sorozat).

A film alkotói

TIM HILL (rendező) New York Cityben kezdte karrierjét, ahol humoros jeleneteket írt és adott elő, illetve musicalekben szerepelt. Később érdeklődése az animáció felé fordult, íróként és szerkesztőként részt vett a Spongyabob Kockanadrág-sorozat (SpongeBob SquarePants) létrehozásában, és a Spongyabob – A mozifilm elkészítésében is ugyanilyen feladatot vállalt.

Első nagyjátékfilmje a Muppet Show az űrből (Muppets from Space) volt. További rendezései: A kiskrapek visszavág (Max Keeble’s Big Move), Garfield 2., Alvin és a mókusok (Alvin and the Chipmunks).

CHRIS MELEDANDRI (producer) hosszú éveken át a 20th Century Foxnál dolgozott, ahol létrehozta a stúdió animációs osztályát, és az ő felügyelete alatt indult hódító útjára a Jégkorszak (Ice Age) című rendkívül sikeres franchise. Új produkciós céget hozott létre a Universal égisze alatt Illumination Entertainment néven, és gyártani kezdte a stúdió által finanszírozott és forgalmazott élőszereplős, illetve animációs filmeket.

Meledandri a Fox egyik igazgatója volt 13 éven át, majd alapító elnöke lett a 20th Fox Century Animationnek. Nyolc évig vezette a céget, amely ezalatt több mint kétmilliárd dolláros bevételt termelt. A Fox a producer közreműködésével vette meg 1998-ban a Blue Sky nevű kis, keleti parti filmes trükkcéget, s az ő irányításával jött létre belőle a stúdió sikeres számítógép-animációs részlege, ahol ma már több 250 művész dolgozik. Meledandri irányításával olyan népszerű animációs filmek készültek, mint a Robotok (Robots), az Alvin és a mókusok (Alvin and the Chipmunks), A Simpson család – A film (The Simpsons) és a Horton (Dr. Seuss’ Horton Hears a Honk!).

Az Illumination eddig legnagyobb sikere a Gru (Despicable Me) volt, amely több mint félmilliárd dolláros összbevételt ért el, és Arany Glóbuszra is jelölték.

Meledandri következő produkciója a The Lorax, amelynek már folynak a munkálatai.

Fotók, videók, interjúk ide kattintva!


süti beállítások módosítása