látogató számláló

Kritika: Skyfall

Dr. No és Skyfall kritika is egyben.

Nem most láttam. Valahogy úgy voltam vele, hogy inkább nem írok róla. Azt már nem tudom megmondani, hogy miért, de ez most lényegtelen. Most viszont úgy döntöttem, hogy inkább írok róla. Mert ahány ember annyi vélemény születik egy filmről, íme, az enyém. De mielőtt belevágok, röviden beszámolok, hogy miért a Dr. No a legjobb James Bond film számomra.

Történet röviden: James Bond (007) Nagy-Britannia legjobb ügynöke. Egy nap kap egy küldetést. Meg kell oldania egy rejtélyes gyilkosságot. Ám hamar rá kell Bondnak jönnie arra, hogy a gyilkosság mellett még sok más érdekesség lapul a háttérbe. Jamaicába küldik, ahol segíti munkáját egy ottani hajós Quarrel és a hűséges CIA ügynök Felix Leiter. Küldetése során szembe kell nézni tarantulákkal, egy tüzet okádó sárkánnyal és persze Dr. No-val.

Számomra a Dr. No a legjobb Bond film mint, már említettem. Miért?  Nincs benne egy felesleges robbanás, se vizuális effektek. Nincsenek benne agyatlan akciójelenetek, amik a történet rovására mennek. Maga a történet egyszerű, mégis részletesebb és élvezetesebb, mint a többi Bond filmnél. Dr. No igazi fő gonosz akit jobb minél messzebbről kikerülni. A szereplőkről épp annyi információ derül ki, amennyi szükséges, se több, se kevesebb. Sean Connery (skót származású, és mégis birt titkos ügynököt alakít) teljesítménye kivalló. Számomra ő az igazi James Bond. Bármennyire is próbálkoztak a többiek. Ursulla Andress meg a legjobb Bond lány. Aki elég sas szemű az Ursulla bájait is láthatja a filmben. Terence Young meg egy kivalló rendező. És így, kevés akció jelenettel is le tudott kötni és végig tudtam izgulni úgy, hogy már nem először látom a filmet.  A vágás, a zene, a díszletek is mind- mind remek munkát takarnak. Ja és ezt a Bond filmet láttam legelőször.

Na, de a mostani Bond film, a Skyfall. Nagyból ugyan olyan, mint a Dr. No. A történeten van a hangsúly és nem azon, hogy teletömik CGI alkotta akció jelenettel.  Persze azért van benne akció jelenet, csak mondjuk nem annyi, mint a korábbi kettő Craig féle Bondba. Meg igazából a történet félig mondanám eredetinek. Most komolyan hány Bond filmet láttunk, már ami azzal kezdődik, hogy 007 ügynök meghal. De talán a legnagyobb pozitívuma az a főellenség, Silva. A készítők bár bejelentették, hogy a Sötét Lovag inspirálta őket, de szerintem akkor is leeset volna mindenkinek, ha nem árulják el ugyan is Silva karaktere nagyban hasonlít Jokeréhez. Annyira azért nem zavaró csak azért egy kis plágium szaga van a dolognak. Ezzel persze nem azt mondom, hogy rossz film. Ami még talán a Skyfall legnagyobb erőssége az a rendezés. Nagyon profi munkát végzet a rendező. Vágások is jók voltak, meg szépen lett fényképezve a film. Elismerésem. Mert azért egy jubileumát ünneplő franchise legújabb részét, ha elrontották volna, akkor oda a stúdiónak meg az alkalmazottaknak, na meg a franchisenak. A film vége meg lehet, hogy hasonlít, a Reszkessetek Betörőkre. Aki látta a filmet az érteni fogja, de engem nem zavart. Egy ügynök igenis találja fel magát minden szituációba. Meg eleve a feszültség keltésen volt a hangsúly, ami valljuk be, működik. Bár azért elmehettek volna a főhadiszállásra fegyverekért.  A főcímdal jó volt, bár Adele nem a szívem csücske, de inkább őt hallgatom, mint Gagát. Csak egyszer nehogy az legyen, hogy az ő nevéhez legyen kötve egy Bond főcímdal (remélem ezzel nem festettem ördögöt a falra). A filmben szereplő két Bond lány, hát nem hittem volna, hogy ilyet mondok egyszer: egyik se tetszett. Naomie Harris egyszerűen nem tudott magas sarkúban menni. Komolyan nézzétek meg. Össze-vissza dülöngél. Bérénice Marlohe szerintem meg nem szép, meg elég keveset volt jelen, hogy megkedveljem a karakterét. Na, de miért nem szép? A kaszinós jelenetbe, ott a cigivel a szájába, már az irritál engem, ha egy nő cigizik, meg azok a hosszú köröm, te szent ég. Fúj! De legalább ő tudott járni magas sarkúba. Ennek ellenére jó kis Bond film, A Quantum csendje okozta kulturális borzalmakat feledtette velem.


süti beállítások módosítása