látogató számláló

4K (UHD) BD-k érkezése megerősítve!

Amikor tavaly megjelent 15 db ún. "Mastered in 4K" Blu-ray lemez az InterComtól (a Sony Pictures által), akit egy kicsit érdekelt a téma, de nem volt benne járatos, rögtön azt kérdezte, hogy miben mások ezek a lemezek, milyen tévére és lejátszóra van szükség ahhoz, hogy 4K-ban élvezhessék a lemezek tartalmát. Nos, a válasz az volt, hogy semmi extrára nincs szükség ahhoz képest, amivel az addig megjelent Blu-ray lemezeket játszották le, ugyanis ezek tartalmát nem lehet 4K-ban megtekinteni, mivel ezen kiadványok nem 4K-s filmeket tartalmaznak, hanem 4K-s forrásból újramasterelt 1080p (Full HD) felbontású filmeket. Ez azt jelenti, hogy fogták a 4K-s forrást, majd a kép javulását a lehető legjobban megtartva "visszabutították" kisebb képméretre. (A bejegyzés végén majd találtok egy összehasonlítást, amely a Szellemirtók 2009-es és 2013-as kiadásának képe közti különbséget mutatja be.)

BD_4K.jpg

Berlinben, az IFA 2014-en Victor Matsuda, a Blu-ray Disk Association elnöke által megtörtént a bejelentés: 2015 végén jönnek a tényleges 4K UHD (Ultra High Definition) felbontású Blu-ray lemezek, amely felbontás megjelenítéséhez szükséges televíziók már kaphatók egy ideje. Az UHD-lemezek specifikációit a jövő év első felében véglegesítik. Hozzáértők a következő jellemzőket tippelik:

  • 4K felbontás (3840×2160p)
  • Magasabb, akár 60fps képkockasebesség
  • Bővített, magasabb dinamikájú színskála (HDR)
  • HEVC/H.265 kódolás
  • Nagyobb tárolókapacitás (akár 66-100GB)

Mivel jár ez azoknak, akik majd valódi 4K UHD-ban szeretnék élvezni a filmeket otthonaikban? UHD tévé és UHD Blu-ray lejátszó vásárlásával biztosan. Valószínűleg a nem 4K-képes lejátszók (pl. PS3) esetében nem megoldható egy firmware frissítéssel a dolog. És hogy érdemes-e váltani? A DVD-ről Blu-rayre váltás valószínűleg nem sikerült olyan jól (Magyarországon biztosan nem), mint a VHS-ről DVD-re történő váltás, közben pedig már a még magasabb, 8K felbontású készülékeken is dolgoznak a fejlesztők...

Remélem, nem zavartalak össze Titeket nagyon a fentebb leírtakkal.
És akkor ahogy a bejegyzés elején említettem, íme a Szellemirtók 2009-es BD és a 2013-as "Mastered in 4K" BD kiadásának összehasonlítása (1:31-től):

UHD.png


süti beállítások módosítása