látogató számláló

Kritika: Drót (The Wire)

A Drót az HBO egyik legjobb sorozata! Meg merem kockáztatni, hogy aki jártas a sorozatok világában, az már hallott róla. A legtöbb ember top 10-es kedvenc sorozatai között általában ott szokott lenni. Nem véletlenül!

the-wire.jpg

(Enyhén spoileres írás.)

Érettségi után kezdtem el a sorozatot, aztán valahogy az első évad után abba hagytam, mondván, unalmas. Hát igen, van egy fajta tempója a sorozatnak, amit meg kell szokni, de ha hagyja az ember, hogy vezesse a sorozat, és türelmes, akkor kijelenthetem, hogy egy élménnyel lesz gazdagabb. Nemrég fejeztem be és sokat tanultam belőle.

De, hogy szemléltessem, milyen is a sorozat tempója, azt mondanám, hogy olyan, mint a Breaking Bad-é, csak lassabb. Nem jóval, de azért lassabb. Ezt nem eltántorítás céljából írom le, csak ha esetleg valaki kedvet kap a széria megtekintésére, az számoljon ezzel a ténnyel.

Na de, térjünk rá a lényegre. A sorozat Baltimore-ban játszódik, és a várost, illetve a városban jelenlévő intézménymenyeket mutatja be, a hangsúly a rendőrségen van, ez egy állandó pontja a sorozatnak, tehát mindig a nyomozásról szól az összes évad, de valami másról is szólnak pluszban az évadok, és ezáltal lesz egy óriási rálátásunk, hogy hogyan is működik... igazából minden. Az első évad egy nyomozásról, a "Barksdale ügyről" szól. Ebben az évadban igazából betekintést nyerhetünk abba, hogyan működik a rendőrség, milyen hierarchia rendszer működik a rendőrségen. Kedvenc karakterem Jimmy McNulty nyomozó, aki minden létező összefüggést észrevesz és mindent megtesz, hogy elkapja a bűnözőket.

A másik oldalról megismerhetjük a gengsztereket, a drogkereskedőket, a bűnözőket. És ahogy egyre jobban megismerjük a "rosszakat", rájövünk, hogy ők is hisznek valamiben, nekik is vannak motivációik, náluk is van hierarchia, sőt értékeik is vannak. Persze nem tünteti fel a sorozat őket jóként, csak közelebbről megismerjük a másik oldalt is, és egy-egy karakter emberibb lesz számunkra.
Aki látta a sorozatot, annak biztos egyből Omar Little neve ugrik be. Nos, nem véletlenül, mivel elég szépen ábrázolták a készítők a karakter motiváltságát, hogy mit miért tett, és ahogy egyre jobban megismerjük, úgy válik egyre szimpatikusabbá. Az első évad vége a Barksdale ügy sikeres lezárásáról szól (persze ez csak a látszat, de valamennyire sikerült lezárni), így a második évad már egészen másfajta bűnözésről szól.

Ugyanis a második évadban a bevándorolói bűnözés kerül a középpontba, de betekintést nyerünk a munkásosztály problémáiba, főleg a kikötői munkások világába és a hozzájuk tartozó problémákba. A második évad szerintem kicsit gyenge lett, Sobotkáék nem kerültek közel a szívemhez, főleg az idegesítő Ziggy. Viszont a nyomozós szál ebben az évadban is remek.

A harmadik évadban folytatódik a Barksdale ügy. Új tagokkal és régi veteránokkal, de már a politika rendszerbe is bekukucskálhatunk és felvetődik a kábítószer-fogyasztás liberalizációjának kérdése is. Bevallom, a harmadik évad a kedvencem. Ahogy szociális szemmel bemutatja a várost, az valami elképesztő, az előző évadok is nagyon realisztikusan mutatták be a várost, mind közvetett és közvetlen oldalról, de a harmadik évad a csúcspont e tekintettben.

A Barksdale-banda új, fiatal erővel néz szembe, Marlo Stanfield személyében, aki nagyon fiatal és egyre jobban a csúcsra tör. A kábítószer-fogyasztás egyre nagyobb mértékeket ölt, mivel Marlo emberei is drogban utaznak, így a város szinte úszik a kokóban. Ezért a pályafutása végéhez közeledő Howard "Bunny" Colvin őrnagy úgy dönt, hogy ideje végre változtatni a nyugati körzetben uralkodó áldatlan állapotokon, ezért kockázatos kísérletbe kezd. A vezetőség tudta nélkül három lakatlan területre koncentrálja a drogkereskedelmet, és e helyeken nem foganatosít letartóztatásokat, ezáltal mintegy legitimálja a kábítószert. Kísérlete következményeként a körzet többi része kivirágzik, drasztikusan csökken a bűnözés, azonban felettesei és a politikusok botrányt kiáltanak, megszüntetik intézkedéseit, lefokozzák és sajnos nyugdíjba küldik. De ebben az évadban, már a szociális szakemberek munkájába is betekintést nyerhetünk, sőt ez az évad előre vetíti a következő évad fő szálát, az oktatási rendszert.

corner-boys-03-1024_1.jpg

És igen, a negyedik évad középpontjában az iskolarendszer van, persze ebben az évadban is van egy nyomozós szál, de én úgy éreztem, hogy egy picit háttérbe szorul a korábbiakhoz képest. Persze ez nem baj, mert az iskolarendszer az alapja mindennek, onnan kerül ki az új bűnözői generáció is. Pontosítok: tehát vannak olyan gyerekek, akik szülői háttér-gondokkal küzdenek, illetve vannak olyan gyerekek, akiknek nincs ilyen hátterük. És az iskola hiába tesz meg mindent, otthon – iskola után – már ezek a gyerekek nincsenek felügyelet alatt, nem ellenőrzi őket senki, hogy kész-e a házi feladatuk, vagy hogy hol vannak. Így ezek a gyerekek lesznek a következő bűnözői generáció. És a negyedik évad pont ezt mutatja be. Ott van Dukie, aki ha új ruhát kap, az anyja eladja rögtön, hogy tudjon drogot venni. Persze kap segítséget, Prez tanár úr személyében, de ez kevés. Ebben az évadban a politikába is jobban betekinthetünk, ugyanis végigkövethetünk egy polgármester-választást. Ami szerintem nagyon jó és élvezetes, a színfalak mögé is beláthatunk, és mögötte nagyon sok minden rejlik. De a szociális szakemberek világa ebben a szezonban is jelen van, a gyámhatóság is megjelenik, szóval sokszínű a negyedik évad, de a harmadikhoz nem ért fel, maximum tartotta a szintet.

Az 5. évad pedig a gazdasági válságról szól, illetve a nyomtatott sajtó világába kalauzolója el a nézőt. Bár az ötödik évad jól indít, de a közepén ellaposodik, de egybevéve egész tűrhető. Nagy hangsúlyt kap a hajléktalanság, illetve a sajtó álhírei is.
És milyen az évadzáró rész, ami egyben sorozat záró is? Hát, én elégedett voltam vele, ugyanis az összes karakter megkapta a maga lezárást a készítők oldaláról, persze ezt a sorozatot bármeddig lehet nyújtani, de azért ha az embernek van egy kis fantáziája, belelát, hogy végül is mi lett a szereplőkkel. De nagy befejezést ilyen sorozatnak nem lehet adni, szóval mindenki úgy üljön neki!

Nos, összefoglalva: nagyszerű sorozat. Nagyon jó volt látni, hogy igazából a valóságban is így működik az egész rendszer, és miden mindennel összefügg. De kiknek is ajánlom igazán? Azoknak, akik nyitottak az új dolgokra, és nem az unalmas CSI-szerű sorozatokat kedvelik. Sokat tanulhatnak belőle a szociális szakembereknek tanulók (szociálpedagógusok, szociális munkások), de a tanító- és tanárhallgatók is (főleg a 4. évadból), na meg persze a rendőrnek készülők is.
És szerintem ehhez a sorozathoz kell egyfajta értelmi szint, hogy élvezze az ember.
A 4:3 képarány meg ne riasszon el senkit, mert az HBO nemrég felújította HD-ra a sorozatot, szóval mindkét formában megtekinthető, de a 4:3 szerintem jobb.

Ha van véleményetek a sorozatról, ne tartsátok vissza!

wire-s5-poster.jpg


süti beállítások módosítása