látogató számláló

Kritika: Logan - Farkas (Logan)

Nem vén mutánsoknak való vidék.

SPOILERMENTES!

Ezt is megéltük: Hugh Jackman utoljára bújik Logan bőrébe. Emlékszik még valaki az előző két különálló Farkas történetre? Nem lepődnék meg azon, ha senki sem. Na, de akkor egy kis történelem: 2009-ben mutatták be az X-Men kezdetek: Farkas című filmet, ami lényegében az X-Men kezdetek filmsorozat első részeként szolgált volna, ugyanis a Fox-nál úgy döntöttek, hogy a leghíresebb X-Men tagok (és ellenfelek) kaptak volna egy-egy különálló eredettörténetet. Farkas után jött volna egy különálló Magneto-film is (X-Men kezdetek: Magneto címen), amit elvetetett a stúdió. Az okok mögött igen egyszerű dolog állt: az első különálló, Farkasról szóló film minden szempontból megbukott. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez az egyik leggyűlöltebb képregényfilm a világon. Az hagyján, hogy rettenetes volt a CGI és a történet is elég gyenge volt, e mellé még az egyik leghíresebb, legkedveltebb képregényfigurát is megalázták. (Igen, Deadpoolra gondolok). Pedig a film két forgatókönyvírójának, David Benioff-nak és Skip Woods-nak csak az lett volna a dolguk, hogy elolvassák a 2006-ban indult Wolverine Origins című képregényt, és abból írnak egy jó kis forgatókönyvet, ehelyett megkaptuk a már előbb említett filmet. Így megbukott az X-Men kezdetek filmsorozat, de megnyugtatok mindenkit, valamennyire a különálló Magneto-film is megjelent, csak az lett a címe, hogy X-Men: Az elsők.

logan_pic_03.png

Aztán 2013-ban megkaptuk Logan második különálló filmjét, egy ötletes címmel: Farkas (The Wolverine). Ami azért valljuk be, már jobban sikerült, mint az előző önálló kaland, de még így sem ért fel egyik fő-történetszálú X-Men-filmhez sem (maximum az X-Men: Az ellenállás végét überelte). Látványos akciójelenetekkel büszkélkedhet a film, csak sajnos pont abból volt kevés és így a kétórás játékidő elég hosszúnak érződött, de ettől függetlenül látszódott a javításra való hajlam. De gondoljuk csak arra, hogy mi lett volna akkor, hogy ha az előző két különálló film jól sikerült volna. Mekkora elvárásokkal vártuk volna a Logan - Farkas című filmet? Szinte a lehetetlennel lett volna egyenlő megugorni a lécet. De így legalább az elvárásaink is alacsonyabban voltak, és biztonságosan kijelenthette mindenki, hogy na ez már biztos jó lesz. Bár bevallom, én ettől függetlenül is nagy elvárásokkal ültem be a filmre, de hozzáteszem, ez azért volt így, mert ismerem azokat a képregény-történteteket, amikből a Logan című film alkotói merítettek ihletet.

Nos, a film megnézése után bátran kijelenthetem, hogy Farkas utolsó kalandja jó lett, sőt, nagyon jó lett!

logan_pic_05.png

Na, de akkor konkrétan a filmről. Nem akarok semmit elspoilerezni, ezért csak nagy vonalakban a történetről annyit, hogy 2029-et írunk és egy mutánsok nélküli világban (legalábbis sokan azt hiszik, hogy már nem léteznek) járunk, ahol Logannek, és Charles-nak bujkálniuk kell. Mert hát nem lenne ez a film se egy mutánsokkal foglalkozó film, ha nem lenne benne egy szervezet, ami még a mai napig vadászik a megmaradt „mutikra”. Loganéknek elég jól megy az inkognitóban maradás, ám egy váratlan személy, egy kislány felkavarja a dolgokat.

A film látványvilága nagyon hangulatosra sikeredett, de senki ne a Mark Miller által jegyzett Old Man Logan című képregény posztapokaliptikus világát képzelje el, bár a játékidő nagy részében így is a sivatagban, vagy legalábbis puszta tájakon játszódik a film, de ezek közül maximum Loganék búvóhelye az, ami visszaadja azt a bizonyos stílust. Emellett még nagyon jól keverednek a westernek és a road movie-k stílusjegyei, ami ad egyfajta különleges hangulatot a filmnek.

Ja, és senki ne számítson valami hatalmas képregényes főgonoszra, persze van ez az előbb említett szervezet, ami miatt a megmaradt mutánsoknak állandóan menekülniük kell, de ez csak olyan tessék-lássék formában van jelen. Ez a folyamatos menekülés ad egy állandó feszültséget, de ebben a filmben a legnagyobb ellenfél maga az idő, annak linearitása. Ahogy Logan kezd egyre jobban ráeszmélni, hogy nem olyan gyorsan regenerálódik, öregszik, és már nem az az eszeveszett mutáns, akit eddig ismertünk, sokkal megfontoltabb, és ha teheti, kerüli a közelharcot - persze a legtöbb esetben pechje van. Charles se a régi, ő is küszködik, szinte már csak vegetál (az öregkor szépségei, ugye?). Persze van olyan alkalom, mikor uralja az adott szituációt, de az már nagyon ritkán fordul elő. És itt említeném meg azt is, hogy a Logan és Charles közötti párbeszédek egyszerűen zseniálisak. Ezek a párbeszédek a legtöbbször humorforrásként szolgálnak, de abból a fajtából, ami nem rontja el a feszültséggel teli pillanatokat.
De ez még hagyján! A film legnagyobb erőssége az, hogy képes azt a hatást jól átadni, képes a nézőben realizálni, hogy ezek a fickók már nem a régiek. Már nem azok, akik egyből szembeszállnak a gonosszal, bármilyen formában is jelenjen meg az, hanem menekülnek, meghátrálnak. Menekülnek, hogy azt a rövid kis időt, ami még megadatik nekik, békében tudják leélni. És ez a rádöbbenés ad egy olyan különleges hangulatot a filmnek, amit még nem lehetett látni egy képregényfilmtől se. Persze már így is vannak olyan művek a műfajon belül, amik az öregedéssel foglalkoznak (lásd: A sötét lovag - Felemelkedés), de azok nem tértek ki rá ennyire. Így a Logan - Farkas képes volt valami újat mutatni a képregényfilmek világában.

logan_pic_04.png

Akciójelenetekből is van dögivel, amik nagyon jól koreografáltak és rendkívül látványosak. Laura, azaz X-23-as méltó utódja Logannek, és a kettőjük közötti kapcsolat is nagyon hatásosra sikeredett. Megnyugtatnék mindenkit, aki attól félne, hogy a film cselekményéből elmegy egy csomó idő azzal, hogy azt nézzük hogyan csinál Logan megfelelő Farkas-utódot Laurából. Nyugi, ilyen nincs a filmben! Aminek én baromira örültem, mert Laura így is van olyan badass, sőt olyan mozdulatokat csinál, amiknél néha tátva maradt a szám.
Senkit ne tévesszen meg a 16-os korhatár, mert annál sokkal brutálisabb a film, higgyétek el nekem. Úgy potyognak a végtagok és folyik a vér, mint egy Tarantino-filmben.

Hugh Jackman méltóan búcsúzott el a legkedveltebb X-Men karaktertől. Csak egy a baj: hogy e film megnézése után még rengeteg ilyen minőségű Farkasos kalandot néznék meg, amire már nem lesz lehetőségem, de bízom benne, hogy a Foxnál mindenki arra fog törekedni, hogy a legközelebbi mutánsos produkcióról is ilyen sok ember jöjjön ki elégedetten. És a lényeg: igazak a pletykák, a Logan - Farkas után tényleg nincs stáblista utáni jelenet. Tényleg! A sajtóvetítésen is sokan a teremben maradtunk, de hiába, nem történt semmi.


süti beállítások módosítása