látogató számláló

Néhány dolog a "Pókember - Idegenben" c. filmről

Pókember nem pihenhet. Az már kiderült, hogy az ifjú pók (Tom Holland) egyedül is képes megmenteni a világot, és csapatban is megállja a helyét, de közben úgy érzi, neki is jár, ami bármelyik középiskolásnak, és a haverjaival európai körutazásra indul.

De éppen, amikor élvezhetné végre mindazt, amit a baráti lazulás kínál, újabb ellenség tör a világra. Az őselemek pusztító erejével rendelkező Elementálok egy párhuzamos univerzumból érkeznek, és követi őket a rejtélyes Mysterio (Jake Gyllenhaal) is, aki csatába szólítja a vakációzni vágyó Pókembert...

ÚJ VILÁG… ÚJ PÓKEMBER?

Humor, érzelem, látvány, akció – a Pókember – Idegenben (Spider-Man: Far from Home) hiánytalanul szállítja mindazt, amitől a Pókember-filmeket és az egész Marvel-moziverzumot szeretjük. A saga legújabb darabja a Pókember – Hazatérés (Spider-Man: Homecoming) stílusát, hangvételét viszi tovább, és rendezője is ugyanaz: Jon Watts.
„A film ott veszi fel a történet fonalát, ahol a Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame) letette – magyarázza Watts. – Az egész világ Tony Starkot, a Vasembert gyászolja. Peter vesztesége még nagyobb, mert ő Stark személyében a személyes barátját és tanítómesterét veszítette el. A fiú belefáradt a megmentő szerepébe, és szeretné végre az átlagos tizenévesek életét élni. Ám Pókember nem hétköznapi tini: felelős a világért, és ez a teher Tony Stark halálával megsokszorozódott. És amikor Nick Fury a vakációját megzavarva a segítségét kéri, nem térhet ki a hívás elől.
„A Pókember – Idegenben még viccesebb, mint az előző mozi, és a tétek is magasabbak – állítja a Peter Parkert immár ötödször megszemélyesítő Tom Holland. – És az egész történet sokkal személyesebb.”
„Az előző Pókember-film középpontjában Peter felnőtté válása állt – veszi vissza a szót Watts –, most viszont Peter szeretne egy kicsit megint kamasz lenni, és a barátaival lógni. Úgy érzi, ideje két hétre kiszállni a mókuskerékből. Az egész világ az új szuperhőst, a következő Tony Starkot keresi, és sokan Peterben látják Stark örökösét. Petert nyomasztja ez a felelősség: érhető, hiszen még csak 16 éves. Alig várja, hogy megszabaduljon a Pókember-jelmeztől, és a barátaival nyári vakációra induljon. De hamarosan rá kell jönnie, hogy ez az öltözék most már mindig az élete része marad.”
„A világ már nem ugyanolyan, mint amilyennek a Pókember: Hazatérésben megismertük, Thanos csettintése mindent megváltoztatott – fejtegeti Amy Pascal producer. – Igaz, hogy hatását visszafordították, és Tony Stark életek milliárdjait mentette meg, köztük Peter Parkerét is, de a fiú nagy árat fizetett a visszatérésért: az új világból hiányzik az az ember, aki a mestere volt, és a legjobban hitt benne. Most az a feladat vár rá, hogy elinduljon a Tony által kijelölt úton, és olyan szuperhőssé váljon, amilyennek a Vasember megálmodta.”
„Peter legszívesebben elbújna Queensben, és maradna az a kedves szomszéd srác , aki segít, ha baj van – mondja Rachel O’Connor executive producer. – A film azt az utat mutatja meg, amelynek végén igazi, Bosszúállók-szintű szuperhőssé válik.”

Pókember - Idegenben (Spider-Man: Far From Home) - a magyar hangok

POKOLBA FURYVAL

Az ember, aki Pókemberünk sorsának új irányt szab, Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. korábbi vezetője. A férfi elszántan üldözi Petert, hogy harcba hívja egy új fenyegetés: az Elementálok ellen. A fiú nem törődik vele, pimaszul kinyomja a hívását, de Fury nem az a típus, aki hagyja magát lerázni. Végül Velencében éri utol Petert, és egy olyan ajánlatot tesz, amire nem lehet nemet mondani.
„Fury becsüli a kölyköt, de kétségei vannak vele kapcsolatban, és nem érti, Tony Stark miért őt választotta örököséül – magyarázza Samuel L. Jackson, aki immár 12. alkalommal alakítja a szerepet. – Ott motoszkál benne a kérdés, hogy méltó-e Parker arra a nagy ajándékra, amit Starktól kapott.”
„Furyt egyetlen cél vezérli: megvédeni a világot – teszi hozzá Watts. – Ő hozta létre a Bosszúállókat, és most a nulláról kell újjáépítenie a csapatot. Peter kulcsfigura ebben a játszmában.”
Chris McKenna és Erik Sommers forgatókönyve új oldaláról mutatja be Furyt. „Thanos csettintése öt évre őt is a nemlétbe száműzte – magyarázza a rendező. – Korábban hozzászokott, hogy ő fogja a gyeplőt, de most minden megváltozott: egy idegen, új világ veszi körül, és Furyt roppantul idegesíti, hogy a dolgok irányítása kicsúszott a kezéből.”
Fury helyettese, Maria Hill szintén a helyét keresi a csettintés utáni világban.
„Ő is a porrá omlott, amikor Thanos megfelezte a világegyetemet – mondja Cobie Smulders, akinek ez a hatodik Marvel-moziverzumos filmje, amiben a S.H.I.E.L.D. ügynökét alakítja. – Öt év után tért vissza, most megpróbál képbe kerülni, a megváltozott viszonyokhoz alkalmazkodni, és újraértékelni kapcsolatát Furyval.”

EGY TITOKZATOS ÚJ SZUPERHŐS

Az emberiséget fenyegető legújabb veszély, amit Furyt a Peter utáni hajtóvadászatra indítja, az őselemeket uraló, pusztító erejű Elementálok felbukkanása. Egy alternatív világból jönnek, és nyomukban érkezik egy új szuperhős, Quentin Beck / Mysterio is, hogy megküzdjön velük.
„A Marvel-univerzum rajongói jól ismerik Mysteriót, a képregények egyik főgonoszát – mondja Watts. – Rendkívül izgalmas, nagyformátumú figura, eredetileg zseniális illuzionista és bajkeverő, a mi filmünkben azonban új szerepkörben tűnik fel. Felvillanyozónak találtam az ötletet, hogy csavarjunk egyet a jól ismert karakteren, és a világ megmentése érdekében hozzuk össze Pókemberrel és Nick Furyval.”
A Jake Gyllenhaal által megszemélyesített Mysterio egy párhuzamos világ szülötte, és azon a résen át érkezik a Földre, amelyet Thanos csettintése ütött az univerzumon.
„Olyan színészt kerestünk a szerepre, akit a néző egy szempillantás alatt elfogad szuperhősnek, és aki esetleg a Bosszúállók új csapatának is az élére állhat – magyarázza Watts. – Jake minden tekintetben megfelelt az elvárásainknak.”
Mysterio kötelességének érzi, hogy megküzdjön az Elementálokkal, amelyek az ő világából törtek rá az emberiségre. Peterrel sajátos a viszonya: nem mentor – az Stark volt –, inkább egy idősebb barát, amolyan empatikus nagybácsi, aki megérti Peter vonakodását, de arra buzdítja, hogy fogadja el a kihívást, és egyesítsék erejüket a harcban.
„Az idegen világból érkező Beck szövetségest és lehetséges társat lát Peterben – fogalmaz Watts. – De azt is megérti, hogy szíve szerint a világ megmentése helyett inkább a barátaival vakációzna.”

HAPPY SZÉP NAPJAI

A Peter életében jelentős szerepet tölt be egy másik felnőtt is: Happy Hogan, Tony Stark egykori legjobb barátja és biztonsági főnöke. Happyt ezúttal is az a Jon Favreau alakítja, aki a Vasember-sorozat első filmjének, A Vasembernek (Iron Man) még rendezője volt, a következő két részben egy-egy cameo alakítás erejéig tűnt fel, a Vasember 3-ban és a Pókember: Hazatérésben pedig már fontos karakterszerepet vállalt.
„Egy rendező számára kevés ahhoz fogható gyönyörűség van, mint amikor egy másik rendezőt irányítani – árulja el Watts. – A rendezőkolléga pontosan érti, mit szeretnénk, és színészként is rendezőaggyal gondolkodik.”
Az új Pókember-filmben Favreau Happyje atyai baráttá lép elő: ha pótolni nem is képes Tony Starkot, de segít feldolgozni a halálát, és megtalálni Peter helyét a védelmezőjét veszített világban. A férfi ugyanakkor Peter édesanyja iránt is egyre fokozódó érdeklődést tanúsít, és a két felnőtt között szövődő románc – a film egyik humoros szála – csöppet sem teszi boldoggá a srácot.
May nénit a Pókember – Hazatérés után ismét az Oscar-díjas Marisa Tomei alakítja. A nő tisztában van Peter titkos személyiségével: büszke unokaöccsére, és elkötelezett társadalmi aktivistaként mindent megtesz, hogy szuperképességeit a világ jobbítására használja.

BARÁTOK ÉS AZ ELSŐ SZERELEM

Peter sorsfordító döntése, hogy iskolatársaival Európába megy osztálykirándulásra, eredetileg csak a jól megérdemelt lazításról szólt volna: a fiú végre ki akart mozdulni Queensből, és kicsit vakációzni a barátaival.
A társaság valamennyi tagja – Peter, MJ, Ned, Flash és Eugene– Thanos csettintése miatt öt évre megszűnt létezni. Más osztálytársaikkal ellentétben, akik életben maradtak, és idősebbek lettek, ők egy percet sem öregedtek.
A kirándulás még szorosabbra szövi a fiatalok közötti szálakat, és Peter egyre jobban belezúg csinos és határozott osztálytársnőjébe, MJ-be, akit ismét Zendaya alakít.
„MJ-nek iszonyúan jól vág az esze, mindent észrevesz, mindent kifigyel, így aztán gyorsan rájön Peter titkára – magyarázza a fiatal színésznő, aki az Indul a risza! (Shake It Up) című komédiasorozatban tűnt fel, és a Pókember – Hazatérésben mutatkozott be MJ szerepében. – Peter bírja a stílusát, a poénjait, és persze MJ-nek is bejön a srác.”
De vajon tényleg őt szereti, vagy Pókembert? „Ez a fiú nagy dilemmája – mondja Watts. – Arra vágyik, hogy a lány saját magáért kedvelje, de attól fél, hogy MJ csak a szuperhősért van oda.”
Szerelmes Peter legjobb barátja, a kiapadhatatlan humororrásként működő Ned is, aki ezúttal is Jacob Batalon alakít. Ő az egyik osztálytársukkal, az Angourie Rice által megformált Betty Blanttel jött össze, és a szerelem átrendezi a két srác kapcsolatát. Korábban elválaszthatatlanok voltak, most viszont mindkettejük életében újfajta elkötelezettségek jelennek meg.
Szintén visszatérő szereplő a banda ötödik tagja, Eugene Thompson, a Pókember-rajongó vlogger: őt ismét Tony Revolori játssza.
Peter környezetében nem mindenki esett áldozatul a csettintésnek: osztálytársukat, Brad Davist (Remy Hii) megkímélte Thanos világegyetem-felező akciója, és a srác most öt évvel idősebben, jóval érettebben komoly vetélytársa Peternek az MJ kegyeiért folytatott harcban.

IRÁNY EURÓPA

Pókembert szoros szálak fűzik New Yorkhoz, azon belül is Queenshez, az új film azonban kimozdítja komfortzónájából, és nagy utazásra indítja Európába. „Az úticél Velence, Berlin, Prága és London – avat be a Watts. – Minél több izgalmas helyen akartunk forgatni, hogy kilépjünk a korábbi filmek megszokott környezetéből. Azonban ügyeltünk rá, hogy a sokféle európai helyszín ne csak üde színfoltot jelentsen, hanem a történet és a karakterek épülését is segítse.”
A stúdiójeleneteket a Warner Brothers angliai műtermeiben vették fel, Londontól nem messze, Leavesdenben. Claude Paré díszlettervező tervei alapján itt építették meg a velencei díszleteket, valamint néhány berlini és New York-i helyszínt.
„Az angliai forgatás fantasztikus élmény volt – avat be a Peter Parkert játszó Holland. –Pókember és London egyaránt életem fontos része, és őrületesen élveztem, hogy most a kettő összejött. Amúgy vicces, hogy a Pókember – Idegenbent az otthonom közelében vettük fel, a Pókember – Hazatérést pedig sok ezer kilométerre, az Egyesült Államokban.”
A leasvesdeni stúdiókban hatalmas, szerteágazó díszletek épültek, de méretével és kidolgozottságával mind közül kiemelkedett a velencei akciójelenet forgatásához létrehozott díszlet-komplexum, ami a Rialto híd egy részét és a halpiacot is magában foglalta. Itt a stáb többfajta vízmozgató eszközt is csatasorba állított, amelyekkel a Peter és az Elementálok közti küzdelem során képződő hatalmas hullámokat szimulálták.
Holland számára a legemlékezetesebb akciójelenet az volt, amikor Pókemberként kikötői cölöpökön rohant végig. „A kaszkadőrszakértő azt ajánlotta, hogy vegyek fel sípcsontvédőt, nehogy összevissza verjem magam, ha megcsúszom és a bárkák közé esem, de én nemet mondtam – meséli a színész. – Ez volt az a döntésem, amit aztán utólag kegyetlenül megbántam!”
A műtermi forgatás után a csapat Csehországba költözött át. Prágában néhány romantikus jelenetet rögzítettek Peter és MJ között a város egyik legszebb és leghíresebb műemlékén, a csodálatos Károly-hídon, ezenkívül forgattak az Operaházban is, ahol Pókember egy Smetana előadáson próbálja elrejteni a barátai a veszély elől. A Csehország forgatást az ország északi részén lévő festői Liberecben zárták, ahol egy látványos akciójelenetet vettek fel, amiben egy körhinta és egy óriáskerék is fontos szerepet kapott.
Ezután következett Velence, ahol Pókember élőben, a lagúnák fölött is bemutathatta, mit tud – a lélegzetelállító jeleneteket Matthew J. Lloyd operatőr és csapata rögzítette.

PÓKEMBER ÚJ RUHÁI

A szuperhős milliónyi rajongója számára Pókember piros-kék jelmeze a figura megjelenésének elidegeníthetetlen része. A klasszikus öltözék természetesen a legújabb filmből sem hiányzik, a háromszoros Oscar-jelölt Anna B. Sheppard jelmeztervező és segítője, Graham Churchyard azonban új elemekkel is gazdagították Pókember ruhatárát.
A legendás alapruha mellett Peter a történet során magára ölti Tony Stark ajándékát, a Vaspók-ruhát is, amit már a Bosszúállók: Végtelen háborúban és a Bosszúállók: Végjátékban is megcsodálhattunk, emellett Nick Furytól kap egy tiszta fekete „lopakodó” öltözéket, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy szuperhősünket láthatatlanná tegye a radarsugarak számára. A lopakodó jelmezt néhány más Marvel-képregényfigura ruhája ihlette: hasonlót viselt többek közt a Fekete Özvegy, Amerika kapitány és Sólyomszem is.
Az öltözék tervezésébe Watts is besegített, és az ő ötlete volt a kissé bumfordi szemvédő, amely a hight-tech öltözék mulatságos ellenpontja, és némiképp a múlt század nyolcvanas éveinek flip-up nagyszemüvegeit idézi. „Meg akartuk törni vele a fekete ruha kémfilmes hatását – árulja el Rachel O’Connor executive producer–, és kissé közelebb hozni Peter szerethető karakteréhez.”
Egy negyedik öltözet is feltűnik a filmben: ezt Peter tervezi magának, és vörös-fekete színével a fiatal szuperhős belső fejlődését szimbolizálja. „Ez a jelmez Peter víziója Pókemberről – magyarázza Sheppard – , amely azt is kifejezi, hogy nem akar többé Vasember lenni.”
Az új ruha újfajta harci technikákat is lehetővé tesz, hálóvetői kisebbek, fejlettebbek, és némiképp a pókemblémát is átdolgoztuk rajta.
„Valamennyi jelmez eszméletlenül jól nézett ki, imádtam beléjük bújni – lelkesedik Holland. – Ha ki kéne emelnem közülük egyet, nagy bajban lennék, mert mindegyik egyformán a kedvencem voltak.”
Jake Gyllenhaal Mysteriójának megjelenése a képregény-figurát idézi, de az eredeti jelmezt Sheppardék meglehetős szabadsággal kezelték. A hős gömbakváriumra emlékeztető sisakját digitális utómunkával varázsolták a forgatott anyagra. Gyllenhaal talán még Hollandnál is jobban élvezte, hogy a szuperhős-gúnyát magára öltve az emberfeletti hősök legfelső ligájába léphet, ám színészi munkáját kissé megnehezítették a jelmezbe beépített méretes karizmok.
„Amikor először felvettem a ruhát, megpróbáltam kaszáló mozdulatot tenni benne – meséli a színész –, de a karom pár centi után elakadt, és körülbelül úgy kapálóztam, mint egy T-Rex.”

PÓKEMBER SZINTET LÉP

De nem csak Pókember ruhatára vegyíti a régi és az új elemeket, az egész filmre a friss, bátor, újító szemlélet jellemző. A főszereplő továbbra is ugyanaz a barátságos szuperhős, akit a Pókember – Hazatérésben megismertünk és a szívünkbe zártunk, de mire a történet végén búcsút veszünk tőle, már nagyobb léptékben gondolkodik, és jóval érettebben viszonyul olyan az élet olyan kérdéseihez, mint a veszteség, a felelősség és a szerelem.
„A Pókember – Idegenben arról mesél, hogy mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor választanunk kell, milyen emberek szeretnénk lenni – magyarázza Pascal. – Persze pátosz nélkül teszi, pörgősen, rengeteg humorral, látvánnyal, izgalommal: mindent belepakoltunk, ami a jó szórakozáshoz kell.”
„Mi valamennyien, a film összes alkotója és szereplője hatalmas felelősséggel viseltetünk Pókember figurája iránt – összegez Watts. – És minden vágyunk az volt, hogy egy olyan mozit hozzunk össze, ami továbbépíti ennek a szeretetre méltó szuperhősnek a legendáját, és felejthetetlen élményt nyújt a közönségnek.”

A SZEREPLŐK

TOM HOLLAND (Peter Parker / Pókember) a Londontól nem messze lévő Surreyben született, és 12 évesen, a Billy Elliot című musicalben lépett először színpadra. Első filmszerepét kamaszként A lehetetlen (The Impossible) című filmdrámában kapta, amely a 2004-es Indiai-óceáni szökőár történetét dolgozta fel. Pókember jelmezét eddig a Marvel-moziverzum négy filmjében öltötte magára: az Amerika Kapitány: Polgárháborúban (Captain America: Civil War), a Pókember – Hazatérésben, a Bosszúállók: Végtelen háborúban és a Bosszúállók: Végjátékban. További filmjei: A tenger szívében (In the Heart of the Sea), Z – Az elveszett város (The Lost City of Z), A tél vidéke (Edge of Winter).

SAMUEL L. JACKSON (Nick Fury) Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb színésze, filmjeinek száma meghaladja a százat. Néhány a frissebbek közül: Üveg (Glass), Sokkal több mint testőr (The Hitman's Bodyguard), xXx: Újra akcióban (xXx: Return of Xander Cage), Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children), Django elszabadul (Django Unchained). A tömérdek emlékezetes alakítás közül is kiemelkedik a Ponyvaregény (Pulp Fiction) Jules Winnfieldje, amelyért 1995-ben Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték.

ZENDAYA (MJ) az Indul a risza! (Shake It Up) című vígjáték-sorozatban tűnt fel, a K.C., a tinikémnek (K.C. Undercover) pedig már főszereplője volt. A mozivásznon a 2017-es Pókember: Hazatéréssel mutatkozott be, és ugyanebben az évben láthattuk A legnagyobb showman (The Greatest Showman) című filmmusicalben is.
Zendaya a divatvilágban is aktív, saját ruhamárkája van, és divatlapok címlapján is gyakran felbukkan.

COBIE SMULDERS (Maria Hill) az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) című sitcom-sorozattal futott be. Játszott többek között a Menedékben (Safe Haven), a Jack Reacher: Nincs visszaútban (Jack Reacher: Never Go Back) és A párterápiában (The Intervention). Maria Hill ügynököt a 2012-es Bosszúállókban (The Avengers) alakította először, és azóta a Bosszúállók-sorozat minden filmjében övé a szerep.

JON FAVREAU (Happy Hogan) a Vasember-sorozat első darabját, A Vasembert még rendező-forgatókönyvíróként jegyzi, a folytatásokban színészként volt jelen. Láthattuk a Vasember 2.-ben és a Vasember 3.-ban, valamint a Pókember: Hazatérésben és a Bosszúállók: Végjátékban. Néhány további filmje a közelmúltból: A séf (Chef), Páros mellékhatás (Couples Retreat), Spancserek (I Love You, Man).

JACOB BATALON (Ned Leeds) a Pókember – Hazatérés és Bosszúállók: Végtelen háború után most játssza harmadszor Peter Parker legjobb barátját.

MARISA TOMEI (May néni) a Vinny, az 1ügyűben (My Cousin Vinny) nyújtott alakításért Oscar-díjat kapott. Peter Parker nagynénjét a 2017-es Pókember – Hazatérésben formálta meg először, és a Bosszúállók: Végjátékban újrázott. További filmjei: Faterok motoron (Wilde Hogs), A furcsa srác (Cyrus), Őrült, dilis, szerelem (Crazy, Stupid, Love), A hálószobában (In the Bedroom), A pankrátor (The Wrestler) – utóbbi kettőért Oscar-díjra jelölték.

JAKE GYLLENHAAL (Quentin Beck / Mysterio) első fontos filmszerepét az 1999-es Októberi égboltban (October Sky) kapta, majd a játszott a Donnie Darkóban és a Buboréksrácban (Bubble Boy), 2006-ban pedig már az Oscar-díj kapujáig jutott a Brokeback Mountain – Túl a barátságonnal (Brokeback Mountain). Golden Globe-díjra idáig kétszer jelölték: 2011-ben a Szerelem és más drogokért (Love & Other Drugs), 2015-ben az Éjjeli féregért (Nightcrawler).

AZ ALKOTÓK

JON WATTS (rendező) reklámokkal és videoklippekkel kezdte pályáját, első játékfilmje a 2014-es "Clown" volt, ezt követte a 2015-ös Rendőrautó (Cop Car) című thriller, amit tíz nap alatt, 800.000 dollárból forgatott a szülővárosában, Fountainben, ezután kérte fel a Marvel és a Sony Pictures a Pókember – Hazatérés megrendezésére.

CHRIS MCKENNA (forgatókönyvíró) volt a Lego Batman - A film (The LEGO Batman Movie), A Hangya (Ant-Man), a Pókember – Hazatérés és a Jumanji – Vár a dzsungel (Jumanji: Welcome To The Jungle) egyik forgatókönyvírója, és dolgozott a Balfékek (Community), illetve az Amerikai fater (American Dad) című sorozatokban.

ERIK SOMMERS (forgatókönyvíró) McKennával közösen írta a Lego Batman - A film, A Hangya, a Pókember – Hazatérés és a Jumanji – Vár a dzsungel forgatókönyvét, és a Balfékekben, valamint az Amerikai faterben is együtt dolgoztak.

KEVIN FEIGE (producer) a Marvel Studios elnökeként a Marvel-moziverzum produkcióit felügyeli. Az utóbbi néhány évben olyan filmek megszületésénél bábáskodott, mint a Bosszúállók: Végjáték, A Hangya és a Darázs (Ant-Man and The Wasp), a Bosszúállók: Végtelen háború, a Fekete Párduc (Black Panther) és a Thor: Ragnarök (Thor: Ragnarok),

AMY PASCAL (producer) a Pascal Pictures alapító-igazgatója; legutóbbi játékfilmes munkája az Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt A Pentagon titkai (The Post). Korábban részt vett a Pókember: Hazatérés elkészítésében is.

AVI ARAD (producer) korábban a Marvel Studios vezetője volt, majd 2006-ben saját produkciós céget alapított Arad Productions néven, és azóta sok népszerű Marvel-képregényfigura karrierjét egyengette a mozivásznon. Legfrissebb filmjei: Venom, Pókember: Irány a Pókverzum! (Spider-Man: Into The Spider-Verse).

CLAUDE PARÉ (díszlettervező) néhány korábbi filmje: Az (It), X-Men: Sötét Főnix (Dark Phoenix), Adeline varázslatos élete (The Age of Adaline), Percy Jackson - Szörnyek tengere (Percy Jackson: Sea of Monsters), Underworld - Az ébredés (Underworld: Awakening), A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes), Éjszaka a múzeumben (Night at the Museum), Éjszaka a múzeumban 2. (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian).

ANNA SHEPPARD (jelmeztervező) Lengyelországban született, és Anna Biedrzycka néven olyan klasszikus Zanussi-filmek jelmeztervezője volt, mint az Illumináció (Iluminacja) és a Védőszínek (Barwy ochronne), később Steven Spielbergtől Roman Polanskin át Quentin Tarantinóig Hollywood legnagyobbjaival dolgozott együtt. Háromszor jelölték Oscar-díjra: 1994-ben a Schindler listjáért (Schindler's List), 2003-ban A zongoristáért (The Pianist), 2015-ban a Demónáért (Maleficent). Legutóbbi munkái: Szemfényvesztők 2. (Now You See Me 2), Amerikai bérgyilkos (American Assassin), Overlord.

MATTHEW J. LLOYD (operatőr) korábbi filmjei: Power Rangers, Az Almanach-projekt (Project Almanac) és a Rendőrautó, amelyben Jon Watts rendező alkotótársa volt.

LEIGH FOLSOM BOYD (vágó) vágta A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúját (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales), a Halálos iramban 6-ot (Furious 6) és a Halálos iramban 7-et (Furious Seven).

DAN LEBENTAL (vágó) a szuperhős-filmek specialistája. Néhány munkája: A Vasember, A Hangya, A Hangya és a Darázs, Pókember: Hazatérés.

(via InterCom)


süti beállítások módosítása