látogató számláló

Kritika: Aki bújt (Ready or Not)

A menyasszony bosszúja.

Grace (Samara Weaving) épp egy igen gazdag családba készül beházasodni. A ceremónia le is zajlik, ám éjfélkor a család egy régi tradíció keretein belül játékra invitálja a menyasszonyt, aki mit sem sejtve bele is megy a játékba. Kedvese, Alex (Mark O'Brien) ugyan többször is figyelmezteti a lányt, hogy családja nem komplett, de Grace szerelemtől fűtve belemegy a családi játékba. Ám ő is hamar rájön, hogy a bújócskának nem épp a hagyományos formáját kell végigjátszania az anyósékkal, ugyanis az egész család üldözőbe veszi, és napkelte előtt végezni is akarnak vele.

Mélyebben nem is érdemes belemenni a film történetébe, ugyanis maga a felvezetés is hamar lezajlik és kezdetét veszi a legvéresebb bújócska. Ami szerencsére nem csak a hatalmas házra lett leszűkítve, ugyanis a cselekmény előrehaladtával a játéktér folyamatosan bővül. Bár hozzáteszem, a családi otthon mind belül, mind kívül nagyon hangulatosra sikeredett, így a filmnek van egyfajta atmoszférája, ami hamar be is rántja a nézőt. Ez kell is, mivel az Aki bújt egy olyan műfaji turmix, mint a Boldog halálnapot! 2. is volt, viszont annál talán pár fokkal jobb is. Sokkal jobban operál a műfajokkal és sokkal jobban keveri azok jellegzetességeit. A gépezetbe csupán akkor kerül porszem, amikor a film próbál komoly lenni - néha túlságosan is. A Grace és Alex közötti szerelmi viszony kicsit túl lett tolva, főleg úgy, hogy az alaptöltetet nem lehet komolyan venni. Alex próbálja győzködni Grace-t, hogy ne a családja alapján ítélje meg őt, és természetesen ő továbbra is szereti és segíteni próbál neki, de szerintem nincs olyan lány a földön, aki még ezek után is egy olyan fiúval akar együtt lenni, akinek a családja le akarja vadászni. No meg néha a film a saját alapkoncepcióját is komolyan veszi, és az sem áll neki túlságosan jól, de ilyenből szerencsére kevés van.

Viszont ennél több negatívumot nem lehet felróni az Aki bújtnak. Az egész mozi lényegében végig pörög és izgalmas. Ráadásul véres is, és a humor is rendben van. A fekete humort imádóknak kötelező darab, valamint nagyon jó egysoros beszólásokat adtak a szereplők szájába. Színészi alakításokról meg hát… mindenki hozza a kötelezőt, bár tény, hogy a legtöbb színésznek egy fajta érzelmet kellet mutatnia az arcán, így nem hiszem – és ez látszik is a végeredményen – hogy ez bárkinek is gondot okozott volna.
Egyedül a főszereplő, Samara Weaving (Margot Robbie 2.0) alakítását emelném ki, aki teljesen jól hozta az elkeseredett, de a túlélésért mindet elkövető csajszi szerepét. Sőt kifejezetten tetszett, hogy Grace karaktere nem egyből válik egy nagyon erős női karakterré, hanem fokozatosan, ahogy egyre jobban rádöbben, hogy a többiek tényleg nem szórakoznak és megakarják őt ölni, és így benne is egyre jobban feléled a túlélési ösztön.

Az Aki búj ízig-vérig trashfilm. Aki oda van a fekete humorért és a horror-vígjátékért, annak kötelező darab. A film a végére meg totálisan elborul, ami akár rosszul is elsülhetett volna, de szerencsére ebben az esetben jól működött.


süti beállítások módosítása