látogató számláló

Kritika: Boldog halálnapot! 2. (Happy Death Day 2U)

Multiverzumi gyilkos.

Boldog halálnapot! 2-vel kapcsolatban talán a legnehezebb dolog, hogy mégis milyen műfajba lehet a legjobban besorolni. Ugyanis míg az első rész sokkal kiegyensúlyozottabban ugrált a műfaji elemek között, addig a folytatás csapong. A második rész sokkal inkább minősül drámának, mint horrornak, thrillernek vagy épp slashernek, és erre lelkiekben jó, ha mindenki felkészül, mert csalódásként élheti meg a dolgot.

Azt is fontosnak tartom leszögezni, hogy bár a film első harminc perce azt akarja elhitetni a nézővel, hogy most más lesz a cselekmény főszereplője, de aztán hirtelenjében mégsem így lesz, és ismét a Jessica Rothe által alakított Tree Gelbman tárják elénk. Aminek vannak pozitív és negatív hozadékai. Pozitívum, hogy Tree már igen tökös főszereplő csaj lett, aki kész ismét szembenézni a babamaszkos gyilkossal. Remekül meg lett írva a karaktere, sőt lényegében csak Tree karaktere lett megírva, mindenki más csak statisztál, és a többi szereplő annyira sablonosra sikeredett, hogy az már fájt. Tree drámája is jól fel lett építve, viszont az más kérdés, hogy a közönség tényleg ezt várta-e folytatástól. Pozitívum még, hogy van a filmben két igen jól sikerült jelenet, és mindkettő igen maradandóra sikeredett. Viszont itt véget is érnek a jó dolgok.

A Boldog halálnapot! 2. legnagyobb baja, hogy nem egy átgondolt folytatás lett! Lényegében az első rész cselekményét kapjuk meg újra, kisebb változtatásokkal. Ám ezek a változtatások nem tudják elterelni a figyelmet arról, hogy ez lényegében ismét az első rész sztorija, csak most másik univerzumban járunk. Ráadásul ami nem működött az első részben, azt nem hogy kijavították volna, hanem szépen átemelték a folytatásba is. A gyilkosságok továbbra sem változatosak, a karakterek, mint ahogy írtam, sablonosok, illetve a babamaszkos gyilkos, míg az első részben lehet, hogy félelmetesnek hatott, a folytatásban már egyáltalán nem tűnt nagy fenyegetésnek. Mondjuk ehhez az is hozzájárult, hogy Tree is simán szembenéz vele, így a néző sem tud nagyon aggódni a főszereplőért. És bár a folytatás cselekménye más univerzumban játszódik, a gyilkos kiléte így sem tartogat meglepetéseket.

Leginkább azoknak ajánlom a filmet, akik odavoltak az első részét, mert ők biztos, hogy most is jól fogják érezni magukat. Viszont tényleg érdemes felkészülni arra, hogy a Boldog halálnapot! 2. nem horror, hanem sokkal inkább Tree drámája. A poénok ugyanakkor működnek, helyzetkomikumból van bőven - az más kérdés, hogy egy drámai hangvételű filmnél mennyire helyénvaló a humor. De tény, hogy az egész film egy nagy műfaji katyvasz.
Ja, és stáblista közben érdemes bent maradni a teremben...


süti beállítások módosítása