látogató számláló

Kritika: Palm Springs

Óda a veszélyes barlangokról.

Mivel a hazai mozik továbbra is zárva vannak, így a streaming-szolgáltatók kínálatából csemegéztünk, és a szemünk egyből megakadt a Palm Springsen, hiszen időmanipulálós filmek bárhol, bármikor jöhetnek.

Max Barbakow rendező és Andy Siara forgatókönyvíró lényegében fogták az időhurkos mozik összes ismert elemét, és megfűszerezték a saját látásmódjukkal, a végeredmény pedig egy velejéig szórakoztató alkotás lett.
A cselekmény szerint Nyles (Andy Samberg) egy esküvőn vesz részt, ahol megismerkedik az egyik koszorúslánnyal, Sarah-val (Cristin Milioti). Az este folyamán egyre erősebb lesz közöttük a kémia, ám Nyles-t egy ismeretlen vadász meglövi, aminek következtében menekülni kezd, és végül egy barlangban köt ki. Ide Sarah is követi. Pechjére, ugyanis ezzel ő is időhurokba kerül, mint Nyles, aki már jó hosszú ideje így éli minden egyes napját.

Az alkotók nem akartak újat mutatni a műfajon belül, inkább egy laza, chill-es hangulatú filmet raktak össze, benne bugyuta, de szerethető karakterekkel. Ugyan számos egzisztenciális kérdés kerül terítékre (pl. ha minden egyes nap ugyanazt a napot éled át, akkor mi értelme van élni, mi értelme van normakövető állampolgárnak lenni, stb.), ám ezek csak a felszínt kapargatva, nem túltolva lettek bemutatva. Sőt a történet végén lévő kvantumfizikai paradoxon is zanzásítva lett – ami nem is baj, hiszen a film a hangsúlyt teljesen másra helyezi: a karakterekre. Nyles már nagyon régen beleragadt a hurokba, ezért ő a laza, sorsába beletörődött személy, míg Sarah az, aki próbál reálisan gondolkodni, és folyton folyvást keresi a kiutat. És bár a két karakter teljes ellentéte egymásnak, a cselekmény során mégis megkedvelik egymást, ahogy a néző is őket. És nem csak a főszereplők bravúrosak, de a mellékkarakterek is (pl. J.K. Simmons alakítása).
A film humora pedig obszcén, vulgáris, provokatív, de aki látott már Andy Samberg-alkotást, az előre tudja, hogy mire is váltott jegyet.

Összegezve: én mindenkinek bátran ajánlom a filmet, mert egy igazán szórakoztató alkotás lett, ami végig mosolyt csal a néző arcára.


süti beállítások módosítása