látogató számláló

Kritika: Zack Snyder - Az Igazság Ligája (Zack Snyder's Justice League)

Második esély.

A rendezőtől eddig sem állt távol, hogy a filmjeiből bővített változatot is készítsen (lásd: Holtak hajnala, Watcmen - Az őrzők, Batman Superman ellen), de hogy az új Az Igazság Ligájánál is szükség volt-e a hosszabb, „snyderesebb” verzióra – főleg úgy, hogy a játékideje közel négyórás –, na, ez a lényegi kérdés!

justiceleague_snydercut_1000_6.png

A Whedon-féle változatnál lehetett érezni, hogy a szükség szülte, és sokkal többet is ki lehetett volna hozni a produkcióból. De vajon az új változat túlnőtt a 2017-es filmen?
A személyes válaszom az, hogy nem. A történet továbbra is egy sablonos képregénysztori. A gonosz közeledik, ezért a hősöknek össze kell fogniuk, mert hát egységben az erő. A Whedon-változat legnagyobb hibája, hogy sok karakterrel nem foglalkozott, valamint a gonosz háttértörténete kidolgozatlan volt. Most ugyan mind Flash, mind Cyborg megkapja a kellő játékidőt, és a hátterükről is több derül ki, mindazonáltal ettől egyikük sem lett több, vagy jobb.
Ez az egyik legnagyobb hibája a Snyder Cutnak: hiába a sok új jelenet, szinte semmit nem adnak hozzá sem a cselekményhez, sem a karakterekhez; egyszerűen csak el van nyújtva egy közepesen érdekes, mélységeket alig tartalmazó történet. Hiába a komorabb hangvétel, hiába tűnik fel Darkseid, a fenyegetés, illetve a tét nem lett több, vagy sokkolóbb. Ezzel ki is derül, hogy Az Igazság Ligájának a legnagyobb hibája nem a rendező személyében keresendő, hanem a forgatókönyvben. Zack Snyder csak annyiban hibás, hogy szabad kezet kapott miden téren, de a film végleges vágása így is hagy kívánnivalót maga után. A jelentek ugyanis összevissza jönnek egymás után, a koncepció teljes hiánya érződik a vágáson, és sehogy sem áll össze koherens egésszé.

A másik kivetnivaló a látvány: Snyder imádja a CGI technológiát, és ez Az Igazság Ligáján is látszódik. Annyira művi, giccses és steril, hogy igazából minden, amit látunk a filmben, az nem igazi. A vizualitásnak nagyon jót tett volna, ha egy-két dolog azért igazi, nem csupán a színészek (bár ők sem mindig). Illetve szerintem a 4:3-as képarány sem volt indokolt, ugyanis egy látványfilmről beszélünk.
Zene terén sem remekel a produkció: hiába a sok melankolikus betétdal, ettől még nem lett jobb, vagy mélyebb a jelenet.

Összegezve tehát a Zack Snyder: Az Igazság Ligája fontos film, ugyanis a streaming-szolgáltatások egy új lehetőséget jelentenek a rendezők számára, viszont maga a produktum a hosszabb játékidőtől nem lett sem jobb, sem mélyebb. A DC-rajnogók a film végén, valamint egy-egy easter egg után biztosan önkívületi állapotba kerülnek, ugyanakkor remélem, az elfogult rajongás vakító fénye mögé tudnak nézni, és látni fogják, hogy azért vannak hibái is a Snyder-féle Az Igazság Ligájának.

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája elérhető az HBO GO kínálatában.


süti beállítások módosítása