látogató számláló

Kritika: Gyilkos Halloween (Halloween Kills)

Michael Myers továbbra is él és gyilkol.

A Gyilkos Halloween a 2018-as Halloween című filmnek a folytatása, illetve egy trilógia középső darabja, így önmagában nehéz értékelni, de nem lehetetlen. A rendező, David Gordon Green az egyik interjúban azt mondta, hogy a Gyilkos Halloween méltó a címéhez, mert durvább és véresebb. Lehet, hogy a rendező így látja, de az én véleményem a műről ennek a szöges ellentéte.

halloween-kills-2-e1634394744305.jpg

A film legnagyobb baja, hogy komolyan vette magát, pedig nevetségesebbnél nevetségesebb kivégzések vannak a történetben, sőt a párbeszédek is rettenetesek. Horror létére pedig egyáltalán nem félelmetes. Középiskolásként rongyossá néztem a Halloween-filmeket is, és bár sosem éreztem Myers történetei iránt nosztalgiát, rossz volt nézni, hogy ezt az egyszerű történetet is képesek voltak túldimenzionálni. Az 1978-as film varázsa az egyszerűségében rejlik, és persze sok folytatás rontott az összképen, de a 2018-as továbbgondolás egy méltóbb utat taposott ki, amit a Gyilkos Halloween a földbe döngöl.

A történet egyszerű, mint a faék: kiderül, hogy a halloween mumusa, azaz Michael nem halt meg, és továbbra is gyilkol. Ezért a kisváros összes lakója fellázad ellene, kántálva a sablonos dumát, hogy a „gonosz ma éjjel meghal”. Viszont a fellázadás hamar kontrollját veszíti, melyet a kórházas jelenet jól szimbolizál, és bemutatja, hogy az emberek mennyire képesek magukból kivetkőzni, és egy megállíthatatlan csordaként működni. A filmnek lényegében ezt momentumot kellett volna megfognia, de egyszerűen annyira bagatellre és mondvacsináltra sikerült az eredmény, hogy rossz volt nézni.
Az egész cselekmény során egy karakter sincs, aki értelmesen cselekedett volna. Mindenki holtan akarja látni Michaelt, de tudják, hogy egyedül nincs esélyük ellene, ám így is kisebb csapatokra oszlanak a film lényegi szereplői. Na meg jönnek a szokásos klisés felállások, a „maradjatok, egyedül megyek be”, „váljunk ketté” dumák, amik előre jelzik, hogy ki is fog meghalni. Egyébként Laurie (Jamie Lee Curtis) sem tud normálisan gondolkodni: alig épült fel a legutóbbi balesete után, de már menne ki az utcára, hogy szembe szálljon régi ellenségével, Myers urasággal.

Természetesen a történet nem árul zsákbamacskát, hiszen egy trilógia középső darabja, így lényegében se eleje, se vége nincs a cselekmények; bár az utolsó pár percben elspoilereznek egy olyan konklúziót, mely lényegében egyértelművé teszi, hogy mit is fogunk látni az utolsó részben.

A Gyilkos Halloween számomra nem működött. Túl komolyan vette magát, miközben olyan nevetséges kivégzések, és hülye döntések vannak a filmben, hogy azt fáj nézni. A legerősebb pillanatai azok, melyekben flashbackeket kapunk az első, 1978-as filmből.

A Gyilkos Halloween már látható a mozikban.

halloween_kills_hun_p1.png


süti beállítások módosítása