látogató számláló

Kritika: A Halloween véget ér (Halloween Ends)

Végre vége!

SPOILERES! 

Ha nem is a teljes franchise, de David Gordon Green Halloween-trilógiája biztosan véget ért. Aminek én csak örülni tudok, ugyanis részről részre egyre alacsonyabb lett a színvonal. Adva volt egy jól felépített folytatás, ami a traumákat helyezte a középpontba. A sorozat final girlje, Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) megöregedett, de muszáj volt a traumáinak középpontjában álló figurával, Michael Myers-szel ismételten szembenéznie. A második rész próbálta bemutatni, hogy egy kis közösség életére milyen hatást gyakorol Myers jelenléte, csakhogy Haddonfield lakossága tele van ostobábbnál ostobább emberekkel, így Myers szabadon mészárolhatott.

Bevallom, bármennyire is nevetséges jelenetekkel teli volt a trilógia második része, azért elég merészen zárult. Ha nem is tűkön ülve vártam a Green-féle trilógia utolsó felvonását, azért egy kis kíváncsiság szorult belém azzal kapcsolatban, hogy hogyan fog záródni Laurie és Myers összecsapása. Ugyanis emlékeim szerint a második rész azzal ért véget, hogy Laurie késsel a kezében megy a kórház folyosóján, hogy eltökélten szembenézzen a mumusával. Ráadásul Green trilógiájának első két része egyetlen estét ölelt fel, de a záró rész már az első percekkel pofán vág, és közli, hogy a teljes eddigi koncepciót töröltük, és nemcsak hogy Myers karakterét nem mélyítjük tovább, hanem még Laurie és Myers kapcsolatát sem boncolgatják a készítők. Ezek a gondolati magok azért az előző részekben teret kaptak, ehelyett – bár egy trilógia utolsó darabjáról beszélünk –, behoznak egy új szereplőt, mondván: most megmutatjuk, hogy milyen hatása is van az elemi gonosznak, illetve annak, ha egy kis közösség bűnbakképző folyamata elindul. Nem az a baj, hogy egy slasher-mozi több akar lenni, hanem azzal, hogy egy trilógia utolsó darabjának nem egy teljesen új koncepció felvázolásáról kellene szólnia. Úgy, hogy több akar lenni, mint egy slasher, csak pont ettől hasal el újra és újra.

Corey (Rohan Campbell) áll a film középpontjában. Őt szólítja magához Haddonfield elemi gonosza, és az ő karakterén keresztül mutatkozik be a bűnbakképzés folyamata is. David Gordon Greenen mindvégig érezni lehetett, hogy szeretne a gonoszról többet elmesélni, szerette volna árnyaltabbá tenni, közelibbé hozni, és úgy gondolta, hogy a trilógiájának az utolsó részénél kell ezt megtennie. A koncepció még működhetett is volna, ha nem egy Halloween-filmről lenne szó, és ha nem lenne tele bugyutábbnál bugyutább párbeszéddel a film. Corey egy tipikus főiskolás, aki szabadidejében gyermekfelügyeletet vállal, hogy pénzt tudjon gyűjteni. Az egyik este viszont balul sül el, és a fiút gyilkossággal vádolják, ami miatt le is üli a kiszabott büntetését, ám a szabadlábra helyezése után sem tud megszabadulni a múltjától, és folyamatosan balhékba keveredik. Coreyt csak egy ember képes megérteni: Laurie unokája, Allyson (Adni Matichak), aki ebben a részben szembement az eddigi önmagával. A tökös csajból egy meg nem értett lány lett, aki nem tudja, hogy mit is akar igazán, csak otthagyni Haddonfieldet. Az sem egyértelmű, hogy ez a két karakter, Corey és Allyson hogyan tudnak egymásba esni, és ezen a ponton megnyugtatok mindenkit, hogy igen, ők ketten a film főszereplői.

Szóval a Halloween nemhogy nem lett több ezzel a résszel, hanem szimpla tinihorrorba megy át. Hiába az ígéretes koncepciók tárháza, azok végül a kész alkotásban nem működnek. Michael Myers is a csatornába szorul, és nemhogy félelmetesebbé vagy erősebbé tenné a film azon gondolata, hogy ő maga az elemi gonosz, és a mi félelmeinkből táplálkozik, inkább gyengíti, hiszen Corey is nem egyszer támad Myersre, sőt el is lopja a maszkját, ami miatt a srác ebben a részben többet öl, mint a franchise mumusa. Ebből a koncepcióból is többet ki lehetett volna hozni. Méltón át lehetett volna adni akár Myers hagyatékát is, de végül ebből sem lett semmi. Helyette egy nevetséges konyhai jelentet láthatunk, ahol két megöregedett karakter feszül egymásnak. 
Michael Myers méltatlan halált kap a filmtől, és az, ahogy elbánnak vele, még rosszabb nézni. Egyszerűen a film bármennyire is komolyan akarja venni magát, annál inkább válik nevetség tárgyává. Nem véletlen, hogy elvetemült rajongók már most aláírást gyűjtenek, hogy forgassák újra az utolsó részt.

A Halloween véget ér már látható a mozikban.


süti beállítások módosítása