látogató számláló

Mi a helyzet az Avatar: A víz útja HFR változatával a hazai mozikban?

Rákérdeztünk az Avatar: A víz útja hazai forgalmazójánál, a Forum Hungary-nél, hogy mit lehet tudni a film HFR (high frame rate) változatának hazai elérhetőségéről; mely mozikban találkozhatunk ilyennel.
Azt a választ kaptuk, hogy amelyik mozi technikai felszereltsége alkalmas a HFR megjelenítésére, annak a vásznain ilyen formában láthatjuk a filmet. 

James Cameron már korábban elárulta, hogy nem a teljes filmet láthatjuk 48 fps sebességgel*, csupán a kiválasztott jelenteket, ugyanis a nem túl akciódús snitteknél el akarta kerülni a szappanopera-effektust. 

*A technikai részletek iránt érdeklődők számára számára talán érdekes lehet, hogy valójában 48 képkocka/másodperccel látható az egész film, ugyanis a projektorok nem képesek a képkockasebesség-váltásra. 
A "normál" jeleneteknél, amelyeknél Cameron úgy döntött, hogy elegendő azokat 24 fps sebességgel látnunk, egyszerűen megduplázta a képkockák megjelenítési idejét, tehát minden képkockát kétszer láthatunk egymás után – amit nem fogunk észrevenni a film nézése közben; hagyományos, 24 fps sebességű vetítésnek fogjuk látni. 
A valódi 48 fps jeleneteknél természetesen nem lesz képkocka-duplázás, az adott másodperc mind a 48 képkockája különböző lesz. 


süti beállítások módosítása