látogató számláló

Kritika: Sikoly VI. (Scream VI)

Szellempofa New Yorkba megy.

FIGYELEM! Az írás enyhén spoileres, és említést tesz a történet néhány túlélőjéről.

Az elmúlt pár évben megfigyeltem magamon, hogy a tinihorrorok egyre jobban érdekelni kezdtek, pedig amikor abban a korban voltam, mint a műfaj főszereplői, simán elmentem mellettük. Az elmúlt négy-öt évben pótoltam a lemaradásomat, és olyan klasszikusokat tudtam megnézni, mint a Sikoly-filmek. Szerencsére a 2022-es Sikoly elérhető volt az HBO Maxon, így a premier előtt gyorsan naprakésszé tudtam tenni magam a szériát illetően.
A 2022-es, számozás nélküli ötödik film nekem tetszett. Lényegében az első részt ismétli, számtalan kikacsintással, és bár sok sebből vérzik a cselekmény, mégis szórakoztató élmény volt. Az új részt több szempont miatt is vártam, de talán az X-es korhatár-besorolás volt az, ami a legjobban felspannolt.

A VI. rész továbbviszi a 2022-es film cselekményét. Sam (Melissa Barrera) és Tara (Jenna Ortega) immáron New Yorkban élnek, és míg Tara élvezi a fősulis éveit barátaival, nővére, Sam folyton a nyakában liheg. Ám a lányok bármennyire is szeretnének hétköznapi életet élni, hamar le kell mondaniuk erről az álmunkról, hiszen valaki újra magára öltötte a szellempofa jelmezét.

Az új felvonás nagyon sok mindent ígért, nagyobb tétekkel. A történet továbbra is meta, számtalan kikacsintás van a korábbi részekre, illetve a műfaj elemeire. Mint ahogy a korábbi részben, ebben is Mindy (Jasmin Savoy Brown) az, aki vázolja a szereplőknek, hogy milyen klisékkel kell számolniuk, illetve mivel teljesen más városban vannak, és ez egy olyan folytatás, ami több és nagyobb az előző részhez képest, így a szabályok is változtak. Mindy jelzi a többieknek, hogy ebben a részben bárki meghalhat, és a "bárki" szó alatt azt kell érteni, hogy Tara és Sam is hamarabb kieshetnek a pixisből, hiszen már nem védi őket a főszereplői státusz.
Ilyen kemény meta felvázolással indul el a Sikoly VI., ami az ígéreteinek ha nem is az egészét, de egy részét azért teljesíteni tudta. Fontos, hogy ez is egy Sikoly-film, így továbbra is adva vannak a franchise jó és rossz tulajdonságai is.
A legnagyobb erénye az új résznek, hogy a széria famme fatale-ja, Sidney Prescott ebben a részben nem tér vissza, ezzel helyet adva egy új főszereplőnek, mégpedig Samnek. Sam karaktere már az előző részben is tetszett, de valahogy kevésbé volt kidolgozva. Most viszont a készítők sokkal jobban ráéreztek a figurájára, és még keményebb, még tökösebb karaktert csináltak belőle. A Sam és Tara közötti kapcsolat is jobban ki lett dolgozva, így a két csaj közötti viszony ebben a részben sokkal kiforrottabbra sikeredett. E tekintetben a szériának sikerült frissülnie, főleg Sam karakterét illetően, hiszen benne nagyon sok potenciál rejlik még, főleg a családi háttere miatt.

Természetesen ebben a részben is visszahoznak régi karaktereket. Gale (Courteney Cox) ismételt visszatérése kapcsán hatalmas lehetőséget hagytak ki a készítők, főleg Mindy meta-monológja után. Gale sokszor kijátszotta a halált, és itt lett volna a lehetőség, hogy ez most másképp legyen, sőt kifejezetten feszült légkört teremtettek hozzá a készítők, de valahogy továbbra is megmagyarázhatatlan védelmet élvez a karaktere. És azért valljuk be, hogy Courteney Coxtól nagy színészi alakításokat, vagy éppen megfelelő érzelmi reakciókat már nem fogunk látni a színésznő túlzott szépészeti beavatkozásai miatt.
A visszatértek között van még Kirby (Hayden Panettiere), akit a 4. részben láthattunk. Kirby visszahozatala a legnevetségesebb és egyben legfeleslegesebb, ugyanis a lány FBI ügynök lett, ami – valljuk be –, a színésznő adottságait látván elég nevetséges, és egyáltalán nem hihető. De még ha fontos szerepe is lett volna a cselekményben, akkor ki tudtam volna békülni a visszahozatalával, viszont Kirby szerepe nem sok vizet zavar az összképet tekintve, ráadásul a monológjai is bénára sikerültek.

A szériának kellett már a környezetváltás, és ehhez New York megfelelő választás volt, viszont a hazai korhatár-besorolást én túlzásnak gondolom. A Sikoly VI. része nem annyira véres, hogy indokolttá tenné az X-et. Lehet, sőt biztos, hogy a VI. rész véresebb, és brutálisabb, de csupán a széria előző részeihez képest.
Nekem a metrós jelenet tetszett a legjobban. Ott a feszültséget szinte tapintani lehetett. Persze a többi kivégzés is remek volt, a finálé meg kifejezetten tetszett. Mindazonáltal a VI. rész nem lett annyira tökös, a fontosabb szereplők nem halnak meg, csak megsérülnek. A széria bárgyúsága ebben a részben is tetten érhető volt, mindezek ellenére én élveztem a VI. részt, sőt talán jobban is, mint a tavalyit. Sikoly-rajongóknak kötelező darab, viszont akinek az előző részek se tetszettek, az ne ettől várjon megváltást. Ugyan sok minden változott, ami jót tett a franchise-nak, viszont az ígéretek fele elmaradt. A Sikoly VI. egy korrekt horror, a Micimackó: Vér és méz után meg igazi felüdülés volt. 


süti beállítások módosítása