látogató számláló

Kritika: Transformers - A fenevadak kora (Transformers: Rise of the Beasts)

Mega robotok mega harca.

A legújabb Transformers rész egyet lép előre, kettőt pedig vissza. 
Míg az ŰrDongó egy szerethető családi film volt, addig A fenevadak korában visszaköszön a Michael Bay-éra. Voltaképp most is múltidézésen, nosztalgiázáson van a hangsúly, hiszen a történet az ŰrDongó után játszódik, a rasszista ’90-es években. Nektek is meg van a ’90-es évek feelingje, nem? Ez volt az a korszak, melyben a fehér ember az összes bevándorlót kihasználta, megalázta, és ha tehette, még belé is rúgott, amikor már a földön volt. 

Na, jó nem, ez nem így volt. De az, hogy egy Transformers-filmbe is bele lett erőltetve ez a túlzott PC, az már túl sok volt.
Ráadásul a két emberi főszereplő egyáltalán nem volt kidolgozva. Noah (Anthony Ramos) ugyan kapott egy drámai családi szálat, de Elena (Dominique Fishback) háttere még annyira sem lett kitalálva, mint a partneréé. Ezen a ponton nem a színészeket akarom kritizálni, mert ők jók voltak, viszont a trehányul megírt forgatókönyv és az ostoba párbeszédek nem tették lehetővé a két ember szereplő számára, hogy kibontakozzanak, esetleg még meg is kedveljük őket. Jó, utóbbi állítás túlzás, mert nem voltak ellenszenvesek; azt csak a túltolt PC-s dolog ágyazta meg, és az sem a színészek hibája, hanem a készítők infantilis hozzáállása.
Míg az ŰrDongóban Hailee Steinfeld karaktere szerethető volt, és alakítása is rendben volt, addig A fenevadak korában a szerethető, úgynevezett emberi tényezők hiányoztak. Viszont a magyar szinkronnak jár a hatalmas pacsi, mert remekül sikerült. Külön kiemelném Elena magyar hangját, Menczel Andreát, aki az akciójeleneteknél a zihálást és a lihegést már-már mesteri szint felettire vitte fel, és ez nem vicc! A régi magyar szinkronok profizmusa köszönt vissza a munkájában, és öröm volt hallgatni az orgánumát.

Na de akkor a lényeg: a Transformers franchise egyszer már megújult, viszont az új rész nem teljes mértékben vitte tovább az ŰrDongó hagyatékát, ugyanis akcióból és robotokból ebben a részben sem volt hiány. Bevallom, továbbra is gyermeki lelkesedéssel nézem az autobotok átalakulását, viszont ez kevés ahhoz, hogy A fenevadak kora "újranézős" legyen.

A legfőbb probléma, hogy továbbra is sablonos az alapkonfliktus és a főgonosz. Egyszerűen unalmas! Megint egy tárgyat kell megtalálni, ami kulcsfontosságú lehet… Erre ismét ráhúzni egy Transformers-mozit – szerintem – felesleges volt. Unicron bármennyire is fenyegetően hat, és a megjelenése is brutális, mindezektől függetlenül egy sablon gonosz, ahogy a kis csicskása, Ostor is. Egy pozitívum azért akad a főgonoszt illetően: az 1986-os Transformers animációs moziból átlett emelve a zenei témája, ami hatalmas nagy easter egg. De természetesen más meglepetés is van a filmben, ami arra enged következtetni, hogy azért volt itt szándék és lojalitás az alapokhoz, de az, hogy vissza lettek hozva a franchise nem kedvelt elemei, azt nem tudom hová tenni.
A CGI remekül sikerült, minden egyes karakter részletteljesen ki lett dolgozva, az összecsapások monumentálisak és látványosak. Kivehető, hogy mi is történik a vásznon, nincs rángatózó kamera egy jelenetben sem, viszont a legnagyobb csalódásom, hogy a Maximálok rohadtul a háttérbe lettek szorítva. Konkrétan kettő Maximál kapott főbb szerepet: Optimus Falkavezér és Légpenge. A többiek teljesen a háttérbe szorultak, és a beast módba való átalakulás is elég gyatrán lett bemutatva. Sőt Optimus Fővezér ebben a részben mintha nem lett volna önmaga, egyszerűen nem vezérként cselekedett, és ez a Transformers rajongókból komoly ellenszenvet válthat ki.

A látvánnyal már egyáltalán nincs baj, viszont jobb forgatókönyvírókat és rendezőket kellene találnia a stúdiónak, mert ki ne akarná továbbra is azt nézni, hogy ŰrDongó pórul jár, robotok csapnak össze, lassított jelenetben alakulnak át... Ezek mind-mind továbbra is működő elemei a franchise-nak, viszont vannak olyan részei, amiket már gyökerestül ki kellene irtani. Főleg úgy, hogy a stáblista közbeni jelenet hatalmas nagy fanservice, amit tényleg jól kellene összehozni. Mind a mozi, mind a pedig a Transformers rajongók számára is.


süti beállítások módosítása