látogató számláló

Kritika: True Detective - Night Country (4. évad 1. rész)

Minden sötétbe borul.

Az HBO Magyarország jóvoltából mi is részt vettünk a True Detective (magyarul: A törvény nevében) új, negyedik évadának premier előtti vetítésén, melyen a negyedik évad első epizódját tekinthettük meg, ami igazán ígéretes évadot vetít előre. 
A True Detective Nic Pizzolatto gyermeke, ami a kiváló első évadnak köszönhetően sokak kedvencévé vált. (Annak idején mi is írtunk róla.) Aztán a kiváló első évad után érkezett egy megosztó második szezon, ami eleinte számunkra is megosztó volt, de aztán ledaráltuk egyben és megvilágosodtunk. (Beszámolónkat itt találjátok.) A harmadik szezon ígéretesnek tűnt, de végül feledésbe merült, annyira vontatottra és fókuszvesztettre sikeredett, így az HBO jegelte is a sorozatot, amelybe most az új showrunner, Issa López lehelt új életet. 

A True Detective: Night Country első része nem köntörfalaz. A sűrűjébe dobja a nézőt, úgy, hogy közben minden olyan elem megtalálható benne, ami miatt az első évad annak idején működött. Van itt gyilkosság, okkultizmus, valamint új helyszín. A negyedik évad egy teljesen új helyre kalauzolja a nézőt: a jeges és fagyos Alaszkába, azon belül Ennis városába. A cselekmény mozgatórugója is igen érdekes. A közeli kutatóállomáson táborozó 8 tudósnak hirtelen nyoma vész, később pedig rájuk is találnak kint a fagyban. Az ügy akkor bonyolódik tovább, amikor egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egy régi, lezáratlan ügynek is köze lehet a mostanihoz. 
Az ügyön Liz Danvers (Jodie Foster) kezd el dolgozni, miközben régi társa, Navarro járőr (Kali Reis) bizonygatja, hogy ez az ügy sokkal több és nagyobb, mint azt feletesse gondolná.

Jodie Foster jelenetei kifejezetten erősre sikeredtek, a színésznő játékán érződik a rutin, de Kali Reis is ígéretes karaktert formál meg. És mondanunk sem kell, hogy nem a True Detective-ről lenne szó, ha a fő karakterek nem hordoznák a múlt sérüléseit. Az első epizód jól rávilágit arra, hogy Ennis városában mindenki mindenkit ismer, így sok szereplő interakciójából már érezhető, hogy itt sok elvarratlan szál és megoldatlan konfliktus van, amik még a későbbiekben fontos szerepet játszhatnak.

Az első rész elég erős felvezetése az évadnak. A történetben eddig még nem voltak időbeli ugrások, ezért akik azt a megoldást nem szeretik, ha egy sorozat több idősíkon játszódik, ennek kifejezetten örülhetnek majd, bár én nem zárkóznék el attól, hogy idővel intenzívebben kapjunk flashbackeket.
Az új szezon összesen hat epizódos, így Issa Lópeznek egy elég masszív évadot kellett összeraknia, ahol a mellékszálaknak nem lesz akkora tere, de ez nem is baj, mert a fő szál ígéretesnek bizonyul. Nagyon sok kérdést dob fel az első rész, csak bírjuk kivárni, hogy mindegyik megválaszolásra kerüljön.  

Negatívumnak talán a főcímet tudnám felhozni, ugyanis az előző évadokban sokkal hangulatosabbra sikeredtek, mint most. Illetve már az első részben érződött egy kis feminista hangvétel, de azért bízzunk benne, hogy nem megint egy olyan sorozatot kapunk, amiben az összes férfi vagy gonosz, vagy ki lett herélve.

Mindent egybevéve: bátran ajánlom Nektek a True Detective új évadát, amely már el is startolt az HBO Maxon


süti beállítások módosítása