látogató számláló

Néhány dolog a Spancserekről #1

A Spancserek alkotója nem ismeretlen a nézők előtt: John Hamburg a Derült égből Polly (Along Came Polly) rendezője, és olyan sikeres vígjátékokat jegyez forgatókönyvíróként, mint az Apádra ütök (Meet the Parents), a Vejedre ütök (Meet The Fockers) és a Zoolander.

Peter Klaven (Paul Rudd), a menő ingatlanügynök éppen elvenni készül álmai asszonyát, Zooeyt (Rashida Jones), ám legnagyobb bánatára rá kell jönnie, hogy nincs olyan közeli barátja, akit esküvői tanúnak kérhetne fel. Peter idiótábbnál idiótább ürügyekkel próbál legjobb barátra szert tenni, aztán belebotlik Sydney Fife-ba (Jason Segel), aki pont az ő ellentéte: vicces és vonzó férfi. Azonnal összebarátkoznak. Ahogyan egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Peter úgy hidegül el Zooey-tól, és egyszer csak rájön: választania kell menyasszonya és az új haver között. A film története azt kutatja, mi a férfibarátság lényege, illetve pontosan miben is áll a barátság fogalma.

Így formálódott a Spancserek 

„Azt hiszem, nincs egyetlen haverom sem. De jó ez így nekem. Egyáltalán nem is hiányzik."        Peter Klaven

 

A romantikus vígjátékoknak hasonló szokott lenni az alapfelépítménye: a srác találkozik a csajjal, összejönnek, szakítanak, aztán végleg összejönnek. John Hamburg Spancserekje azonban a feje tetejére állítja ezt a sémát: ez egy haveros vígjáték, amely két férfi kapcsolatáról szól, akik történetesen szöges ellentétei egymásnak.

Miután Peter Klaven ingatlanügynök megkérte barátnője, Zooey kezét, szomorúan konstatálja, hogy miközben a lány secperc alatt összetrombitálja barátnőit, ő senkit nem tud csatasorba állítani, merthogy nincs egyetlen haverja sem. Peter rájön, Zooeyt zavarja, hogy nincsenek barátai, ezért szélsebesen nekilát, hogy esküvői tanút kerítsen magának egy legjobb haver személyében. Ebben a bátyja, Robbie (Andy Samberg) van segítségére, aki személyi edző és meleg, tehát tud egy-két dolgot a pasikról. Néhány katasztrofális „randi" után Peter belebotlik Sydney Fife-ba (Jason Segel), a vonzó agglegénybe, aki főállásban házaukciókat látogat az ingyen kaja-pia és a kiéhezett elvált nők miatt. Peternek szimpatikus lesz Sydney, ezért barátság alakul ki közöttük, és Peter olyan dolgokat tud meg a barátságról, amikről korábban fogalma sem volt. Ez szétzilálja kapcsolatát Zooeyval, és emiatt Peternek nehéz döntéseket kell meghoznia.

A Spancserek alapötlete Larry Levin (Dr. Dolittle) fejéből pattant ki akkor még Legyünk barátok címmel, és azonnal megragadta Donald De Line producer figyelmét. „A szerkezete olyan volt, mint egy klasszikus romantikus vígjátéknak, de jó nagy csavarral - két férfi barátságáról szólt. Eddig még nem készítettek filmet a férfibarátságról, sem olyan vígjátékot, amely arról szólt volna, hogy a férfiaknak mennyire kényelmetlen az intimitás. Szóval rögtön lecsaptam a sztorira."

A projektre hamarosan John Hamburg (Apádra ütök, Derült égből Polly) is felfigyelt, aki forgatókönyvíróként és rendezőként több produkcióban is érdekelt volt akkoriban. „Valahányszor fölhívtam, John megkérdezte, mi van a Legyünk barátokkal. Mondtam, hogy megvan, vágjunk bele, erre ő egy másik filmmel kezdett foglalkozni" - idézi fel a történteket De Line.

Ám a producer nem tett le arról, hogy Hamburgot megnyerje a projekt számára, mert tudta, hogy tökéletesen megfelel a feladatra. „John briliáns forgatókönyvíró és rendező. Bármit ír, intelligens és kifinomult anyag kerül ki a kezei közül. Olyan filmeket készít, amelyek mindenkit meg tudnak szólítani."

De Line biztos volt abban, hogy Hamburg hozni fogja megszokott természetes vígjátéki stílusát, és rokonszenves karaktereket teremt. „John összetett figurákat alkotott, amelyek érzelmileg hitelesen működnek. A néző Johnnak köszönhetően könnyen azonosulhat a főhőssel, és bele tudja élni magát azokba a helyzetekbe, amelyeket talán maga is megtapasztalt."

Több mint öt évvel azután, hogy Hamburg olvasta a Legyünk barátokat, újra elkezdett gondolkodni az ötleten, és megírta a Spancserek forgatókönyvét a legjobb barátját kereső vőlegényről.


süti beállítások módosítása