látogató számláló

Néhány dolog a G.I. Joe-ról

Vagyis Stephen Sommers új filmjéről.

A Múmia (The Mummy) és a A Múmia visszatér (The Mummy Returns) fantáziadús rendezője, Stephen Sommers újabb nagy kalandra invitálja a nézőket a G.I. Joe: A kobra árnyéka (G.I. Joe: The Rise of Cobra) című szuperprodukcióval. A világ leghazafiasabb akciófigurájának legendáját kelti életre és helyezi a közeljövőbe, ahol a végső jó és rossz, vagyis a hősiesség és a terrorizmus vívja harcát.

A G.I. Joe-nak nevezett szuperkommandó Közép-Ázsia hegyeiben, az egyiptomi sivatagban, Párizs nyüzsgő utcáin és az Északi-sark jégsapkája alatt is üldözi Destrót, a galád fegyverkereskedőt, és próbálja megakadályozni, hogy a titokzatos Kobra nevű szervezet káoszba taszítsa a világot. A felderítéshez új generációs kémtechnológiát használnak, harcukat a legmodernebb fegyverekkel vívják.

Akciófigurából akcióhős

G.I. JOE. Már a név puszta említésekor előttünk áll a hősies, hazafias és fegyelmezett katona alakja. G.I. Joe sok millió gyerek kedvence lett azóta, hogy a Hasbro 1964-ben előrukkolt vele. - Mindenkinek azonnal beugrik, miről van szó - mondja Lorenzo di Bonaventura, a G.I. Joe: A kobra árnyéka egyik producere.

- Amikor a G.I. Joe megjelent a piacon, az akciófigura fogalma még újnak számított - magyarázza Brian Goldner, a Hasbro elnök-vezérigazgatója. - Az ötletet az adta, hogy tudtuk: a kissrácok soha nem állnának neki babákat öltöztetni, de egy akciófigurára már szívesen ráadnák a golyóálló mellényt meg a rohamsisakot. És igazunk lett. A kisfiúk odavoltak G.I. Joe-ért, mert amikor játszottak vele, ugyanolyan hősnek érezhették magukat.

G.I. Joe népszerűsége bemutatkozása óta töretlen, de 1983-ban nagy változtatást hajtottak végre rajta: harminchat centiről tizenegy centisre zsugorodott, mert más akciófigurákat ebben a méretben gyűjtöttek a gyerekek. Ugyanakkor az addig magányos hős társakat is kapott a világ minden részéről. A csapat tagjai más-más területek szakértői voltak, és mindegyiküket szuper felszereléssel látták el.

Lássuk, milyen csapattal találkozunk a G.I. Joe: A kobra árnyékában! Kioldó mesterlövész és fegyverszakértő. Kígyószem nindzsa harcos szamurájkarddal és Glock pisztollyal fölszerelve. Képzett harcművész, emellett a felderítés mestere, és bárhová képes észrevétlenül besurranni. Scarlett vagány és okos csaj, szintén harcművész, fegyvere egy gázmeghajtású számszeríj. Brékó minden kütyühöz ért, ami létezik, és az összes kódot képes feltörni. Kőkemény a csapat általános fegyverszakértője. Hawk tábornok a főnök. Courtney Címlaplány Kreiger modellből lett kém, egyébként a tábornok titkárnője. És végül, de nem utolsósorban Duke, a háborús veterán, a csapat lelke.

Sokat segített G.I. Joe mítoszának felturbózásában, hogy 1985-ben animációs tévésorozat indult a főszereplésével, és a rajongók képregényben is nyomon követhették a hős kalandjait. Az új akciófigurák, a képregény és a tévésorozat még népszerűbbé tették G.I. Joe-t, ennek köszönhetően a nyolcvanas években megújított akciófigura világszerte sokkal sikeresebb lett, mint az eredeti.

Ami a képregényt illeti, a Hasbro számára természetes választás volt, hogy a Marvel Comics lesz a partnere. Egy fiatal szerkesztőnek, Larry Hamának jutott a feladat, hogy kidolgozza G.I. Joe képregény változatát. Vázlatok már voltak a figurákról, de sztori egy szál se. - Megszerveztünk egy találkozót, ahol azt mondták, hogy tíz figura kell, és ez minden, amit tudnak - emlékszik vissza Hama. - Mutogattak vázlatokat, hogyan nézhetnének ki a figurák. Volt egy ürge puskával, azt írták rá, hogy „Gyalogság". A másik rajzon egy csaj volt számszeríjjal, „Felderítés" felirattal. Kérdeztem, hol a többi, mire azt válaszolták, hogy ez minden.

A sztorit illetően sem volt rózsásabb a helyzet. - Kérdeztem, mit csinálnak majd ezek a karakterek, csak úgy menetelnek? - folytatja Hama. - Kellene valamilyen konfliktus. Kitaláltuk, hogy lesz egy Kobra nevű titkos szervezet, akik a rosszak.

Hama úgy számolt, hogy az új képregény sorozat nem lesz hosszú életű. - Az volt az általános tapasztalat, hogy a játékokra alapozott képregények nagyjából három évig húzzák.

Katonai szakkönyveket kezdett el tanulmányozni, és minden karakter számára külön dossziét nyitott. A dossziék tartalma később a játékok dobozán is megjelent, hogy a rajongók pontosan tisztában legyenek azzal, milyen karakter jutott a birtokukba.

Hama képregény sorozata végül 155 részt ért meg, és egy nemzedék számára nyújtott maradandó élményt.

Gyülekező

A több évtizeden átívelő siker és a kiterjedt rajongótábor nyilvánvalóvá tette, hogy a G.I. Joe-nak mozivásznon a helye. De mi tartott ilyen sokáig? - A Hasbro már régóta tervbe vette, és sok filmessel beszélt a projektről - mondja Brian Goldner. - Csakhogy a cég nem nagyon volt vele tisztában, hogyan kell egy sztorit elmesélni, és a filmeseknek nem tudták elmagyarázni, miként képzelik el a G.I. Joe és a Kobra küzdelmét.

2000 táján a Hasbro már más szemmel tekintett legkelendőbb termékeire, és elhatározta, hogy megújítja őket. - Erősek vagyunk a fiatal fiú fogyasztói szegmensben, miénk a Transformers és a G.I. Joe, tehát azon kezdtünk el gondolkozni, milyen eladható sztorival állhatnánk elő - mondja Goldner.

Lorenzo di Bonaventura producer erősen érdeklődött a G.I. Joe-projekt iránt. Találkozott Goldnerrel, és megbeszélték, hogy nagyszabású mozit készítenek a figurák sztorija alapján.

Bár a Paramount először a G.I. Joe jogait vette meg, egy másik di Bonaventura által vászonra vitt Hasbro-termék, a Transformers kirobbanó sikere volt a döntő lökés, ami elindította a projektet a megvalósulás útján. - A G.I. Joe-képregényt sokan nem igazán tudták hova tenni - mondja di Bonaventura. - A Transformers fogadtatása aztán mindent megváltoztatott. A kétkedők számára is nyilvánvalóvá vált, mekkora siker érhető el egy ilyen jól ismert mitológiával. Mindenki bólogatott, oké, most már értem, a valóság és a fantázia hatásosan keverhető. A Paramount ezután minden téren támogatta a projektet.

Di Bonaventurának olyan rendezőre volt szüksége, aki az akciófilmnek és a mítoszok megújításának is mestere. Stephen Sommersre pontosan illik ez a személyleírás. - Jól ismertem a múmiás filmjeit - mondja di Bonaventura. - Fogott egy jól ismert mítoszt, modernizálta és akciókkal turbózta fel.

Sommers úgy látta, a G.I. Joe-film átmenet lehet egy képregény-mozi és egy James Bond-film között. - Tudtuk, mekkora a felelősségünk - mondja a rendező. - Ha egy rajongó évtizedeket invesztált a G.I. Joe-ba, nem okozhatunk neki csalódást, mert borzasztóan kiakadna.

A film sikeréhez az is kellett, hogy ne csak a rajongók legyenek elégedettek, hanem azok a nézők is, akik csak úgy beülnek egy jó kis akciófilmre. Stephen Sommers olyan filmes, aki képes megtalálni a tökéletes egyensúlyt, véli David Womark executive producer. - Azt hiszem, jól közelítettük meg ezeket a színes karaktereket. Hűek maradtunk a hagyományokhoz, de azért nem is bántunk velük kesztyűs kézzel. Ami ugyanis jól mutat a képregényben vagy a tévében, kevés lehet a mozivásznon. Ezért időnként szélesebb ecsetvonásokkal dolgoztunk, ugyanakkor olyan finom részleteket is belevittünk a filmbe, amik a képregényben nem is léteztek.

A hű fegyvertársak

A G.I. Joe: A kobra árnyéka abban különbözik a legtöbb képregény adaptációtól, hogy egy összetett karakterekből álló csapatról szól, amelynek minden tagja valamilyen területnek a szakértője, és saját története van. Szintén egyedülálló minőséget képvisel az a bajtársi szellem, amely a csapatot jellemzi. Ez adja meg igazán az eredeti GI Joe-fílinget, mondják az alkotók.

A G.I. Joe-mítosz fontos eleme, hogy egyes karakterek sorsa a múltban összefonódott, és erre fokozatosan fény derül. - A cselekmény gerincét négy összekapcsolódó történet adja - mondja di Bonaventura. - A jók és a rosszak közül néhányan ismerték egymást korábban, sőt a G.I. Joe-csapaton belül is vannak régi barátságok. Mi több, a rosszak egymással is régóta ellenségeskedtek, de most az a közös bennünk, hogy a jókra fenekednek.

Sommers és di Bonaventura nemzetközi G.I. Joe-csapatban gondolkodott, hiszen a képregénybeli is ilyen. A G.I. Joe átlép az országhatárokon. Nem a nemzetek harcolnak egymás ellen, hanem jók és rosszak, magyarázzák az alkotók.

A G.I. Joe leglényegét a férfias, harcedzett amerikai katona képviseli meg, akit az eredeti, harminchat centis akciófigura testesített meg. A filmben ő Duke. - Ez a karakter az amerikai hadsereg mitikussá növelt erényeit szimbolizálja - mondja Eric Howsam executive producer. - Hihetetlenül lojális a barátaihoz, bármit megtenne értük. Ugyanígy viszonyul a hazájához is. Vezetésre termett.

Duke azonban nem egydimenziós harci robot. - Erősen emlékeztet néhány John Wayne- és Clint Eastwood-karakterre, akikkel gyerekkoromban találkoztam - fejtegeti di Bonaventura. - Nem a szavak embere, de összetett jellem. Nagyon tud szeretni, és féltve óvja a barátait.

Mivel Duke a film központi figurája, a közönség többé-kevésbé az ő kalandjain keresztül éli át a történetet, általa részesül a G.I. Joe-élményben.

Duke egyenruháját Channing Tatumra adták a film készítői, aki nemcsak fizikailag testesíti meg a karaktert, hanem az általa képviselt értékeket is magáénak érzi. A fiatal sztár annyira lelkes volt, hogy a kaszkadőrmutatványok jó részét is maga akarta végrehajtani. 

Duke a barátjával, Kildóval csatlakozik a csapathoz, akivel tíz évig szolgált a Különleges Alakulatnál. - Kildó olyan bajtárs, akire Herceg bármikor rábízná az életét - magyarázza di Bonaventura. - Bár Kioldó hajlamos elviccelni a dolgokat, érezni lehet, hogy valahol mélyen nagyon szoros a kötődés közöttük. Látszólag laza és felelőtlen, de amikor kitör a balhé, ő az, akire biztosan számíthatsz.

Kioldó szerepére olyan színészt kerestek, aki nemcsak vicces tud lenni, de a drámai mélységeket is érzékeltetni tudja. - Láttuk Damon Wayanst egy kis, független filmben, ez volt a Rekviem egy álomért - mondja a producer. - Mókás volt a karakter, és lenyűgözött Damon jellemábrázoló képessége.

Wayans szegénysorban nőtt fel egy lakótelepen kilenc testvérével együtt. Míg a többi srác akciófigurákkal játszott, nekik hozott anyagból kellett megcsinálni a saját G.I. Joe-ikat. - Csótányokat fogtunk, zöldre festettük őket, és így lettek saját G.I. Joe-ink - emlékszik vissza Wayans. - El sem hiszem, hogy most én lettem G.I. Joe!

A csapat legendás alakja Kígyószem, a halálhozó nindzsa. A skót származású Ray Park alakítja, aki maga is legendává nemesült, hiszen ő alakította az ördögi Darth Mault a Csillagok háborúja legelső részében, a Baljós árnyakban (Star Wars I.: The Phantom Menace). A fekete öves kung-fu mester Parknak hatalmas rajongótábora van, és a Csillagok háborúja-találkozókon folyton azt hallotta, ha valaha film készül a G.I. Joe-ból, neki kell játszania Kígyószemet. - Már csak a rajongók miatt is el kellett vállalnom a szerepet - mondja a színész. - Meg az öcsém miatt is, mert gyerekkorunkban folyton G.I Joe-val játszottunk, méghozzá az eredeti, 36 centis figurával.

Park annyira fellelkesült, hogy külön demókazettát is csinált, amelyen talpig nindzsaszerelésben bemutatta, hogyan képzeli el Kígyószem mozgását.

A karakter egyik különlegessége, hogy némasági fogadalmat tett. - Nagyon tetszett, hogy Kígyószem végig meg sem mukkan - mondja Park. - Testbeszéddel kellett kifejeznem magamat, így minden apró mozdulat jelentőséget kapott.

A G.I. Joe csapat kémelhárítója Scarlett, aki nem mellesleg a fegyverek szakértője is. Számszeríjával bármit le tud szedni, egyébként pedig zseni: már 12 évesen diplomát szerzett. - Scarlett a csapat három eszméletlenül dögös csajának egyike - magyarázza Sommers. - Rachel Nicholst választottuk a szerepre, mert tökéletesen egyensúlyoz a mindenkinél okosabb észlény és a csodaszép képregény hősnő között.

Mivel a G.I. Joe előkészítése a legnagyobb titokban folyt, Nicholsnak más filmek jeleneteit kellett előadnia a meghallgatáson. - A Van Helsingből adtam elő pár dolgot - emlékszik vissza a színésznő. - Úgy ment le az összes meghallgatás, hogy egyetlen mondatot sem láttam a forgatókönyvből. A végén fölhívott Stephen, és közölte, hogy enyém a szerep. Belesikítottam a kagylóba, erre letette. Pár perc múlva megint hívott: olvastad a forgatókönyvet? Mondom, nem. Akkor honnan tudod, hogy kell-e egyáltalán a szerep? Vakon hiszek benne, Stephen, válaszoltam.

Saïd Taghmaoui játssza Brékót, a kommunikációs szakembert, ami találó választás, mert a francia színésznek is akadnak néha kommunikációs problémái. Ez volt az első akciófilmje, de úgy találta, az alkotói folyamat ugyanolyan, mint más mozgóképek esetében.

A nigériai származású brit színész, Adewale Akinnuoye-Agbaje szintén ideális volt a szerepre: jól megtermett alakjával hitelesítette, hogy Kőkemény a nehézfegyverek szerelmese. - Annyiféle harc van a filmben, hogy rögtön megjött a kedvem hozzá - meséli a Akinnuoye-Agbaje. - Van víz alatti küzdelem, végigsöprünk Párizson, és még a sivatagban is harcolunk a föld alatt. Aztán nemcsak kézifegyvereket használunk, hanem olyanokat is, amik járművekre vannak telepíve. Szóval imádtam az egészet, és biztos, hogy a közönség is így lesz vele.

A második dögös csaj a jók csapatában a találóan elkeresztelt Courtney Címlaplány Kreiger, akit egy igazi címlaplány, Karolina Kurková cseh divatmodell alakít.

A G.I. Joe parancsoka, Hawk tábornok kemény, határozott katona. - Sok csatában megfordult, újat már nem lehet mondani neki - magyarázza di Bonaventura. - Nagyon egyszerű a jelszava: kapd el a rosszfiúkat, és tartsd egyben a csapatot.

A film készítőinek sokáig fogalma sem volt, kit kérjenek föl a szerepre, de aztán Bob Ducsay producer megnézte a The Express című film nyersvágott változatát. A produkcióban Dennis Quaid Ben Schwartzwalder edzőt játssza, aki győzelemre segítette Ernie Davist, az első afroamerikai labdarúgót, aki elnyerte a Heisman Kupát. A vetítés után Ducsay azonnal fölhívta Sommerst, és közölte vele: megvan Hawk tábornok. Dennis Quaid az.

Az Egyesült Államok elnökét a jeles brit színész, Jonathan Pryce alakítja. - Egy csomó nagyhatalmú embert játszottam már, de elnök még nem voltam - büszkélkedik Pryce. - És végre nem egy Disney-vidámparkos attrakcióban szerepelek! (Ezzel A Karib-tenger kalózaiban nyújtott alakítására utal.)

A G.I. Joe csapat csupa izgalmas figurából áll, de a gonoszok sem unalmas alakok. Ahogyan egy jól fejlett mítoszhoz illik, a rosszfiúkat sötét erők irányítják, és mindegyiküknek kalandos előélete van. - Jobban kidolgoztuk a karaktereket, mint a képregényben, így például a nézők közelebbről is megismerhetik Destro és a Bárónő történetét - mondja Ducsay producer. - A film ráadásul olyan jelenettel kezdődik, amely nem szerepelt a képregényben, és elmeséli az egyik főgonosz eredettörténetét. Napjainkban James McCullen, a Katonai Fegyverzetfejlesztési Szindikátus főnöke nem éppen korrekt módon bánik a rábízott gyilkoló eszközökkel. A nyitójelenet több generációval korábbra, 1641-be viszi a nézőt, amikor a McCullan klán egyik őse a Bastille-ban szembenézni kényszerül ballépéseinek következményeivel.

- McCullen sötét figura, de ez természetes ebben a bizánci típusú világban, ahol egymást érik az ármányok és a cselszövések - folytatja Christopher Eccleston brit színész, a karakter megformálója. - Mint minden főgonosz, végső soron ő is világuralomra tör.

- Dinamikus és hiteles színész - mondja Ecclestonról di Bonaventura. - A gonoszok között ő a legreálisabb figura, és ez lehetővé tette számunkra, hogy a Bárónővel, a Doktorral és Viharárnyékkal kicsit elrugaszkodjunk a valóságtól.

A képregény rajongók barna szépségként ismerik a Bárónőt, a film készítői azonban a szőke Sienna Millerre bízták a szerepet. Ezzel az alkotók Anára, a karakter korábbi énjére emlékeztetnek.

A Kobra két karddal harcoló főpribékje, Viharárnyék nindzsa, akárcsak Kígyószem. Ugyanaz a mester képezte ki őket a harcművészetekre, és gyermekkori rivalizálásuk vezetett oda, hogy most egymás esküdt ellenségei. A kegyetlen fehér nindzsát Byung Hun Lee koreai harcművész formálja meg, aki hatalmas sztár hazájában.

A film szereplői

ADEWALE AKINNUOYE-AGBAJE (KŐKEMÉNY) Londonban született. Miután elvégezte a tekintélyes King's College jogi karát, színész lett, ugyanis Frank Marshall producer beválogatta őt a Kongó (Congo) című kasszasiker szereplői közé.

Nagy sikert aratott az HBO Oz című sorozatában, amelyben Adebisit, a drogos gyilkos börtöntölteléket alakította. Tovább növelte népszerűségét a titokzatos Dr. Ako figurája a Lost - Eltűntek című sorozatban.

További fontos filmjei: A múmia visszatér (The Mummy Returns), A Bourne-rejtély (The Bourne Identity), Pénzed vagy életed (Get Rich or Die Tryin').

CHRISTOPHER ECCLESTON (McCullen/DESTRO) sikeres brit színpadi és filmszínész.

Fontosabb filmjei: 28 nappal később (28 Days Later), Jude, Sekély sírhant (Shallow Grave), Tolvajtempó (Gone in 60 Seconds), Elizabeth, eXistenZ - Az élet játék, Az igazság malmai (Let Him Have It).

SIENNA MILLER (a Bárónő/Ana) New Yorkban született, de gyermekkora nagy részét Londonban töltötte. A New York-i Lee Strasberg Institute-ban tanult színészmesterséget. Első nagy sikerét 2001-ben, a BBC Bedtime című sorozatában aratta, majd a Keen Eddie című sorozat főszereplőjeként aratott újabb babérokat.

Első mozifilmje a Torta (Layer Cake) volt, egy visszavonulni készülő kokainkereskedő (Daniel Craig) érzéki barátnőjét alakította. Következő nagy sikerét az Alfie című romantikus vígjátékban aratta Jude Law oldalán.

További jelentős filmjei: Hullócsillag (Factory Girl), Interview, Csillagpor (Stardust), The Mysteries of Pittsburgh, A szerelem határai (The Edge of Love).

RACHELS NICHOLS (Scarlett) legutóbb a Star Trek című szuperprodukcióban volt látható.

Fontosabb filmjei: Négyen egy gatyában 2. (The Sisterhood of the Traveling Pants 2.), P2 - A rettegés új szintje, Resurrecting the Champ, Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson's War), A rettegés háza (The Amityville Horror).

A New England-i születésű színésznő korábban modellként dolgozott, miközben diplomát szerzett a Columbia Egyetemen matematikából és közgazdaságtanból. Első szerepét a Szex és New Yorkban (Sex and the City) kapta, majd az Ősz New Yorkban (Autumn in New York) című filmben játszott. 

CHANNING TATUM (Duke) napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatott ifjú sztárja. Legújabb filmjei: A sereg nem enged (Stop-Loss), Bunyó (Fighting), Közellenségek (Public Enemies).

Tatum 23 évesen reklámfilmek szereplőjeként kezdte karrierjét. Első szerepét 2004-ben kapta a Miami helyszínelőkben (CSI: Miami).

Fontosabb filmjei: Ámok (Havoc), Őrangyal védtelenül (A Guide to Recognising Your Saints), Micsoda srác ez a lány! (She's the Man), Step Up, Carter Edző (Coach Carter), Supercross.

DENNIS QUAID (Hawk tábornok) Hollywood egyik legkarizmatikusabb színésze. Számos díj kitüntetettje, többek között Arany Glóbuszra jelölték a Távol a mennyország (Far from Heaven) című filmben nyújtott alakításáért.

Tavaly a The Express című film főszereplője volt, ezzel az alakításával hívta fel magára a G.I. Joe: A kobra árnyéka alkotóinak figyelmét.

Fontosabb filmjei: Okos emberek (Smart People), Nyolc tanú (Vantage Point), American Dreamz, Enyém, tied, miénk (Yours, Mine and Ours), holnapután (The Day After Tomorrow), Alamo - A 13 napos ostrom, A fúnix útja (The Flight of the Phoenix), Későn kezdő (The Rookie), Baráti vacsora (Dinner with Friends), Frequency, Traffic, Apád, anyád ide jöjjön! (The Parent Trap), Az Igazak (The Right Stuff), Wyatt Earp, Minden héten háború (Any Given Sunday), Szóbeszéd (Something to Talk About), A könnyed élet (The Big Easy), Vérbeli hajsza (Innerspace), Kedves ellenségem (Enemy Mine).

A film alkotói

STEPHEN SOMMERS (rendező, executive producer, az alapsztori szerzője) a Múmia-filmekkel írta be magát a filmtörténetbe: A múmia, A múmia visszatér (forgatókönyvíró, rendező), A múmia - A Sárkánycsászár sírja (The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor - producer).

Forgatókönyvírója, producere és rendezője volt a Van Helsing című filmnek, ugyancsak a Huckleberry Finnek (The Adventures of Huck Finn), A dzsungel könyvének (Jungle Book) és a Kísértethajónak (Deep Rising).

További filmjei: Tom és Huck (Tom and Huck), Twist Olivér (Oliver Twist), Catch Me if You Can (1989).

LORENDZO di BONAVENTURA (producer) 2003-ban hozta létre filmgyártó cégét, a di Bonaventura Picturest. Az utóbbi évek két hatalmas filmsikere fűződik a nevéhez: Transformers, Transformers: A bukottak bosszúja (Transformers: Revenge of the Fallen).

Szintén a közelmúlt sikerei közé tartoznak a következő filmek: Négy tesó (Four Brothers), Orvlövész (Shooter), 1408

süti beállítások módosítása