látogató számláló

UIP hírek (2009. augusztus 26.)

Ezen a héten:

  • Peter Jackson mágikus karosszéke
  • Jön a Bourne 4
  • Nem az agyonvágott Brigantyk megy a mozikban
  • Percenként 8 és fél milliót keresett a Shrek 4 sztárja


Peter Jackson mágikus karosszéke

Nem babonás ember Peter Jackson, de egy dologhoz ragaszkodik: ódon karosszékéhez, amelyből a stábot dirigálja, és újranézi monitoron a friss felvételeket. A mély és kerek karosszék nem csak kényelmes, de arra is alkalmas, hogy rendet tartson a forgatási helyszínen. Ugyanis ha Jackson éppen távol van, a karosszék akkor is ott terpeszkedik a kamera mellett, tiszteletet parancsolva és arra figyelmeztetve a stábot, hogy a mester ugyan nincs itt, de a szeme mindent lát.

            A legenda hosszú évekkel ezelőtt vette kezdetét. Jackson A Gyűrűk urát rendezte Új-Zélandon, és az akkor még jól megtermett rendezőt zavarta, hogy a hagyományos „Director's Chair" tulajdonképpen csak egy fémvázra kifeszített vászondarab, így alig volt képes megtartani az ő 100+ kilóját. Az egyik felvétel végeztével a mester fájó derékkal felkerekedett, elment a közeli kisvárosba, és az egyetlen működő régiségboltban megvette a karosszéket, amely mára annyira a szívéhez nőtt.

             „Ez a szerencseszékem - magyarázza a rendező. - Ha beleülök, minden olajozottan megy, percenként új ötletek jutnak eszembe, és a film akkora világsiker lesz, hogy a végén azt se tudom, hány számjegyű lett a bankszámlám."

            A rendező nagy becsben is tartja szerencseszékét, amelyet legújabb filmje, a Komfortos mennyország forgatására szépen újrakárpitoztatott. „Szeretem az antik dolgokat, de ha egy karosszékből már kilógnak a rugók meg a szalma, eléggé ciki, úgyhogy felújíttattam" - szabadkozik Jackson.

            A Komfortos mennyország a magyarul is olvasható bestseller sztárparadéval turbózott változata, a főszereplők ugyanis Mark Wahlberg, Rachel Weisz (Oscar-díj) és Susan Sarandon (Oscar-díj, 4 Oscar-jelölés). A történet kamasz hősnőjét megerőszakolják és megölik, s ezután a mennyországból figyeli, hogyan boldogul a családja, és mi történik a gyilkossal. (The Lovely Bones - hazai bemutató: 2010. január)

Jön a Bourne 4

Az már biztos, hogy Jason Bourne története folytatódik, hiszen az eddig elkészült trilógia világsikert aratott, ami számszerűen azt jelenti, hogy az összbevétel 945 millió dollár lett. Természetesen a negyedik részben is Matt Damon alakítja majd a hányatott sorsú kémet, és Peter Greengrass rendező vezényli a stábot. Sztori ugyan még nincs, de a filmet gyártó Universal Studios már felkérte Josh Zetumer forgatókönyvírót, hogy lásson neki a munkának.

Damon legutóbb azt nyilatkozta, mindenképpen szeretne negyedik Bourne-filmet, de a történetnek nagyon ütősnek kell lennie. „Hogy nézne ki, beülnek az emberek a moziba, és azt látják, hogy Bourne már megint nem emlékszik semmire. Anyátokat, ezt már láttuk háromszor, mondanák, és elhúznának haza. Szóval föl kell kötni a gatyát."

         Bourne negyedik elérkeztére még 2011-ig várnunk kell, de addig is láthatunk egy izgalmas thrillert, amelyet Damon és Greengrass neve fémjelez. A Green Zone egy dokumentumregényt dolgoz fel: két CIA-ügynök tömegpusztító fegyvereket keres Bagdadban, miközben egy tudósító utánuk nyomoz. (Green Zone-nak, azaz Zöld Zónának hívták Bagdad azon részét, amely a nemzetközi fegyveres erők közvetlen fennhatósága alatt állt.) (Green Zone - hazai bemutató: 2010. április)

Nem az agyonvágott Brigantyk megy a mozikban

Nagyon szeret viccelni Quentin Tarantino. Például nem hajlandó megmagyarázni, miért írta szándékosan helytelenül legújabb filmje címét, ráadásul most kiderült, hogy nem vágta újra a produkciót. Korábban ugyanis hetekig attól volt hangos a szaksajtó, hogy a Brigantyk teljesen más változatban kerül a mozikba, mint amit a májusi, cannes-i világpremieren láthatott a közönség. Arról szólt a fáma, hogy egyrészt Tarantino akar új jeleneteket berakni, másokat meg kivenni, másfelől a gyártó stúdió vezetője, Harvey Weinstein ragaszkodik lényeges változtatásokhoz. Nos, ebből egy mukk sem volt igaz. „Pontosan ugyanaz a film startolt a múlt héten, amelyet eredetileg elképzeltem - mondja Tarantino. - Senki nem szólt bele, nem is kellett. Igazi rendezői vágás, tíz évig érlelődött a koncepció, ezért úgy jó, ahogy van."

Mivel a Becstelen brigantyk világ-összbevétele már a premier utáni első hétvégéjén majdnem behozta a költségeit (70 millió dollár), be fog válni a Weinstein-fivérek számítása: a film megmenti a csődtől cégüket. (Inglourious Basterds - már a magyar mozikban!)

Percenként 8 és fél milliót keresett a Shrek 4 sztárja

Mindössze 23 perc szinkronmunkáért kerek egymillió dollárt számlázhatott John Cleese angol komikus, aki Herold királynak kölcsönzi hangját a Shrek negyedik részének eredeti változatában. Ezzel a világ egyik legjobban fizetett sztárjává vált, hiszen egyetlen hasznos percért nagyjából 8 és fél millió forintot kapott. Ám azért nem kell nagyon irigykedni a Monty Python egykori oszlopos tagjára, mert egy fillért nem lát a pénzből: rögtön át kell utalnia exnejének, akinek a váláskor 25 millió dollárt ítélt meg a bíróság. A 70 éves komikust legfeljebb az vigasztalja, hogy azóta lett egy Barbie nevű szőke, karcsú barátnője (nem vicc!), aki modell és 27 éves. (Shrek Forever After 3D - hazai bemutató: 2010. július)

 


süti beállítások módosítása