látogató számláló

UIP hírek (2010. január 5.) - frissítve

Ezen a héten: A Viharszigetben Hitchcock szelleme kísért; Susan Sarandon szakítása megrázta az amerikai baloldalt; Arany Glóbusz: a többség Clooney-ra fogad

frissítés: Top 10 országos (2009. december 31 - 2010. január 3.)

A Viharszigetben Hitchcock szelleme kísért

Még soha nem volt ekkora nyomás egy Scorsese-film forgatásán, mondja Leonardo DiCaprio, akinek a Viharsziget már a negyedik közös munkája a mesterrel. – Már akkor gyanút fogtam, amikor Martin filmes kurzust tartott a stábnak jóval a forgatás kezdete előtt – meséli DiCaprio. – Eleve nagyon alapos, mindig pontosan elmagyarázza, mit szeretne, és megszállott gyűjtő, minden műfajból megvannak neki a legfontosabb filmek, és ezeket mutogatja példaként. Ennek jegyében először klasszikus detektíves filmeket néztünk: Premingertől a Laurát, a Kísért a múltat Tourneurtől, és persze Hitchcocktól a Szédülést. Ez utóbbi Martin nagyon alaposan elemezte, ebből lehetett sejteni, hogy a Viharsziget nemcsak egyszerű thriller lesz, hanem tisztelgés is Hitchcock előtt.

DiCaprio nagy feszültséget érzett a forgatáson – jó értelemben. – Martin minden filmnek úgy megy neki, hogy mindent vagy semmit. Ezzel mindenkiből kihozza a maximális energiát, mert senki nem akar szégyenben maradni. Eddig minden közös munkánk során nagy nyomás alatt dolgoztunk, de most erre rátett egy lapáttal, hogy a Viharsziget helyenként nagyon félelmetes tudjon lenni.

Az ötvenes években játszódó történetben egy rendőrbíró (DiCaprio) egy őrült gyilkos után nyomoz, aki megmagyarázhatatlan módon eltűnt a Viharszigeten található börtönszerű elmegyógyintézetből. Munkája közben hurrikán tör a szigetre, és rabok is fellázadnak. Dennis Lehane regénye, amelyből a film készült, magyarul is nagy sikert aratott.

(Shutter Island – hazai bemutató: 2010. március 4.)

Susan Sarandon szakítása megrázta az amerikai baloldalt

Az amerikai baloldali értelmiség még mindig nem tért magához a Susan Sarandon által okozott sokkból: a színésznő pár napja bejelentette, hogy 23 év után szakított két gyermeke apjával, Tim Robbisszal, ráadásul mindez még a nyáron történt. Az Oscar-díjas páros a tengerentúli baloldali liberálisok példaképe volt két évtizeden át. Mindig nyíltan vállalták politikai nézeteiket, síkra szálltak az emberei jogokért, ott voltak minden komolyabb tüntetésen, és jelentős összegekkel támogatták a demokratákat (igaz, Robbins néha egy-két szimpatikus republikánus szenátornak is utalt pár ezer dollárt). Harmóniában éltek, de nem házasodtak össze, azt sugallva, hogy az ilyesmi már idejétmúlt. A színésznő 12 évvel idősebb Robbinsnál, fityiszt mutatva az Amerikában divatos fiatalságmániának (közben Demi Moore és Ashton Kutcher letaszajtották őket a trónról a maguk 16 éves korkülönbségével). Mint azon az amerikai baloldali sajtó váltig kesereg, most ott maradtak olyan sztárok nélkül, akiket példaként állíthatnának az eljövendő nemzedékek elé.

Susan Sarandon legközelebb a Komfortos mennyország című filmben lesz látható. Alkoholista, láncdohányos nagymamát alakít, aki unokája meggyilkolása után igyekszik tartani a lelket a gyászoló családban.

(The Lovely Bones – hazai bemutató: 2010. március)

Arany Glóbusz: a többség Clooney-ra fogad

Szokás szerint megkérdezték Amerika húsz vezető kritikusát, szívük szerint kinek adnák idén az Arany Glóbuszt legjobb színész kategóriában. A húszból tizenegy George Clooney-ra szavazott, aki az Egek ura című filmben nyújtott alakításával rég nem tapasztalt rajongást váltott ki egyszerű nézőkből és vitriolos tollú ítészekből egyaránt. Clooney-t az Oscar-díjeső biztos befutójának tartják, bár a hivatalos jelöléseket csak február 2-án ismerheti meg a világ. Az Arany Glóbuszok sorsa hamarabb eldől, január 17-én tartják az átadót.

Az Arany Glóbuszokat a Hollywoodban akkreditált Külföldi Tudósítók Szövetsége ítéli oda (egyetlen magyar tagja van: Návai Anikó), ezért a testület döntése gyakran nem amerikai, hanem európai ízlést tükröz. Az Egek uráért azonban az amerikai kritikusok még jobban rajonganak, mint a külföldi tudósítók, azt is lehet tudni, miért: beletrafált a korszellembe. Csak néhány idézet:

„Ebben a filmben minden igaz” – Larry King

„Minden korszaknak megvan a maga legendás színésze. A harmincas éveké Clark Gable volt, egy évtizeddel később Gary Coooper, most pedig George Clooney” – Mick LaSalle, SAN FRANCISCO CHRONICLE


Jason Reitman, az Egek ura rendezője a mai Amerika lüktető pulzusán tartja kezét” – Gene Shalit, TODAY

Az Egek ura hőse egy kirúgási szakértő, aki városról városra repül, hogy kedvesen, de könyörtelenül levezényelje a leépítéseket. Fél életét repülőgépeken és terminálokon tölti, élvezi, hogy nem felelős semmiért, de aztán találkozik egy csodálatos nővel (Vera Farmiga), gondolkodóba esik, és lassan rájön, hogy mihez kezdhetne magával.

(Up in the Air – hazai bemutató: 2010. február 18.)

Top 10 országos (2009. december 31 - 2010. január 3.)*

továbbá:

California Dreaming (e-cinema)
bevétel: 246.980 Ft
nézőszám: 247
összbevétel: 356.625 Ft
össznézőszám: 475

Sherlock Holmes (előjátszás, 4 kópiával)
bevétel: 3.028.470 Ft
nézőszám: 2.514
összbevétel: 3.028.470 Ft
össznézőszám: 2.514

*A Hold és A legmelegebb nap című filmekről nem álltak rendelkezésre adatok.


süti beállítások módosítása