látogató számláló

Mindenki el van ájulva A diktátortól

Valamit nagyon eltalált Sacha Baron Cohen, mert olyan még nem volt, hogy ez az egyébként erősen megosztó brit komikus csupa lelkendező kritikát kapjon.

Valamit nagyon eltalált Sacha Baron Cohen, mert olyan még nem volt, hogy ez az egyébként erősen megosztó brit komikus csupa lelkendező kritikát kapjon. A lelkendezés tárgya Baron Cohen legújabb filmje, A diktátor, amely szó szerint gyilkos politikai szatíraként és romantikus vígjátékként is megállja a helyét, bár a kritikusok nem ezt a műfaji különlegességet emelik ki, hanem hogy széjjelröhögték magukat a vetítésen.

Az ítészek kiemelik, hogy Baron Cohen megalkotta eddigi legmarkánsabb alteregóját. Ali G, a jamaikai rapper, Borat, a kazah riporter és Brüno, a meleg osztrák divatszakértő után Aladdin admirális generális bőrébe bújt. A karakter észak-afrikai diktátor, több kitüntetése és rendjele van, mint Zsukov marsallnak és Leonyid Brezsnyevnek együttvéve, hobbiját tekintve tömeggyilkos, preferenciáit illetően nőgyűlölő, homofób és szélsőséges antiszemita. Baron Cohen azonban nem egyszerűen a közel-keleti diktátorok kigúnyolására vállalkozott: az admirális generálist New Yorkba küldi, hogy ottani ámokfutása révén szembesítse a nyugati demokráciát a maga súlyos hibáival és visszásságaival.

Néhány szemelvény a legnagyobb becsben tartott, vitriolos tollú amerikai kritikusok észrevételeiből.

„Sacha Baron Cohen benyújtotta igényét a legnagyobb élő komikus címére.” Roger Ebert, Chicago Sun-Times

„Ördögien humoros, finoman kidolgozott és intellektuálisan is kifogástalan.”  Todd McCarthy, Hollywood Reporter

„Pokolian vicces. Gyilkos poénok.” Richard Corliss, TIME

„Mindenkinek parancsolom, hogy nézze meg!” Glenn Kelly, MSN.com

(The Dictator – hazai bemutató: 2012. május 17.)


süti beállítások módosítása