látogató számláló

Kritika: 1

Érteni vagy nem érteni? Ez itt a kérdés. Ha egyáltalán kérdés.

Érteni vagy nem érteni? Ez itt a kérdés. Ha egyáltalán kérdés.

Stanislaw Lem műve alapján készült magyar filmet szeretném bemutatni.  Maga Lem, filmművészetileg nem áll tőlünk messze (akarom mondani magyaroktól). Ugyanis aki jól emlékszik a 70-es évekre, annak eszébe jut Pirx kalandjai. Ez egy 5 részes tévé sorozat volt. A sorozat alapjául szintén Lem műve szolgált. De magyaroktól, filmművészetileg a sci-fi műfaj se áll messze nem? Volt nekünk: Űrgammák, Mikrobi, Mézga Aladár különös kalandjai, és a már említett Pirx kalandjai. Persze lehet, hogy még több is van, de jelenleg ennyi jutott eszembe. Nézetek el nekem.  Na, ezzel csak éreztetni akartam, hogy sci-fi-ben jártasak vagyunk, de ez a jártasság nem csak a mozgóképen igaz. Továbbá ezzel sugallni akartam, hogy mennyire vártam a filmet. Plusz ez az első magyar sci-fi film. Ugyanis az említettek azok inkább sorozatok.

A filmet Pater Sparrow rendezte. Közismertebb nevén Verebes Zoltán.  A történet, mint említettem Stanislaw Lem novellája alapján készült. A novella címe: Az emberiség egy perce.

Lem novellája egy olyan fiktív könyv kritikája, mely az emberiség egyetlen percét kísérli meg leírni, ebből az alapötletből kiindulva hozta létre történetet Góczán Judit és Pater Sparrow. A film négy évig készült. És megérte ez a négy év, mert a díszletek kivallóak. Képi világ pont annyira nyomasztó amennyire lennie kell. Az operatőr munkája koherens. Mindegyik szereplő jól teljesített. Férfi olvasókhoz szólnék, hogy ebben a filmben is benne van Kerekes Vica. És igen itt is megmutatja bájait.

De akkor végülis működik a film? Jó-e? Sajnos nem. Míg az első felében lehet követni az eseményeket, a szánkba is rágják. De valahol félúton már olyan sok gondolatot akarnak megosztani, sok filozofikus eszmét. Hogy nem lehet már követni. Esemény fő szála pedig elvész. Persze másodjára talán érthetőbb lesz. De sajnos csak egyszer láttam. Akkor is csak a M1-en. Mert moziban, csak egy helyen vetítették. És elég messze volt az a mozi. Ám azért az felháborító, hogy magyar filmként, egyetlen egy helyen vetítik. Azért az nem semmi. Sőt tévébe is csak egyszer láttam. DVD formátumba meg sehol.  Ez elszomorít, hogy a kultúránkat ennyire leszarjuk.

Aki esetleg oly bátor, hogy meg szeretné nézni, ha esetleg valamilyen formátumba megtalálja. Annak ajánlom, mert mégis magyar film, és sci-fi. De nagyon koncentráljon, mert a válaszok egy kicsit se lesznek a szájába rágva.

 

 


süti beállítások módosítása