látogató számláló

Így mozizunk mi

Pár rossz mozis élményt osztok meg veletek.

movie_theater_interior_a_l.jpg

Már hónapok óta lappang bennem egyfajta düh. Igen, düh, mert gyakran, mostanság meg egyre gyakrabban arra leszek figyelmes, hogy a moziban az emberek egyáltalán nem tapintatosak egymással. Azon is gondolkoztam, hogy lehet, ez csak velem van így, tehát csak én állok máshogy a mozihoz, hogy elvárjam, hogy az emberek tapintatosak, udvariasak egymással, tudjátok, mint mondjuk a színházban. Hiszen a mozi is kulturális program.

Viszont annak örülök, hogy egyre inkább nem csak én panaszkodom arról, hogy milyen volt az aktuális közönség, mikor hazajövök a moziból, hanem egyre többen és többen. Ez egyrészt jó, mert bizalommal tölt el, hogy más is akarja élvezni éppen az adott filmet, amire jegyet vett, és beült. Másrészt elszomorít, mert egyre több bunkó ember van.
Ez a düh, amit jelenleg meg akarok fogalmazni, már rég bennem van, és úgy érzem, meg kell osztanom veletek is, hátha enyhülni fog. Persze most nem fogom leírni az összes, mozis élményemet, mert akkor egy könyv születik belőle, inkább pár személyes tapasztalatot, amitől nemegyszer elgondolkoztam, hogy tényleg érdemes-e moziba menni.

Kezdhetném az ilyen alapvető dolgokkal, hogy sok moziba nincs ruhatár. De ebbe nem akarok belemenni, mert van pozitív oldala, hogy legalább nem nyúlnak le több pénzt, illetve negatív, mert szorongathatod a meleg kabátodat az öledben. Továbbá abba sem akarok belemenni, hogy egy rossz filmért miért kérnek el ugyanannyit, mint egy jó filmért. A mozijegy egységár, és ugyanígy van a színháznál is. Meg abba se, hogy miért ilyen drága a mozijegy.
Na, de a lényeg: ha az ember már elszánja magát, hogy moziba megy, azt élvezni akarja. Csak ebbe az élvezetbe más emberek belekötnek. Nagyon sok fajta ember él a földön, így csak pár példával élnék.
Leginkább a 15-25 éves korosztályra jellemező ez a tolerálhatatlan magatartás. Volt már olyan az egyik vetítésen, hogy egy fiú banda percenként felállt a helyéről, és más helyre ültek, és ezt egy jó darabig csinálták is, aztán végül rájuk szóltak. Volt egy olyan eset is, ez fordul elő a leggyakrabban, hogy bejön egy csávó a barátnőjével, és olyan filmre ülnek be, ami valamelyiküket nem érdekli. Erre mit csinál az a fél, aki úgy ahogy van, leszarja a filmet? Elkezd Facebookozni. Oké, hogy a reklámok között bejön egy duma, hogy kapcsolják ki, de még akkor is folytatja, és ez a szituáció akkor a legszebb, mikor a telefonos kliens előtted ül, és az ülések dőlésszöge olyan, hogy a fénye pont a pofádba világít. Ami még leggyakrabban elő szokott fordulni, az az, ha valaki mögötted a füledbe csámcsog. Megveszi az extra nagy chipset és rágja, és rágja nyitott szájjal, gusztustalanul, és ha még szerencséd van, valami büdös chipset eszik, amit te is érezni fogsz, mikor felül kijön a kliensből. Persze ez az evőmániás eset úgy is zavaró lehet, ha előtted vagy épp melletted eszik. De, ha már evés, akkor ugye kell valami, amivel lecsúszik. Képzeljük el a sötét termet, ahol sok ülés van, és minden ülés karfáján egy pohártartó. Kutatások bizonyítják, hogy az emberek 90%-a nem talál bele ebbe a pohártartóba. Ami akkor idegesítő, mikor a te kezed ugyan azon a karfán van, és a melletted lévő elkezdi keresni, és közben zörög vele, határozott mozdulatokkal pedig az egész sort megmozgatja. Az ilyenen egyszer úgy felidegesítettem magamat, hogy megfogtam a srác üdítőitalát, és belevágtam a pohártartóba. Annyira megdöbbentette kiscsávót az eset, hogy ott is hagyta az italt. A következő eset nem velem történt meg, csak részese voltam. Volt egy olyan eset, mikor a pár üléssel odébb ülő csávó széktámláját a felette ülő bizonyos időközönként rugdosta, persze ez engem is idegesített, mert olyan erősen rugdosta, hogy az egész sor érezte. Ez egy jó darabig ment is, aztán végül magától abba hagyta. De hallottam már olyat is, hogy senki nem szólt rá, és a film végéig ez ment.

A következő eset is elég gyakori, de mostanság nem találkoztam vele. Sok fiatal bemegy a moziba, aztán az ismerősével, vagy barátnőjével az előzeteseket végigdumálják, de ez annyira nem zavar, mert előzeteseket otthon megtudom nézni. Viszont az már zavaró, mikor a filmnél csinálják: "Jaj, tuti életben marad!", "Tudod, ez az a csávó, aki ebbe, meg abba szerepelt.", "Megmondtam, hogy ő lesz a gonosz", és még sorolhatnám. Visszatérve az előzetesekhez, ott meg: "Tudod, ez az a film, amiben a Batman csávó szerepel", "Disney, jaj, olyan cuki-muki, bébi, muszáj megnézni!" stb.
Bónuszként akár azt is megkaphatjuk, hogy mikor megyünk ki a filmből, pont ezek beszélgetnek előttünk, és egyeztetik, hogy most nem értették a  film lényegét. (Hm, talán nem kellet volna pofázni.)
Az ilyen esetek persze más korosztályt is érinthetnek. Erre is volt példa...

És tudjátok mi a legszörnyűbb? Az, hogy a kis gyerekek, az ilyen öt évesektől kezdve a tízévesekig, ők tudnak mozizni. Mikor voltam a Toy Story 3-on, vagy bármelyik animációs filmen, egyszer se kellet egy gyerekre rászólni, ők tudtak viselkedni. A többi korosztály miért nem? Legyünk egymással tapintatosak, panaszkodunk, hogy egyre többen nem járnak moziba, vagy járnak, de évente egyszer-kétszer és mindig felhozzuk, hogy persze drága, nincs idő stb.
Szerintem a fentiekhez hasonló is közrejátszanak.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak?


süti beállítások módosítása