látogató számláló

Kritika: A majmok bolygója - Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)

2011-ben a Lázadás új alapokra helyezte A majmok bolygója franchise-t. Persze mint minden újító, a Lázadás is kapott hideget és meleget is egyben. De úgy tűnt, hogy sok embernek bejött a reboot - közöttük nekem is -, így a stúdió berendelte a második részt is, a Forradalmat. És milyen jól is tette! A Forradalom minden tekintetben jobb, mint az elődje.

dawn-of-planet-of-apes02.jpg

Tíz év telt el az első rész eseményei óta, az emberek nagy része meghalt a majominfluenzának köszönhetően. Míg az embereket kipusztította a vírus, addig a majmokat intelligensé tette. Caesar és a többi majom békében élik mindennapjaikat, vadásznak, tanulnak, törvényeket hoznak. Ám egyik nap a kolóniájuk közelében emberek csoportja fordul meg, mert a közelben van egy generátor, ami San Francisco utcáit újra megvilágítaná, na meg természetesen más elektronikai eszközöket is működésbe hozna. És igen, itt kezdődnek a problémák. A legtöbb majom csak az emberek rossz oldalát látja, míg Caesar épp ellenkezőleg, így sokan megkérdőjelezik Caesar majmok iránti elkötelezettségét. Természetesen az emberek oldalán is állandó érdekellentétek vannak. Szóval se az emberek, se a majmok vezetőjének nincs könnyű dolga. A történetbe nagyon nem akarok belemenni, mert igazából nem ez viszi el a hátán a filmet, hanem inkább a többi pozitívum. Bár meg kell említenem, hogy a történetvezetés is nagyon jól meg lett oldva, mert minden egyes esemény inkább a majmok szemszögéből van bemutatva és nem az emberekéből. Meg ez a rész is görbe tükröt mutat nekünk, embereknek. Az, ami a film történetét hangulatossá teszi, az a tálalás.

Az emberi színészek nem alkotnak valami nagyot, még Gary Oldman se, persze ez köszönhető annak is, hogy nem kapott nagy szerepet. Akik inkább remekelnek, azok a "majmok": Andy Serkis és a többi színész, akik a majmokat formálták meg. Emelem kalapom előttük, mert egyszerűen zseniális az, amit ők összehoztak, de főleg Andy Serkis, akinek én ezért a szerepért oda adnék egy Oscart. És ha már majmokról beszélek, akkor a Weta Digital cégről is szeretnék szólni pár szót, mert a cégnél dolgozó emberek nagyon kitettek magukért. Eszméletlen jól néztek ki a CGI majmok, sokkal jobban, mint az első részben, pedig csak három év telt el a két film megjelenése között. Több CGI jelenet van a filmben, mint az előző részben, de egyszer se volt zavaró.
Interneten azért láttam néhány "making of" videót a filmről, és öröm volt nézni, hogy amit lehetett, azt megépítették, ami a mai filmkészítés terén nagyon ritka. És nagyon törekedtek arra, hogy a CGI nagyon jól nézzen ki, ami a végeredményen meg is látszik.

Összegezve nagyon jó film lett a Forradalom, én csak ajánlani tudom mindenkinek. Akinek tetszett az első rész, annak ez is fog, akinek viszont nem tetszett annak is bátran ajánlom, mert minden tekintetben jobb. A nyár leglátványosabb, legakciódúsabb filmje, aminek még mondani valója is van.
Az akciójelenetek szépen ki voltak dolgozva, látványosak és mindegyik epikus volt. Rángatózó kamera nem volt (külön hála érte). Matt Reeves rendezésében nagyon sok egyéni vonás van, ami nagyon jól jött a filmnek. A 3D nem ad semmi extrát az élményhez, sőt még talán egy kicsit el is vesz, mivel az egész film képi világa sötét és ugye a 3D-s szemüveg lencséje is sötét így a háttér nem nagyon látszik, szóval, aki teheti, ne 3D-be nézze meg. 


süti beállítások módosítása