látogató számláló

Kritika: Predator - A ragadozó (The Predator)

Vadászidény.

A Fox már sokszor parkolópályára tette a filmvászon legkegyetlenebb ragadozóját. Legutóbb Antal Nimród próbált életet lehelni a franchise-ba, ám a Ragadozók (Predatorts) hiába kapott többnyire pozitív visszhangot, a kasszáknál már nem teljesített olyan jól, mint ahogy azt a stúdió várta. Tény, hogy nem a Predator-filmek fogják megváltani a filmvilágot, de egy jó forgatókönyv és egy kiváló rendező csodákra képes.

predator2018_pic01_620.png

Az előjelek most is biztatóak voltak, hiszen ezúttal a rendezői székben Shane Black foglalt helyet, akinek egyébként az eredeti, 1987-es Predator-filmhez is van köze, ugyanis szerepelt benne. Szóval úgy tűnt, a stúdió ezúttal biztosra akar menni, viszont a végeredmény igen felemásra sikeredett...

Fred Dekker és Shane Black forgatókönyvírók úgy gondolták, hogy a B-kategóriás katonákból elég, és vérfrissítés gyanánt bemutatnak egy olyan katonai csapatot, akik sok bevetésen voltak már, sokat látott férfiak, akik annyi megpróbáltatáson mentek keresztül, hogy begolyóztak. Na nem úgy, hogy magukba lennének fordulva és egy kukkot se szólnak a másikhoz, hiszen akkor a Black-féle laza egysorosoknak hűlt helye lenne, és még a végén drámaibb sztorit kaptunk volna. Ehelyett adva van egy flúgos csapat, akik nem mellesleg a jófiúk, és még ötletes is lehetett volna ez a koncepció, ha nem tolták volna túl. Black ugyan írt egy-egy ténylegesen viccesnek és ütősnek mondható sort, viszont nagyon kevés találja gyomron az embert. Ráadásul a film hangulatát is nem egyszer öli meg ez a fajta poénáradat.
A feszültség még működik a remek akciójeleneteknek köszönhetően, amik kellettek is, hiszen számos logikai bakival van teleszórva a cselekmény. A töménytelen akció pedig jó arra, hogy megfeledkezzünk a hibákról és csorgassuk a nyálunkat a látvány miatt, mert az új Predator-mozi nagyon véres; nem véletlenül jutalmazta 18-as karikával a hazai korhatár-bizottság. Ráadásul igen feszes és látványos akciókat tartogat a film, sőt maga a Predator sincs ledegradálva, továbbra is badass a megjelenése, és ötletes fegyverekkel van felszerelve.

Összegezve: Black és Dekker észrevették, hogy mi a legnagyobb baj ezzel a szériával: sose voltak emlékezetes emberi karakterek benne (Schwarzi kivételével), és most megpróbálták orvosolni ezt a hibát. Viszont átestek a ló túloldalára, aminek sajnos az lett az ára, hogy a karakterek továbbra sem lettek többdimenziósabbak, egyik se kapott megfelelő fejlődési ívet, sőt a drámai jelenetért kiáltó Quinn McKenna (Boyd Holbrook) és fia kapcsolata sem kapott elég teret. A látvány, illetve az akciójelenetek miatt megéri megnézi, viszont az én szememben nem egy többször nézős alkotás született.


süti beállítások módosítása