látogató számláló

Kritika: Venom (2018)

We are Venom. We are not happy.

A Venom igazán addig érdekelt, amíg R besorolású filmként hivatkoztak rá. Sajnos a Sony úgy gondolta, hogy neki ez nem pálya, így a korhatár-besorolást lejjebb vitte PG-13-ra. (A hazai korhatár-bizottság a film megtekintése után úgy döntött, hogy ők azért egy 16-os karikát adnak neki.)
Persze próbáltam emésztgetni a dolgot, mondván, hogy véres ugyan nem lesz a film, de erőszakos és sötét még lehet. Szóval reménykedve ültem be a moziba, hogy talán jobb élményt fogok kapni, mint bármelyik Marvel Moziverzumba tartozó alkotástól.

venom_620_2.png

És hogy milyen lett a végeredmény? Teljesen átlagos: a Venom se nem jó, se nem rossz. Viszont nagy tökönszúrás volt a Sonynak, hogy nem merészkedtek az R besorolású képregényfilmek területére, ugyanis pont ezért nem működik, amit az alkotók kiadtak a kezeik közül.
Nem azt mondom, hogy karakteridegen címszereplőt vittek vászonra, de azt, amiben jobb lehetett volna a film, pont a korhatár-besorolás akadályozta meg. A Venomnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Próbálkozik szerencsétlen alkotás, mindazonáltal a megadott keretek között nem megy neki. Ez főleg az akciójeleneteknél feltűnő: amikor igazán beindulna az akció, és Venom elszabadulna, akkor jön a vágóolló, és egy átlagos bunyó kerekedik belőle. Sőt néha igen nevetségesen oldották meg a gyerekbarát gyilkolást. Nem akarok spoilerezni, de van egy jelenet, amikor Venom azt mondja, hogy most megeszi az ellenfele fejét. Nos, ebből semmi nem látszik, csak utalgatnak rá, hogy ez megtörtént, és Eddie Brock (Tom Hardy) rosszallja ezt a fajta agresszivitást. Emlékeztek még a Sam Raimi-féle Pókember második részére? Abban volt az a jelenet, amikor Doktor Oktopusz a műtőasztalra kerül és a körülötte lévő orvosok próbálják leszedni róla a karokat, ám ez nem sikerül nekik, mert közben a karok öntudatra ébrednek és mindenkit lemészárolnak. Na, az a jelenet sokkal vagányabbra sikerült, mind a Venom bármelyik szekvenciája. Ezt azért hozom fel, mert 2004-ben az ilyesmivel még semmi baja nem volt a Sonynak – pedig szerintem horrorba illő jelenetről beszélünk – most viszont túlságosan belepiszkált abba a stúdió, amibe nem kellett volna. Ráadásul a Pókember 2. milyen besorolású? Ja, igen PG-13.
Azt azért megjegyezném, hogy az akciójelenetek rendben voltak. Főleg azok, amik nem lettek nagyon megnyesve, és a végső összecsapás nagyon látványosra sikeredett, köszönhetően a remek CGI-nak. Vizualitás terén látszik, hogy nem fogták vissza magukat, a szimbióta ilyen jól még nem nézet ki a nagy vásznon.

A korhatár-besoroláson meg igazából azért akadtam fent, mert ha sötétebb és véresebb lenne a Venom, akkor maradandóbb alkotásról beszélhetnénk. Ugyanis a cselekmény harmatgyenge, kezdve a nagyon unalmas felvezetéssel, ami a film jó 40 percét kiteszi ki. Sőt a színészi alakítások se valami erősek. Tom Hardyt én nagyon kedvelem, de sajnos nem tudja magát eladni, mint oknyomozó riporter. A cselekmény első felében látszik is, hogy küszködik szegény. De a barátnőjét alakító Michelle Williams sem valami kiemelkedő alakítást tett le az asztalra. Persze azért a film második felére jobb lesz az eredmény: mikor Hardynak végre nem riportert kell játszania, hanem egy szerencsétlen alakot, akit egy szimbióta fertőzött meg, akkor azért remekel. Sőt a mű legnagyobb erőssége a szimbióta és Eddie Brock kapcsolata, a közöttük lévő párbeszédek pedig nagyon ötletesek, néhol viccesek, és némi fekete humort is kapunk. Csakhogy a film második felében is vannak gondok. Míg az első fele lassan építette a karaktereket, addig a cselekmény másik felében a figurák képesek karakteridegen, indokolatlan, banális döntéseket hozni. Erre rátesz még egy lapáttal az is, hogy a főgonosz ugyanolyan sablonos, mint bármelyik szuperhősmoziban, no meg nagy csavarokat sem tartogat a sztori.

Összegezve: nem lett emlékezetes mű a Venom. Sajnálom, mert több lehetőség lett volna benne, mint amit végül kihoztak belőle. Vizualitás terén azért remek darab, a zeneszámok is rendben voltak, de ez kevés.
(A stáblista kezdetén pedig nem érdemes elhagyni a mozitermet, mert közben, illetve a végén is van plusz jelenet.)


süti beállítások módosítása