látogató számláló

Kritika: Legendás állatok - Grindelwald bűntettei (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)

Nagy zűr Párizsban.

Idén újra visszatérhetünk a varázsvilágba, hogy szem- és fültanúi legyünk Grindelwald bűntetteinek.

legendasallatok2_620.png

A Legendás állatok első része nekem nem tetszett, mivel ugyanabba a hibába esett bele, mint a legtöbb univerzumot építő film: önmagában nem állta meg a helyét. Olyannyira be volt húzva a kézifék, hogy szinte alig derült ki valami a karakterekről, azok motivációjáról. Nem mellesleg szerintem elég unalmasra is sikeredett. Persze egy filmsorozatot rendesen meg kell alapozni, de ettől még lehetett volna sokkal merészebb, sokkal több. Valahogy a Harry Potter sorozat mind könyvben, mind filmben sokkal összeszedettebb volt e téren, és az egyes részei önmagukban is élvezhetőek. Így számomra az volt a legnagyobb kérdés, hogy vajon a folytatás mennyire fog ezen változtatni?

Mielőtt megválaszolnám, röviden ismertetném a cselekményt: Gellert Grindelwald (Johnny Depp) az amerikai Mágiaügyi Minisztérium fogságában van. Ám egy éjszaka, átszállítása során sikerül megszöknie, hogy nagy tervét kivitelezze, ami mind a varázslóvilágban, mind a muglik világában igen nagy változást hozna. Így ismét Göthe Salmanderre (Eddie Redmayne) van szükség, aki egyszer már szembenézett a nagy varázslóval. Mindazonáltal a helyzet folyamatosan bonyolódik, ugyanis Göthe régi szerelme, Leta Lestrange (Zoë Kravitz) is felbukkan, de emellett az első részben megismert barátok is feltűnnek, hogy besegítsenek vagy épp felborítsák a rendet.

A Legendás állatok második része sokkal jobb, nagyobb és varázslatosabb, mint elődje. Ráadásul ami az előző részben működött, az itt is. A látvány egyszerűen pazar volt és nem hittem volna, hogy ilyet mondok, de a 3D is rendben volt. A zene is oké, de James Newton Howard ennél a résznél sem alkotott valami maradandót, mint mondjuk annak idején a Harry Potter szériánál. Viszont amikor újra megelevenedik a vásznon a Roxfort és felcsendül az a bizonyos zenei téma, na akkor libabőrös lettem.

Johnny Depp, mint Grindelwald továbbra is remek Voldemort-klón, sőt az is lehet, hogy sokkal nagyobb antagonista karaktert köszönthetünk majd az ő személyében a következő részekben. De ez még a jövő zenéje...
Az első részben megismert figurák is hozzák az elvárt színvonalat, és ugyan Göthe karaktere számomra még mindig hagy kívánnivalót maga után, de lassan kezdem megszokni a személyiségét. Az új szereplők közül mindenképp érdemes megemlíteni Jude Law Dumbledore alakítását: Jude a karakter sokkal fiatalabb változatát hozza, ami nem áll neki rosszul, de szokatlanul hatott. Dumbledore a film cselekménye szerint már iskolaigazgató és tekintély övezi, ezért egy kis pökhendiség jellemezte, ami természetesen nem baj. Az már sokkal inkább, hogy nem sok jelenetben látni. Aki látta a film előzeteseit, az tulajdonképpen majdnem látta az összes Dumbledore-os jelenetet. Remélem, a folytatásokban sokkal többet fog szerepelni.

Na, de az írásom elején feltett kérdést megválaszolva: ugyan javult a helyzet, viszont még mindig érződött, hogy néha igenis leült a cselekmény. Bár nem annyira, mint az első résznél, de hiába fut több szálon a történet, hiába van egy csomó akció a filmben, nem mellesleg több, változatos helyszínt is meglátogatunk, azért bizonyos lassabb, sőt már kínosan vontatott jelenetek hagynak némi rossz szájízt maguk után.
Az első részben a varázslóvilág állatai konzekvensen kapcsolódtak a történethez, kíváncsi voltam, hogy a folytatásnál is így lesz-e: noha azért ez a rész is számos új élőlényt felvonultat, a számuk kicsit visszább lett fogva. Persze ez kellett is, hiszen a cselekmény már komorabb hangvétellel operál. Sőt ami miatt a Legendás állatok második része maradandó alkotás lesz, és ami miatt én kifejezetten várom a további három folytatást, az a jelenlegi rész befejezése. Konkrétan olyan katartikus lezárást kapunk Rowlingtól, amit utoljára a Harry Potter és a Tűz serlegében sikerült elérnie - legalábbis szerintem. Az egész olyan látványosra és epikusra sikeredett, hogy igen erősen megalapozta a folytatások alaphangulatát. Kíváncsian várom, hogy mit fognak még kihozni ebből.

Összegezve tehát remek folytatást kaptunk, amire mindenképp érdemes beülni. Egy varázslatos kaland ez, aminek a vége minden rajongó emlékezetébe bele fog vésődni. Jöhetnek a következő részek!


süti beállítások módosítása