látogató számláló

Kritika: Képzeletbeli barátok (IF)

Hátrahagyottak.

A Képzeletbeli barátokat akarva-akaratlanul is, de a Cartoon Nerworkön futó Fosterék háza képzeletbeli barátoknak című rajzfilmsorozathoz szerettem volna hasonlítani. Csak aztán megnéztem a filmet, és egyértelművé vált, hogy az összehasonlítás csupán a képzeletbeli barátok tekintettében indokolt.

Szerintem aki látott már gyermekrajzot, az tudhatja, hogy a gyermeki fantáziának nincsenek határai, pont ezért számtalan különböző képzeletbeli barát jöhet szóba. Lehet furcsa, groteszk vagy épp érdekes. Nos, a film promóanyagaiból már éreztem, hogy a film erősségei nem a fantáziadús barátok lesznek, s a kész alkotást megnézve ez valamelyest be is igazolódott. A fentebb említett rajzfilmsorozatban szerintem sokkal jobb képzeletbeli barátok voltak. Egy-egy barát kitalálására persze választ adnak a film alkotói, pl. van egy pohár víz, amelyben egy jégkocka van. Nos, ő azért jött létre, mert a gazdája nagyon szomjas volt, és a fantáziája egy jéghideg vízre fókuszált. Ez aranyos, mindazonáltal a sztori tele van ismert, közhelyes barátokkal. De ezen nem is rugóznék tovább, mert a Képzeletbeli barátok igazából nem ezért lett középszerű alkotás, hanem sokkal inkább azért, mert a mondanivalóját nem tudta megfelelően átadni. A cselekmény felvezetése hosszú és lapos, a lezárása pedig nagyon gyors. A Képzeletbeli barátok sok esetben ritmust veszít, ami azért is baj, mert egyik korcsoport számára sem tudja igazán átadni az üzenetét. Bár hozzáteszem, hogy a film inkább a felnőtteket szólítja meg, hiszen a cselekmény azt a kérdést dobja fel, hogy a felnőtté válás során sutba kell-e dobnunk a gyermeki énünket. (A film válasza termesztésen egy határozott nem.) 

Színészi alakítások terén sem remekel a film. A cselekmény főhőse, Bea (Cailey Fleming), aki látja az összes hátrahagyott képzeletbeli barátot. Cailey alakítása számomra közömbös volt, főleg úgy, hogy manapság sok remek tinisztár van. Bea segédje, Cal (Ryan Reynolds). Reynolds azért jobb alakítás nyújt, viszont nem ez lesz karrierjének legemlékezetesebb szerepe.
A képzeletbeli barátok eredeti szinkronhangjai mögött egyébként igazi sztárparádéval lehet találkozni. Csak pár név: Steve Carell, Emily Blunt, Sam Rockwell, Bradley Cooper, Matt Damon, George Clooney... Szóval akik szeretik eredeti nyelven nézni a filmeket, azoknak ajánlatos, hiszen mindegyik képzeletbeli barát mögött nagy sztár áll.

John Krasinskit nem tartom rossz rendezőnek, mind a dráma, mind a horror műfajához megfelelően nyúlt, viszont mostani alkotása bármennyire is a legszemélyesebb – legalábbis elmondása szerint – most valahogy mégsem álltak össze megfelelően az elemek. Persze a Képzeletbeli barátok nem egy rossz film, attól távol áll. A humorvilága is sokszínű, meg tudja nevettetni a felnőtt nézőket és a gyerekeket is. A látványvilágra sem lehet panasz, sőt a képzeletbeli barátok rejtekhelye kimondottan ötletesre sikeredett, de mindezektől függetlenül nálam a varázs most elmaradt.


süti beállítások módosítása