látogató számláló

Néhány dolog a Watchmen-ről #1

A Watchmen: Az őrzők című misztikus kalandfilm 1985 Amerikájának egy alternatív változatában játszódik, ahol az álarcos szuperhősök a társadalom szerves részét képezik, miközben a Végítélet Órájának mutatója - amely az USA és a Szovjetunió közti feszültséget méri - lassan közeledik az éjfélhez.

Amikor Rorschach, a törvényen kívüli, de annál elszántabb igazságosztó egyik korábbi társa gyilkosság áldozata lesz, az álarcos hős elhatározza, hogy leleplezi a múlt és jelen szuperhőseinek lejáratására és meggyilkolására szőtt tervet. Felveszi a kapcsolatot egykori bajtársaival - egy csapat visszavonult szuperhőssel, akik közül csupán egy bír valódi szupererővel -, és felfedez egy szövevényes összeesküvést, amely közös múltjukban gyökerezik, és katasztrofális következményekkel fenyeget.

Küldetésük az emberiség őrzése... de ki őrzi az Őrzőket? 

A FILM KÉSZÍTÉSÉRŐL

KI ŐRZI AZ ŐRZŐKET? 

A Watchmen című tizenkét részes képregénysorozat eredetileg a DC Comics gondozásában jelent meg 1986-87-ben, majd egy kötetben is kiadták. A vérfoltos smiley-kitűző a könyvborítón, egy óra számlapjának képe, amely lassan éjfelet mutat, és a tizenkét fejezetre osztott történet mind szimbolikus jelentést hordoznak magukban, és azt bizonyítják, hogy a Watchmen nem véletlenül a máig egyetlen Hugo-díjas képregény. A művet a Time magazin 2005-ben az 1923 óta született száz legjobb angol nyelvű regény között említette, valamint többször kitüntették a képregény szakmában nagy tekintéllyel bíró Kirby- és Eisner-díjakkal.

Első megjelenésekor a Watchmen a fenyegető nukleáris háború árnyékában felnőtt generációhoz szólt. - A nyolcvanas években paranoia uralkodott mindenkin a hidegháború miatt. Latolgattuk, eldurvul-e a helyzet, és mi lesz, ha igen. Rettegtünk társadalmunk sebezhetősége miatt, és rémülettel töltött el a tudat, mennyire kevés kellene ahhoz, hogy mindent egy csapásra eltöröljünk - mondja Dave Gibbons, a képregény társszerzője és rajzolója. - Számomra akkor az valóság volt. Bár azóta kicsit enyhült a félelem, ma is rettegünk attól, hogy elpusztulunk, és szerintem ez a paranoia sosem fog teljesen elmúlni.

A történetben a szuperhősök nem a megszokott módon jelennek meg, hiszen ezek a karakterek hús-vér emberi lények, és Dr. Manhattan kivételével nincsenek emberfeletti képességeik.

A Watchment szövevényes, többrétű története, szimbólumai és a bonyolult időszerkezet miatt megfilmesíthetetlennek tartották. Lawrence Gordon és Lloyd Levin producerek viszont úgy gondolták, érdemes belevágni, és több mint egy évtizeden át várták a megfelelő alkalmat, no meg a megfelelő rendezőt a képregény életre keltéséhez.

- Első megjelenésekor olvastam a Watchment - mondja Levin. - Nagy képregény-rajongó voltam, de hozzá foghatót még nem láttam. Első alkalommal fordult elő, hogy egy képregény tényleg rólam szólt, olyan értelemben, hogy úgy éreztem, a mindannyiunk által ismert világban játszódik. Értékes irodalmi műnek tartom.

A projekt akkor állt össze egészen, amikor Zack Snyder - miközben még 300 című filmjén dolgozott - kifejezte érdeklődését a project iránt. Snyder célja a Watchmen eredeti formában történő megfilmesítése volt: a mai korba akarta helyezni jelentős változtatások nélkül.

David Hayter és Alex Tse forgatókönyve megőrizte a képregény által emberinek feltüntetett szuperhősök tulajdonságait, akik ugyanolyan társadalmi és lelki problémákkal küzdenek, mint bármelyikünk.

süti beállítások módosítása