látogató számláló

Néhány dolog a Watchmen-ről #3

AZ ŐRZŐK VILÁGÁNAK FELÉPÍTÉSE 

A forgatás a kanadai Vancouverben, a CMPP Studios négy színpadán felépített díszleteken, valamint a város határában elterülő korábbi fatelepen felépített külső díszletekben zajlott.

- A Watchmen cselekményében nagyon sok mellékszál fut - mutat rá Alex McDowell. - Látványtervezőként egyik feladatom olyan környezet megteremtése volt, amelybe a közönség beléphet, és teljesen elmerülhet benne. Így a munkám a történetmesélés részévé vált.

McDowell irányítása alatt a stáb a képregényben ábrázolt várost három egymást metsző utcára kicsinyítette le. A viszonylag elit helynek számító Brownstone Streeten található Dan Dreiberg és az első Éji Bagoly, Hollis Mason lakása, míg a Blake Streeten áll az a magas ház, ahol A Komédiás lakik. A Blake Streetet végül átalakították Riot Streetté, azaz Zavargás utcává, ahol a Bagoly Hajó landol a Keene-zavargásokat bemutató jelenetben. A középső utca a Porno Street, amely a Riot és a Brownstone utcákat is keresztezi, és a város legveszélyesebb részének számít.

A jelmeztervező egyik kedvenc feladata Nixon elnök bunkerjének megalkotása volt, amely a valóságban az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokságnál (NORAD) épült. A díszletet részben a Stanley Kubrick Dr. Strangelove című filmjében látható műveleti terem ihlette. A stáb egyik tagja nagyban hozzájárult a díszlet hitelességéhez. Larry Fong operatőr meséli, hogy munkatársaival arról beszélgettek, vajon milyen eljárással jelenítették meg a műveleti terem falán a mozgó, változó térképeket. - Úgy sejtettem, hogy odavetítették, mások arra tippeltek, hogy festett képek voltak lámpakörtékkel, aztán a világosító azt mondta, „Ja, én tudom, hogyan csinálták. Háttérvetítést alkalmaztak". Muszáj volt megkérdeznem, hogy honnan tudta, ő meg azt felelte, „Mert ott voltam. Én csináltam a háttérvetítést". Őrület! Mekkora lehet ennek a valószínűsége?

A filmkészítők Vancouver egykori Riverview Hospital nevű kórházát is megszállták, hogy ott alakítsák ki a Gila Flats nukleáris kutatóintézetet, ahol Jon Osterman Dr. Manhattanné vált.

Éji Bagoly Bagoly Hajója, az Archimedes („Archie") - egy mérnöki mestermű, amit Dan épített, és egykor azzal harcolt a bűn ellen - a Watchmen film egyik legemlékezetesebb darabja. McDowell összeszedett egy csapat kézműves szakembert, köztük Jack Gavreau szobrász és hajóépítőt, hogy életre keltsék Archie-t a karcos hajótesttől kezdve a kipufogórendszerig. Gibbons, aki azelőtt csak papíron láthatta az általa megálmodott Bagoly Hajót, abban a ritka élményben részesülhetett, hogy végre fizikai valójában is bejárhatta alkotását. - Láthattam és megkopogtathattam a Bagoly Hajó teljes életnagyságú modelljét, beszállhattam és kipróbálhattam az irányító szerkezetet - mondja lelkesen a képregény társszerzője. - Olyan embernek, aki a képzelet világában él, fantasztikus élmény, ha szilárd valójában láthatja mindazt, amit megálmodott. Ez volt az egyik legizgalmasabb képregényekkel kapcsolatos élményem.

süti beállítások módosítása