látogató számláló

Néhány dolog a Watchmen-ről #2

AZ ŐRZŐK ÁLARCAI 

A történetben a világ a háború küszöbén áll. Az álarcos hősök tevékenységét betiltották, és a társadalom - amely egykor megbecsülte őket, de ma már fél tőlük és megveti őket - az alvilágba száműzte őket.

- A Watchmenben megismerjük a karakterek politikai nézeteit, szexualitásukat és világnézetüket, megtudjuk, milyen devianciákkal küzdenek - mondja Patrick Wilson, aki a filmben Éji Bagoly II-t alakítja. - Ilyesmit ebben a műfajban azelőtt nem láttunk.

Rorschach, akit a filmben Jackie Earle Haley alakít, az egyetlen álarcos hős, aki nyíltan szembeszáll az igazságosztók tevékenységét betiltó Keene-törvénnyel. Még mindig a bűnözőkre vadászik, és erkölcsi iránytűje csak két irányt ismer: a jót és rosszat.

Rorschach filozófiáját és igazságérzetét jól tükrözi az általa viselt fekete-fehér álarc, amelynek szimmetrikus mintái a Rorschach-teszt tintapacáira emlékeztetnek. - Ő a nyomozó a történetben, ugyanakkor kérlelhetetlen igazságkeresése csaknem őrületbe kergeti - mondja a rendező a karakterről.

A történet akkor vesz lendületet, amikor Rorschach felfedezi Edward Blake - akit A Komédiás néven is ismernek - meggyilkolását. A kiábrándult gyilkoló gépet, aki korábban háborúban és békeidőben a kormány helyett végezte a piszkos munkát, valaki kilökte harmincadik emeleti lakásának ablakából.

A Komédiás számára a világ mindig is sötét hely volt, amin sem a kegyetlenségek, sem a hősiesség nem tud változtatni. - A Komédiás annyira amerikai, amennyire csak lehetséges. Ám azt a rosszat is jelképezi, amivé Amerika válni képes - mondja róla a rendező. Rorschach számára a Komédiás viszont valódi hazafi; amerikai hős, aki országa szolgálata közben vesztette életét. Ma este egy Komédiás meghalt New Yorkban, írja Rorschach a naplójába. Valaki tudja, hogy miért.

Rorschach úgy gondolja, hogy valaki az álarcos hősök meggyilkolását tervezi, és a Komédiás csak az első áldozat a sorban. Felkerekedik, hogy figyelmeztesse a veszélyre a korábban az oldalán harcoló csapat tagjait. Első útja Dan Dreiberghez vezet, aki Éji Bagoly II-ként a társa volt az álarcos hősök fénykorában.

- Rorschachnak valószínűleg sosem volt Donnál közelibb barátja - mondja Haley. -  A rendőrség nem kedveli Rorschachot, ahogy a polgárok és a többi álarcos hős sem.

Mielőtt Éji Bagoly lett, Dreiberg „gazdag volt, unatkozott, romantikus álmaiban szuperhősként harcolt a bűn ellen, megmentett egy lányt és elnyerte a szívét", mondja Wilson. - Régimódi értékrendet képvisel, és meglátja a jót az emberekben. Amikor a bűn ellen harcolt, mindig az igazságot kereste, és az emberek megsegítése volt a célja.

Dan most visszavonultan él, és hetente látogatja elődjét, az eredeti Éji Baglyot, Hollis Masont (Stephen McHattie), akivel egy-egy sör mellett felidézik a múltat.

- Csak amikor tudomást szerez a rejtélyes eseményekről - társai meggyilkolásáról -, kezd el azon gondolkozni, hogy esetleg újra magára ölti régi jelmezét - veszi át a szót Snyder. - Mihelyt felveszi a jelmezt, rájön arra, hogy szuperhősként tud igazán önmaga lenni.

Dr. Manhattan neve Jon Osterman volt, mielőtt balesetet szenvedett a nukleáris laboratóriumban. Egy órásmester fia, zseniális fizikus, és „tipikus ötvenes évekbeli férfi", mondja róla Billy Crudup, aki a karaktert alakítja a filmben.

Bár Manhattan úgy döntött, csatlakozik az álarcos hősökhöz, a többiekkel ellentétben ő nem csak egy „jelmezesdit játszó ember", folytatja Crudup. - A többiek igazságosztók, nem hisznek a kormány stabilitásában, sem abban, hogy a társadalom képes gondoskodni önmagáról. Osterman pontosan mindezek ellentétében hitt: követte a szabályokat, és hitt abban, hogy kormánya erkölcsösen működik. Mindig azt tette, amit elvártak tőle, és Dr. Manhattanként kezdetben ugyanezt folytatta.

A baleset következményeként Jon Osterman emberfeletti lénnyé változott, aki a múltat, jelent és jövőt egyszerre tudja megtapasztalni, és képes magát az anyagot irányítani.

Dr. Manhattant a rendező az atombombához hasonlítja. - Létezése megváltoztatta a világról alkotott nézeteinket, és ilyen értelemben újfajta hatalom született vele. Valamilyen szinten Manhattan is ezt képviseli - azt a képességet, hogy egy pillanat alatt megmenthet vagy elpusztíthat minket. Az új hatalom megszületésének következményei félelmetesek. Kínzó kérdések merülnek fel: Tényleg a mi oldalunkon áll? Mi lesz, ha ez a hatalom megszűnik, vagy ellenünk fordul?

Miközben Manhattan egyre mélyebbre hatol az idő és az anyag végtelen dimenzióiba, eltávolodik az emberektől. - Szinte minden iránt közömbös, kivéve az atomok belső működését - mondja Crudup. - Látja, hogyan működik az univerzum. Az emberi létben olyan változók is előfordulnak, amilyenek a fizikában nem. Míg a fizika világa rendezett, amit fel lehet fedezni, az emberek közti kapcsolatokban káosz uralkodik, amiben csak fájdalmas tapasztalatok árán lehet kiigazodni. Ez végül annyira frusztráló és terhes lesz számára, hogy már nem is érdekli az egész.

- Vágyik egy meghitt kapcsolatra, de nem tud már kötődni az emberekhez - teszi hozzá Snyder.

Az egyetlen ember, akivel Dr. Manhattan valódi kapcsolatot tudott kiépíteni, Laurie Jupiter, más néven Selyem Kísértet II, aki még tizenéves korában szerette meg a férfit. - Laurie fülig szerelmes volt belé, de ahogy a férfi egyre távolodott tőle, a nő számára már semmi sem maradt a kapcsolatukban - mondja a karaktert alakító Malin Akerman.

A Komédiás halála után Laurie felkeresi Dan Dreiberget, aki osztozik a nő veszteség felett érzett fájdalmában. - Bűnüldöző múltjuk közös emlékei kötik őket össze - mondja Wilson. - Azóta átlagos emberekké váltak, akik bármiféle különleges erő, erkölcsi meggyőződés vagy emberfeletti tehetség nélkül próbálnak átvergődni az életen. Dan Laurie hatására dönt úgy, hogy ismét magára ölti a jelmezét. Addig ettől félt a legjobban, bár semmi másra nem vágyott annyira. Csupán az kellett hozzá, hogy valaki a szemébe nézzen, és azt mondja: „gyerünk".

Laurie-t kamaszkorában édesanyja, Sally Jupiter, az első Selyem Kísértet állította a szuperhősök pályájára. - Selyem Kísértet II-ként Laurie megtanult férfi módra harcolni - veszi át a szót Akerman. - Erős nő, és bár nem ő választotta, hogy álarcos hős legyen, valahol legbelül élvezte ezt a szerepet.

A még mindig szexi Sally Jupiter most egy kaliforniai idősek otthonában él, és ideje nagy részében dicső múltjáról ábrándozik, amikor ő volt a maroknyi női bűnüldöző egyike. - Szeretné azt hinni magáról, hogy egy kicsit előkelőbb, mint amilyen valójában - mondja Carla Gugino, aki a filmben a karaktert alakítja. - Sallynek tényleg fontos volt a bűnözés elleni harc, ám ugyanannyira vágyott a rivaldafényre is. Ahogy öregedett, mindezt igyekezett a lányára hagyományozni. Sally nagyon összetett karakter, aki sok nehézségen ment át életében, de ennek nagy részét csak magának köszönhette. Ezenkívül a szíve legmélyén szerelmes volt A Komédiásba, bár soha nem tudtak igazán közeli kapcsolatba kerülni egymással.

Edward Blake-et, azaz A Komédiást, Jeffrey Dean Morgan alakítja. - Minden szerepben van kettősség, és ez különösen igaz A Komédiásra - mondja a karakterről Deborah Snyder producer. - Amikor a csőcseléket lövi a zavargások idején, elgondolkodtató, hogy melyikük a jobb, a feldühödött tömeg vagy A Komédiás. A nézőknek igazából nem kellene szeretniük ezt a karaktert, mégis meg fogják kedvelni.


süti beállítások módosítása